Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων στην Πάρο

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου, «Π. Καλλιέρος», με ανακοίνωσή του από τις 27/8 έθεσε θέμα σχετικά για το άνοιγμα των σχολείων στα νησιά μας.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν τα παρακάτω ερωτήματα προς απάντηση:

«- Με τόσο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο(δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για  τον  ακριβή  αριθμό κρουσμάτων) στα νησιά πώς είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων με 25 μαθητές ανά τμήμα.

- Οι αναπληρωτές που θα φτάσουν στο νησί μία μέρα πριν το άνοιγμα δε θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα;

- Πώς θα καλύψει κάθε οικογένεια το κόστος της καθημερινής χρήσης μάσκας;

- Ποιος θα καθαρίσει τα σχολεία όταν η προκήρυξη ακόμα τρέχει;

- Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν κάποιο παιδί ή γονιός αρνείται να φορέσει μάσκα;

- Ποιος εξασφαλίζει ότι ένα παιδί που φοιτά σε Ολοήμερο από τις 8:00 έως τις 16:00 θα είναι σε θέση να δεχτεί τη μάσκα», ενώ καταλήγει ως εξής: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει εδώ και τώρα, άμεσα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και από τον δήμο Πάρου να μην παραμένει βουβός θεατής».

 Η απάντηση του δήμου Πάρου

Στις 31/8 ο δήμος Πάρου εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του δημάρχου, Μάρκου Κωβαίου, με εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Κύριο θέμα συζήτησης ήταν τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου καθώς και τις εργασίες που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι του Δήμου σε αυτές, όπως καθαρισμοί, απολυμάνσεις, κλαδέματα, χρωματισμοί, οικοδομικές και υδραυλικές εργασίες, οδοσήμανση διαβάσεων και λοιπές συντηρήσεις. Ενώ, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Παροικιάς οι ελαιοχρωματισμοί γίνονται με εργολαβίες της Σχολικής Επιτροπής. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια της τεχνικής Υπηρεσίας, Μήνα Κούτλα, για μία σειρά παρεμβάσεων  που έχει δρομολογήσει ο δήμος Πάρου, προς όφελος της σχολικής κοινότητας».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση έκανε αναφορά σε διάφορες εργασίες που έχουν γίνει στα σχολεία (π.χ. αντικαταστάσεις κουφωμάτων, βαψίματα κλπ και σε διαγωνισμούς που αναμένονται για νέες εργασίες (προκάτ αίθουσες). Επίσης, στη μακροσκελή ανακοίνωση του δήμου γίνεται αναφορά στο ειδικό σχολείο που θα στεγαστεί στο παλαιό Δημοτικό Καμαρών, στη μελέτη για το νέο Γυμνάσιο Πάρου και τη δημοπράτηση του βρεφονηπιακού σταθμού. Ακόμα, για το «Σπίτι του Δασκάλου» και τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο από το 2021 και τη διαδικασία των μελετών για το νηπιαγωγείο στο Αγροκήπιο Παροικιάς.

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με άλλα διαδικαστικά θέματα και ότι το γραφείο προσωπικού του δήμου Πάρου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών, καθώς και ότι: «[…] ο δήμαρχος Πάρου τόνισε την αμέριστη αρωγή του δήμου και των υπηρεσιών του προς την εκπαιδευτική κοινότητα και ζήτησε η συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων να είναι συνεχής, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα».

Παρέμβαση των γυναικών

Η Ομάδα γυναικών Πάρου Αντιπάρου  (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας), που συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της σχολικής επιτροπής και σημειώνει:

«Ανησυχούμε και εμείς για την ελλιπή προετοιμασία και τις χωρίς ασφαλείς προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολειών και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά μας, οι οικογένειες μας. 

Βλέπουμε ότι ουσιαστικά η προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών περιορίζεται στη χρήση μάσκας, ενώ οι μεγάλες κτιριακές ελλείψεις, ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη δεδομένων των συνθηκών, οι ακροβατισμοί σε σχέση με την καθαριότητα, η μη ελεγχόμενη προβληματική μετακίνηση των μαθητών δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ικανό να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η διαχρονική πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης του συστήματος παιδείας και υγείας γεννούν τα προβλήματα που σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διεκδικώντας λύσεις.

