Συνεχίζεται το πρόβλημα με τους κέδρους στην Πάρο

KEDROI.jpg

Οι κέδροι της Πάρου από το Φιλίτζι μέχρι τη Σάντα Μαρία αργοπεθαίνουν, καθώς έχουν προσβληθεί από ένα είδος μύκητα, καταστρέφοντας ολοσχερώς τις παράκτιες κοινωνίες των δέντρων αυτών.

Ο παθογόνος μύκητας (το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι «Phomopsis juniperivora»), έχει προσβάλλει τις παράκτιες φυτοκοινότητες κέδρων οι οποίες επιστημονικά ονομάζονται «Juniperus macrocarpa» και εμφανίζονται εξαιρετικά ευπαθείς στο συγκεκριμένο μύκητα. Ο μύκητας που απομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά, πιστοποιήθηκε ως παθογόνο αίτιο της καταστροφής των κέδρων στο νησί.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε αρχικά στην ακτή Φιλιζίου της Νάουσας έως την περιοχή της Σάντα Μαρίας και δυστυχώς φαίνεται να εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε δειγματοληψία που έγινε από επιστήμονες το 2014 σε προσβεβλημένα κλαδιά και η οποία επαναλήφθηκε μετά από τρία χρόνια, παρατηρήθηκε ότι τα φυτά που το 2014 εμφάνιζαν νέκρωση κλαδιών το 2017 είχαν δυστυχώς νεκρωθεί ολοκληρωτικά. Ο εν λόγω καταστρεπτικός μύκητας που μεταδίδεται εύκολα ακόμη και μέσω του αέρα, είναι διαδεδομένος σε αρκετές περιοχές της Β. Αμερικής και του Καναδά και αποτελεί αλλόχθονο εισβάλλον είδος στην Ελλάδα. Η καταστρεπτική του δράση σε οικότοπους υψηλής προτεραιότητας στην Πάρο -προστατευμένους ως NATURA- όπως είναι το Φιλίζι και η Σάντα Μαρία, εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς οι εκεί φυσικές συστάδες κέδρων, αποτελούν ενδιαίτημα για σπάνια ή ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας ενώ σταθεροποιούν επίσης και προστατεύουν το έδαφος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση μυκητοκτόνων δεν ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο παθογόνο μύκητα. Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί αλλά μόνο να περιοριστεί η διασπορά του παθογόνου μύκητα με την υλοτομία και την καύση των νεκρών κλαδιών ή φυτών και την κλάδευση των κλαδιών που παρουσιάζουν μικρής έκτασης προσβολή. Το ζήτημα είναι η αποφυγή της εξάπλωσης της καταστρεπτικής ασθένειας τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Η συνέχεια…

Ο παθογόνος μύκητας των κέδρων πέρασε και στη Νάξο (πιθανά) μέσω του αέρα και πρόσβαλε το κεδροδάσος της Αγίας Άννας.

Η διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (διεύθυνση δασών Κυκλάδων), έστειλε οδηγίες μετά από σχετική επιστολή του δασονομείου Νάξου για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Την ίδια επιστολή έστειλε και στην Πάρο για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με την επιστολή για την αντιμετώπιση του θέματος της ξήρανσης των κέδρων, γνώμη της υπηρεσίας είναι η σύσταση ειδικού συνεργείου κοπής των νεκρών και προσβεβλημένων τμημάτων των κέδρων με χειρονακτικά μέσα (τα οποία πρέπει να απολυμαίνονται μετά τη χρήση με χλωριούχο διάλυμα), καθώς και η απομάκρυνσή τους (προτείνεται η καύση ή η ταφή τους και κάλυψη με χώμα και διαβροχή με ειδικό εντομοκτόνο). Στα σημεία της κοπής των κλάδων πρέπει να γίνει επάλειψη με ειδικό μυκητοκτόνο (χαλκούχο), για να μην ακολουθήσει επόμενη προσβολή, από εξειδικευμένο άτομο με χρήση ειδικής στολής.

Η αναμονή

Το θέμα στη Νάξο αντιμετωπίστηκε σχετικά γρήγορα και σύμφωνα με πληροφορίες μας έγιναν οι σχετικές εργασίες για την αντιμετώπιση του θέματος. Επειδή η εξέλιξη της ασθένειας των κέδρων δεν είναι γρήγορη όλοι περίμεναν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, καθώς είναι απαραίτητη η καύση των προσβεβλημένων τμημάτων.

Σημειώνουμε ότι στην Πάρο υπάρχουν εθελοντές που θα πλαισιώσουν τους ειδικούς για τις παραπάνω ενέργειες, αλλά το ζήτημα του lockdown και της πανδημίας μας έχουν φέρει πίσω στην υπόθεση, που εδώ και εβδομάδες αναβάλλεται συνεχώς.