Ο οικισμός (Παροικιά), που έβλεπε τα άλλα τραίνα να περνούν!
/Στην Παροικιά υπάρχουν σήμερα 42 παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια που εγκυμονούν κινδύνους. Την Παρασκευή 6/11/20 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου θα συζητηθεί το θέμα με τίτλο: «Πρόταση για εξαγορά ή αναγκαστικά απαλλοτρίωση παλιάς γκρεμισμένης κατοικίας πριν από το χώρο στάθμευσης Αγίας Τριάδας Λευκών».
Σύμφωνα με την απόφαση του τοπικού συμβουλίου Λευκών προτείνεται η «επείγουσα εξαγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δηµοσίου συμφέροντος και µε όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες της µισογκρεµισµένης παλαιάς οικίας στη στροφή πριν το χώρο στάθμευσης της Αγίας Τριάδας Λευκών διότι θα αχρηστευτεί ο υπάρχων δρόμος προς το χώρο στάθµευσης Αγίας Τριάδας και θα γίνει προβληματική η πρόσβαση υλικών και µηχανηµάτων για την επισκευή – συντήρηση του Ιερού Ναού καθώς και ο καθαρισµός του ρέµατος στα παλαιά σφαγεία (∆ημοτικό Κτίριο), και η συντήρηση – επισκευή της αποχέτευσης της περιοχής».
Για την Παροικιά έχουν γίνει δεκάδες εκκλήσεις και ανακοινώσεις για την τύχη εγκαταλελειμμένων κτιρίων, δίχως καμία ανταπόκριση από την νυν δημοτική Αρχή.
Η απόφαση της τοπικής κοινότητας Λευκών είναι προφανές ότι είναι έπειτα από συνεννόηση με τη δημοτική Αρχή. Ουσιαστικά στην απόφαση γράφτηκε ότι υπάρχει αναγκαιότητα εξαγοράς της παλιάς οικίας για να μπορούν να μεταφέρονται με άνεση τα υλικά και τα μηχανήματα για τη συντήρηση του ναού… Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες σε ποια τιμή θα γίνει η «επείγουσα» εξαγορά (ποια άραγε η αιτίαση του επείγοντος;) ή τι σημαίνει «αναγκαστική» απαλλοτρίωση και από ποιους γίνεται, ούτε καν τις καφενειακές συζητήσεις για την τιμή της εξαγοράς που ακούγεται, που θυμίζει ανά τ.μ. την αγορά διαμερίσματος στο Κολωνάκι… Δεν τις πιστεύουμε τις καφενειακές συζητήσεις.
Αν λοιπόν υπάρχει το «επείγον» για τη γκρεμισμένη οικία στις Λεύκες, αυτό έπρεπε να γίνει χθες. Αν όχι, τότε κάτι άλλο συμβαίνει που δεν γνωρίζουμε. Όμως το ερώτημα παραμένει. Με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στον παραδοσιακό οικισμό και τους κινδύνους που εγκυμονούν από πιθανή κατάρρευσή τους, δημόσιας υγείας κλπ, τι θα γίνει τελικά;
Τέλος, σε σύσκεψη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και γενικότερα για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος με τον υπ. Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου.
Ακόμα, από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα (σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), ενώ οι δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Δημόσιο.