Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Μινωίδος

DROMOS.jpeg

Μια από τις πολλές ονομασίες που είχε η Πάρος πριν καταλάβουν το νησί οι Αρκάδες, ήταν Μινώα.

Η επέκταση και η σταθεροποίηση της ναυτικής κυριαρχίας του κρητικού κράτους ήταν πολύ φυσικό να χρησιμοποιήσει την Πάρο, λόγω των λιμανιών της και της κεντρικής τοποθεσίας την οποία κατέχει. Από το πολιτικό κέντρο της κρητικής ηγεμονίας, την Κνωσό, η Πάρος είναι ακριβώς απέναντι και γύρω της απλώνονται τα μεγάλα κυκλαδικά νησιά, τα οποία αποτελούσαν απαραίτητους τομείς δράσεις του κρητικού ναυτικού και γέφυρες για την κατοχή και εκμετάλλευση της Στερεάς Ελλάδος.

Η Πάρος εκτός από τη ναυτική της σημασία συνδύαζε λόγω της ευφορίας της και το προσόν της μόνιμης εγκαθίδρυσης της κρητικής αποικίας, καθιστώντας την σημαντικό κέντρο ανάπτυξης. Η ονομασία μάλιστα Μινώα, δείχνει πόσο πολύτιμο μέρος του κρητικού κράτους αποτελούσε για να πάρει τον τίτλο αυτό, ο οποίος αντιστοιχούσε με την έννοια της βασιλικής πόλης. Η Πάρος ήταν ένα από τα κυριότερα κέντρα του αποικιακού κράτους της κρητικής ηγεμονίας και ο σπουδαιότερος σταθμός των στρατιωτικών δυνάμεων και του διαμετακομιστικού εμπορίου από τη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο προς την Κρήτη.

Ο πρώτος αρχηγός του Κρητικού αποικισμού στην Πάρο ονομαζόταν Αλκαίος και έκτισε τον πρώτο αποικιακό συνοικισμό προς τα δυτικά του νησιού, εκεί όπου βρίσκεται η σημερινή Παροικιά. Ο Αλκαίος έδωσε και το Μινώα στο νησί, κατά τη μαρτυρία του ιστορικού Διοδώρου. Αναφέρεται και Μινωΐς, από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο και τον Φλωρεντίνο ιερέα, Χριστόφορο Μπουαντελμόντι, τον 15ο αιώνα, «[…έπειτα δε Μινωΐς εκλήθη από της εν ταύτη τη νήσω κτισθείσης πόλεως πολυτελώς παρά του βασιλέως των Κρητών Μίνωος…]».

Πηγές: «Αναδρομές στον κόσμο της αρχαίας Πάρου»

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Λ/γου Ιωάννη Φωκιανού», έως την οδό «Γερασίμου Μπαρμπαρή», στη συνοικία «Φράγκα Σκάλα».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς