Σ.Β.Α.Κ. Παροικιάς (2ο μέρος συνέντευξης με τον κ. Ευσταθιάδη)

Συνέντευξη με τον κ. Στέλιο Ευσταθιάδη, συγκοινωνιολόγο και εκπρόσωπο του αναδόχου (ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ), εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα μας για το ΣΒΑΚ στην Παροικιά. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ποιες λοιπόν είναι οι προτεραιότητες του Σ.Β.Α.Κ. και ποιοι οι άμεσοι ή και μακροπρόθεσμοι στόχοι του σχεδίου;

Σ.Ε.: «Οι προτεραιότητες του ΣΒΑΚ είναι οι ακόλουθες:

• Δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας και ανάπτυξη μορφών ήπιας μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο)

• Ελκυστική Δημόσια Συγκοινωνία

• Ισότιμη προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο

• Βελτίωση της οδικής ασφάλειας

• Βελτίωση συνθηκών στάθμευσης

• Αύξηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής αποδοτικότητας του οδικού δικτύου

Επειδή οι στόχοι πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένοι, για να μπορεί να υπάρχει αξιολόγησή τους, στον επόμενο πίνακα έχουμε σημειώσει για κάθε στόχο που ικανοποιεί τις προτεραιότητες και το όραμα που έχει τεθεί, συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες και τιμές-στόχους».

Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να μας αναφέρετε τους άξονες στους οποίους προτείνετε μέτρα και επεμβάσεις;

Σ.Ε.: «Ανάπλαση υποδομών πεζών

Η διαμόρφωση και αναβάθμιση του δικτύου πεζών είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα αναδείξει την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων της πόλης με άξονα την κυκλοφοριακή αναβάθμιση και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί κατά την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης (Φάση Α), το μέγιστο επίπεδο εξυπηρέτησης των πεζών επιτυγχάνεται μόνο εντός του παραδοσιακού οικισμού. Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, προτείνεται η ανάπλαση-διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε προβληματικά σημεία ή τμήματα πεζοδρομίων, τα οποία εντοπίζονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, της οδού Ν. Στέλλα και της Περιφερειακής, δίχως να καταργούνται οι υφιστάμενες νόμιμες θέσεις στάθμευσης.

Η ανάπλαση και επέκταση των πεζοδρομίων θα έχει ως αποτέλεσμα τα εξής:

- Ανακατανομή του δημόσιου χώρου.

- Αύξηση του διαθέσιμου χώρου για την ασφαλή και άνετη κίνηση των πεζών.

- Μείωση των λειτουργικών ταχυτήτων στο οδικό δίκτυο.

- Δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας.

- Περιορισμός της παράνομης και παρόδιας στάθμευσης.

Αναφορικά με τις οικιστικές περιοχές, παρά τη σημαντική έλλειψη πεζοδρομίων, η ρυμοτομία των περιοχών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την προσέλκυση σημαντικών κυκλοφοριακών φόρτων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις κυκλοφοριακές μετρήσεις. Συνεπώς, εκτιμάται πως στις περιοχές αυτές επιτυγχάνονται ήδη συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας και δεν κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή νέων πεζοδρομίων, αφού οι οδοί τοπικής κυκλοφορίας κρίνονται επαρκείς για την ταυτόχρονη φιλοξενία όλων των μορφών μετακίνησης.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στις εγκάρσιες κινήσεις των πεζών που διασχίζουν δρόμους με έντονη κυκλοφορία οχημάτων. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των πεζών γύρω από σχολεία και της αποτροπής ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, προτείνεται να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί το πρότυπο ενοποίησης των χώρων κίνησης των πεζών μέσω υπερυψωμένων διαβάσεων, το οποίο είναι εφικτό να ανατρέψει το ισχύον πρότυπο, το οποίο βασίζεται στην ενοποίηση των χώρων κίνησης των οχημάτων, διακόπτοντας τις ροές πεζών, αναγκάζοντας τους να αλλάζουν επίπεδα κίνησης, με σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια τους.

Ανάπτυξη ποδηλατικών μετακινήσεων

Το ποδήλατο δικαιούται να έχει προσπέλαση σε κάθε σημείο της πόλης και επομένως να καλύπτει πλήρως την αστική επιφάνεια. Στις σύγχρονες αστικές μεταφορές, έχει αποδειχθεί πως βασική συνιστώσα στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης αποτελούν οι μικρού μήκους μετακινήσεις με τη χρήση οχήματος Ι.Χ., μετακινήσεις οι οποίες θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση ηπιότερων και περιβαλλοντικά φιλικότερων μορφών μετακίνησης (όπως το ποδήλατο). Η αυριανή βιώσιμη πόλη θα πρέπει να δίνει κίνητρα στους κατοίκους για να χρησιμοποιούν το ποδήλατο στις μετακινήσεις τους εντός και πέριξ της κεντρικής περιοχής, και ιδιαίτερα να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για σκοπούς πέραν της σωματικής άσκησης και αναψυχής (π.χ. μετάβαση προς/από την εργασία).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταξη του ποδηλάτου στο σύστημα μεταφορών της Παροικίας ανήκει στην ευρύτερη προσπάθεια σχετικά με την προοπτική για βιώσιμες μετακινήσεις. Κατά αυτήν την έννοια, το ποδήλατο, όντας ένα μέσο που δε ρυπαίνει, δεν προκαλεί θόρυβο, γυμνάζει το σώμα, δεν καταναλώνει χώρο και δεν κοστίζει η χρήση του, έχει προφανώς μια θέση σημαντική στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Επισημαίνεται ακόμη πως η επιδιωκόμενη ευρεία χρήση του ποδηλάτου στην Παροικία αποτελεί ένα στοίχημα κοινωνικό, δεδομένου ότι το ποδήλατο πρέπει να διαδοθεί ως δημοφιλής τρόπος μετακίνησης και οι οδηγοί, αλλά και οι λοιποί χρήστες της συγκοινωνιακής υποδομής πρέπει να αξιολογήσουν και να σταθμίσουν τα οφέλη του σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα.

Οι διαδρομές ποδηλάτου χωρίζονται σε αποκλειστικής και μικτής χρήσης, είτε μονής κατεύθυνσης, είτε σε συνδυασμό μαζί με τα οχήματα στο ίδιο - κοινό πλάτος σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας ή σε λωρίδες μη αποκλειστικής χρήσης. Οι διαδρομές ποδηλάτου διπλής κατεύθυνσης, όπου δημιουργείται ποδηλατόδρομος ανεξάρτητος από την κυκλοφορία όπου είναι εφικτό, εκτός εξαιρέσεων, εφαρμόζεται όπου υπάρχει το αναγκαίο πλάτος του καταστρώματος.

Σε γενικές γραμμές, αποκλειστική υποδομή ποδηλάτου χρειάζεται μόνο εκεί όπου το ποδήλατο απειλείται. Στους δρόμους γειτονιάς, όπου οι ταχύτητες είναι χαμηλές (κάτω των 30 χλμ/ώρα), δεν υπάρχει ανάγκη για καμία ειδική υποδομή.

Στις οδούς ποδηλάτου με μικτή χρήση υπάρχει συνύπαρξη ποδηλάτων με αυτοκίνητα, δηλαδή χρησιμοποιείται ο ίδιος χώρος από ποδήλατα και μηχανοκίνητα οχήματα. Η κύρια χρήση της οδού γίνεται από τα ποδήλατα και η δευτερεύουσα από τα αυτοκίνητα, συνεπώς σε αυτές τις οδούς οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα οχήματα. Η συνύπαρξη, σε πρώτο επίπεδο,  θεωρείται ως μια επικίνδυνη συνθήκη για τον ποδηλάτη, όμως έχει αποδειχτεί ότι, όταν υπάρχει, οι χρήστες της οδού είναι πιο προσεκτικοί. Αντίθετα, η κίνηση των ποδηλάτων σε αποκλειστικές λωρίδες εφησυχάζει τους οδηγούς της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, οι οποίοι αναπτύσσουν αδικαιολόγητα υψηλές ταχύτητες και αιφνιδιάζονται όταν το ποδήλατο, για οποιονδήποτε λόγο, παρεκκλίνει εκτός της λωρίδας του.

Προτεινόμενες διαδρομές ποδηλάτου

Στην περίπτωση της Παροικιάς, λοιπόν, όπου τίθενται και αρκετοί χωροταξικοί περιορισμοί (περιορισμένο πλάτος οδών), ως στρατηγικός στόχος δε θεωρείται ένα ευρύ δίκτυο αποκλειστικών οδών ποδηλάτου, αλλά το ανάποδο: ένα ει το δυνατόν πιο περιορισμένο δίκτυο και παράλληλα ευρεία ανάπτυξη και επέκταση των περιοχών ήπιας κυκλοφορίας. Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός για το ποδήλατο μετατοπίζεται από τη δημιουργία αποκλειστικών διαδρόμων ποδηλάτου προς τη μόρφωση και θέσπιση διαδρομών ποδηλάτου, όπου το ποδήλατο θα συνυπάρχει αρμονικά και με ασφάλεια με τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα και χρήστες της οδού (οχήματα Ι.Χ., πεζοί, κ.ά.).

Εκτιμάται πως η δημιουργία διαδρομών ήπιας μετακίνησης θα επέλθει διαμέσου ενός συνδυασμού μέτρων και επεμβάσεων, όπως της επέκτασης των πεζοδρομίων και της ανύψωσης των διαβάσεων στο επίπεδο των πεζοδρομίων, μέτρα τα οποία συνιστούν σημαντικά μέτρα ανάσχεσης των αναπτυσσόμενων ταχυτήτων της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Το ποδήλατο, λοιπόν, μαζί με το περπάτημα, συνδέονται άμεσα με την προοπτική ανάπλασης της πόλης της Παροικιάς στο σύνολο της και το υπό ανάπτυξη Σ.Β.Α.Κ. μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ως προς αυτό.

Στο Σχήμα που ακολουθεί απεικονίζεται η περιοχή μελέτης, όπου στην περίμετρο (γραμμικά) προτείνεται να μορφωθούν σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα λωρίδες αποκλειστικής χρήσης ποδηλάτων, ενώ στο εσωτερικό να αναπτυχθούν ποδηλατικές διαδρομές, μικτά με τους υπόλοιπους χρήστες (είτε πεζούς είτε οχήματα σε συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας). Στην περιοχή αυτή, σε μεταγενέστερο χρονικό ορίζοντα, θα μπορούσε να προστεθεί και η Περιφερειακή, με την προϋπόθεση της επίτευξης συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας κατά μήκος αυτής, εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες προτάσεις που περιλαμβάνουν και νέα περιφερειακή οδό που θα παρακάμπτει πλήρως την Παροικιά.

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων

Παράλληλα, η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου διαδρομών ήπιας κυκλοφορίας ευνοεί την εισαγωγή και λειτουργία Συστήματος Κοινόχρηστων (ή δημόσιων) Ποδηλάτων, εφόσον ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και άνεσης των πιθανών χρηστών.

Ένα σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων αποτελείται –γενικά- από τα εξής δομικά στοιχεία:

• Ποδήλατα ειδικής κατασκευής για κίνηση σε αστικό ιστό.

• Σταθμούς μίσθωσης.

• Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων πλησίον των σταθμών.

• Λογισμικό διαχείρισης του συστήματος και τιμολόγησης των υπηρεσιών.

Τα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (εφεξής ΣΚΠ) είναι ηλεκτρονικά, αυτοματοποιημένα συστήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων. Σήμερα, εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως, αλλά και πολλές εντός της Ελλάδας προσφέρουν τέτοια συστήματα.

Το ΣΚΠ θα απευθύνονται σε όλους τους χρήστες της Παροικιάς - κατοίκους, εργαζόμενους, επισκέπτες και τουρίστες, για οποιοδήποτε σκοπό μετακίνησης στην πόλη. Η υλοποίηση τους συνίσταται να πραγματοποιηθεί σε συνέργεια με εταιρείες παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.

Η λειτουργία των ΣΚΠ είναι πολύ απλή. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα διατίθενται στους χρήστες σε δημόσιους χώρους από ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού.

Για την πόλη της Παροικιάς, χώροι εναπόθεσης ποδηλάτων προτείνεται να χωροθετηθούν σε πλατείες, κοντά σε χώρους στάθμευσης (δημόσιους ή ιδιωτικούς) και κοντά σε πολυσύχναστες στάσεις και την αφετηρία της αστικής συγκοινωνίας, προκειμένου το ποδήλατο να λειτουργεί τροφοδοτικά στις δημόσιες μεταφορές.

Στην κατεύθυνση της βελτιστοποίησης της διαθεσιμότητας ποδηλάτων ανά σταθμό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό με δυνατότητα εγκατάστασης σε κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα ενημερώνει για τη διαθεσιμότητα ανά σταθμό.

Ηλεκτροκίνητα ποδήλατα

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα φέρουν ειδικό σχεδιασμό, διαφορετικό από τα συμβατικά ποδήλατα του εμπορίου, εξειδικευμένα για χρήση εντός πόλης με χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ανθεκτικά σε φθορές, σε δύσκολη χρήση και σε βανδαλισμούς. Διαθέτουν επίσης εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα κλειδώματος για το κλείδωμα/ξεκλείδωμα του ποδηλάτου, διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει μέσω χρήση ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Ανάπτυξη των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Βασικό χαρακτηριστικό των μεταφορών, στις σύγχρονες αστικές περιοχές, συνιστά η ευρεία χρήση οχημάτων Ι.Χ. από τους μετακινούμενους και η έλλειψη νοοτροπίας συνεπιβατισμού. Συνέπεια του παραπάνω φαινομένου αποτελούν η γένεση κυκλοφοριακής συμφόρησης και η αλόγιστη αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Την ανάγκη μείωσης των πολλών διακριτών μετακινήσεων και της συγκέντρωσης των μετακινούμενων σε ένα μέσο έρχεται να καλύψει η Δημόσια Συγκοινωνία. Στην περίπτωση της Παροικιάς, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η εκτέλεση της αστικής συγκοινωνίας πραγματοποιείται από το ΚΤΕΛ Πάρου. Αναφορικά με το επίπεδο εξυπηρέτησης της αστικής συγκοινωνίας στην Παροικία, εκτιμάται πως ο βαθμός χωρικής κάλυψης αυτής είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδρομή αυτής, κρίνεται ως η βέλτιστη, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο τροποποίησης της. Ωστόσο, η συχνότητα εκτέλεσης των δρομολογίων, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 45 λεπτά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν και υπάρχει αυξημένος όγκος μετακινούμενων επισκεπτών και τουριστών κρίνεται πως επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων.

Με στόχο, λοιπόν, την αύξηση της ελκυστικότητας της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, προτείνεται η πύκνωση των δρομολογίων της γραμμής 1, η οποία συνιστά και την κύρια επιβατική γραμμή. Για να καταστεί εφικτή, ωστόσο, η συγκεκριμένη παρέμβαση, απαιτείται η αγορά και προσθήκη νέων οχημάτων στον ήδη υπάρχοντα στόλο, ο οποίος αποτελείται από μόλις ένα (1) αστικό λεωφορείο, αριθμός αρκετά μικρός συγκριτικά με τον αντίστοιχο (15) που διατίθεται για τις ανάγκες εκτέλεσης των υπεραστικών μετακινήσεων στο νησί.

Επιπλέον, στο πλαίσιο επίτευξης της βιωσιμότητας στο σύστημα μεταφορών της περιοχής, της αύξησης της περιβαλλοντικής αποδοτικότητας του οδικού δικτύου και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που οφείλεται στις μετακινήσεις, κρίνεται αναγκαία η αγορά οχημάτων νέας τεχνολογίας, τα οποία θα κάνουν χρήση περιβαλλοντικά φιλικών μορφών ενέργειας. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται ελκυστικό και προς τον ίδιο τον πάροχο του συγκοινωνιακού έργου (ΚΤΕΛ Πάρου), καθώς εντάσσεται στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του στόλου και των υπηρεσιών προς τους πελάτες και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Τελικά, η βιώσιμη πόλη του μέλλοντος έχει ανάγκη από ισχυρή δημόσια αστική συγκοινωνία, η οποία θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στο σύστημα μεταφορών, χωρίς να συμπληρώνει απλά την έλλειψη οχήματος Ι.Χ. από μια μερίδα των μετακινούμενων.