Η κοινή διεκδικητική στάση είναι ο μόνος δρόμος ικανοποίησης των κοινών μας  αιτημάτων και θα βάλει παράλληλα φρένο στην υποβάθμιση της ζωής μας. Γι αυτό και εμείς καλούμε τις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν μαζί με την Ομάδα Γυναικών Πάρου-Αντιπάρου και όλους τους φορείς, απαιτώντας από τη κυβέρνηση και από τη Δημοτική Αρχή κατ’ αναλογία να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Επικοινωνιακά τερτίπια…

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου στις 4/9/2020 υπό τον τίτλο: «Τα προβλήματα δεν λύνονται με επικοινωνιακά τερτίπια…», δημοσιοποίησε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Σχετικά με το δελτίο τύπου του δήμου Πάρου στις 31/8 για την συνάντηση του δημάρχου με την Ένωση Γονέων έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από την επίμονη στάση της Ένωσης Γονέων και όχι από πρωτοβουλία του δημάρχου, που δείχνει και το ενδιαφέρον του ενόψει του νέου σχολικού έτους.

2. Είναι γνωστό ότι τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από πρόταση μας το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για προμήθεια προκατασκευασμένων αιθουσών ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα του Γυμνασίου. Ο δήμαρχος θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ενήργησε, όπως ο ίδιος αναφέρει μετά από 7 (επτά) μήνες (!!!). Το αποτέλεσμα είναι ότι από την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής το Γυμνάσιο να έχει έλλειμμα μιας ή δυο αιθουσών για το τρέχον σχολικό έτος.

3. Ο δήμαρχος γνώριζε τα οξύτατα εδώ και χρόνια προβλήματα των νηπιαγωγείων της Παροικιάς. Γνώριζε ακόμα εδώ και τρία χρόνια για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και τα επιπλέον προβλήματα που θα υπήρχαν για την στέγαση των νηπιαγωγείων. Τι έκανε; Τίποτα. Αντίθετα, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προκαλέσαμε για άμεση αξιοποίηση του «Σπιτιού του Δασκάλου» από φέτος, το παρέπεμψε στο 2021. Για δε την αξιοποίηση του πρώην  δημοτικού σχολείου των Σωτήρων ως Νηπιαγωγείου από το 2021 καμία αναφορά.

4. Από τις 20 Αυγούστου απευθύναμε ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο για τα παραπάνω ζητήματα όπως επίσης για το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων αλλά μέχρι σήμερα απάντηση δεν πήραμε.

5. Βέβαια οι κυβερνητικές ευθύνες για το «αλαλούμ» στις διαδικασίες πρόσληψης καθαριστριών είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα ενώ τα σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτεμβρίου να μην έχουν ακόμα προσληφθεί καθαρίστριες. Επίσης, δε θα προσληφθούν λόγω της νομοθεσίας καθαρίστριες που στήριξαν για πολλά χρόνια την καθαριότητα των σχολείων μας.

Η ευθύνη του Δήμου βρίσκεται στο ότι οι δέκα καθαρίστριες πλήρους και οι δεκαπέντε μερικής απασχόλησης των προηγούμενων ετών δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων με τις σημερινές συνθήκες και προϋποθέσεις (καθαριότητα ενδιάμεσα, αύλειοι χώροι κλπ.). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το Δημοτικό της Νάουσας ήταν απαραίτητες δυο καθαρίστριες που την μια την πλήρωναν οι γονείς. Η συμπεριφορά του Δημάρχου προσβάλλει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που ενώ επιδεικνύει αδράνεια για την επίλυση προβλημάτων ταυτόχρονα επικαλείται «…την αμέριστη αρωγή του Δήμου προς την εκπαιδευτική κοινότητα…».

Καλούμε τους γονείς και τους φορείς τους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν:

- Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους.

- Άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης των απαιτούμενων σχολικών αιθουσών.

- Άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου του συγχρωτισμού μαθητών ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες».