Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου
/Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατατέθηκε πρόταση – ψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με εισηγητή τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Φλεβάρη Ιωάννη.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δεν αποσυνδέει τα κριτήρια που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική κάθε κυβέρνησης με αυτά στα οποία βασίζει την πολιτική της στο εσωτερικό της χώρας με ανάλογες συνέπειες για το λαό. Αποτελεί συνέχεια το ένα του άλλου.
Στη βάση αυτή, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στη τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό συνδέονται με όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά η χώρα, ώστε μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στις χώρες των Βαλκανίων, με καλύτερους όρους και μεγαλύτερη κερδοφορία. Συναντιούνται με τους στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την «Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής, την ένταξη δηλαδή των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και επενδύουν όπου έχουν μεγαλύτερα κέρδη, προστατευόμενοι από την θεμελιώδη ευρωπαϊκή «ελευθερία» της κίνησης κεφαλαίων. Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι μόνο επικίνδυνοι για τους λαούς της Βαλκανικής, αφού θα εμπλακούν οι χώρες τους σε σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και δρόμων μεταφοράς έναντι συμφερόντων άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία η Κίνα κλπ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο υποστήριξε ότι το κυριότερο ζήτημα που ακουμπά το λαό είναι η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, η διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας.
Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ο αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός, αν καταληχθεί ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό του.
Μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια (μέχρι τον Ιούλη) που θέτουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για την εξεύρεση λύσης ή συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας, παρακάμπτονται αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Μπροστά στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια που έχει μοιραστεί με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 σε τέσσερα Βαλκανικά κράτη, το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» τροφοδοτεί τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό. Θέτει σε αμφισβήτηση Συνθήκες που αναφέρονται στα σύνορα της χώρας μας.
Η κατάσταση που ζούμε στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τις γκρίζες ζώνες, τις παραβιάσεις, με την κάλυψη του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αλλά τον αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο για να προωθεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του, προοιωνίζεται αντίστοιχη με την παρουσία του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.
Όλες αυτές οι εξελίξεις πρέπει να βρίσκουν το λαό έτοιμο ν’ αποκρούουν και ν’ απομονώνουν επικίνδυνες αντιλήψεις εθνικισμού και αλυτρωτισμού, και κυρίως αποφασισμένο να δέσει την πάλη του για σύγχρονα δικαιώματα με τον απεγκλωβισμό του από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του κεφαλαίου.