Βελτίωση υποδομών προσβασιμότητας ΑμεΑ

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Σ.Β.Α.Κ. Παροικίας, ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε ζητήματα ισότιμης προσβασιμότητας σε κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα για ευάλωτες κατηγορίες μετακινούμενων, όπως άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Συνεπώς, οι κοινόχρηστοι χώροι που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, όπως πλατείες και πεζοδρόμια διαμορφώνονται ή ανακατασκευάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα άνετης πρόσβασης και ατόμων με αναπηρία. Οι παρεμβάσεις εστιάζουν κυρίως στη βελτίωση της κινητικότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης.

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, σε θέσεις όπου παρατηρούνται σημαντικές εγκάρσιες ροές πεζών και όπου δεν είναι τεχνικά ή οικονομικά εφικτή η ανύψωση των διαβάσεων στο επίπεδο των πεζοδρομίων, προτείνεται οι υψομετρικές διαφορές να καλύπτονται με κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών.

Για την ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης προτείνεται η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών που αποβλέπει στην καθοδήγηση τους σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πεζοδρόμια), οι οποίοι προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών.

Πολιτική στάθμευσης

Στους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης δημόσιας χρήσης εκτός οδού δημιουργούνται άμεσα ειδικοί χώροι για τη στάθμευση μονίμων κατοίκων και τοποθετούνται μπάρες εισόδου-εξόδου. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, με τον έλεγχο των εισερχομένων-εξερχομένων από αυτούς τους χώρους (ανά κατηγορία χρήστη, κάτοικο ή επισκέπτη) δημιουργείται σύστημα πληροφόρησης των ενδιαφερομένων για τις ελεύθερες θέσεις σε κάθε χώρο. Το σύστημα πληροφόρησης αφορά ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης ή/και ενημέρωση σε ιστότοπο για τον ακριβή αριθμό ελεύθερων θέσεων στάθμευσης ανά χώρο. Σε μελλοντικό χρόνο θα μπορούσε η πληροφόρηση να παρέχεται και μέσω κάποιας εφαρμογής σε smartphones (παρόμοιες εφαρμογές σε έξυπνα τηλέφωνα είναι άμεσα διαθέσιμες σήμερα). Η τεχνολογία υπάρχει και είναι διαθέσιμη, οι σχετικές συμφωνίες είναι που πρέπει να διευθετηθούν.

Επεκτείνεται η ελεγχόμενη στάθμευση σε ακτίνα 500 μ. γύρω από την κεντρική περιοχή-λιμάνι. Απαγορεύεται πλήρως η στάθμευση και διέλευση από την πλατεία Μαυρογένους, με εξαίρεση τα οχήματα τροφοδοσίας και χρηματαποστολών (τα οχήματα έκτακτης ανάγκης πάντα διέρχονται από παντού)».

Τέλος κε Ευσταθιάδη, μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των στόχων του Σ.Β.Α.Κ.;

Σ.Ε.: «Η σταδιακή υλοποίηση των προτεινόμενων επεμβάσεων του ΣΒΑΚ ξεκινά άμεσα. Η επίτευξη των στόχων έχει ενδιάμεσο χρονικό ορίζοντα το 2025, όπου θα υπολογισθούν οι δείκτες που έχουν ορισθεί και θα αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης του ΣΒΑΚ. Σημειώνεται ότι, με τη μεθοδολογία που έχουμε εργασθεί και σχεδιάσει την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων του ΣΒΑΚ, παρέχεται η δυνατότητα επανεκτίμησης του συνολικού σχεδιασμού, σε περίπτωση που σημαντικοί εξωγενείς παράγοντες έχουν συμβάλει στην αλλαγή σημαντικών στοιχείων της Παροικιάς ή η απόδοση των υλοποιημένων μέτρων δεν είναι η αναμενόμενη».