Μ. Κωβαίος: «Μέσα από το ΣΒΑΚ θα αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι»
/* Του Ν. Ραγκούση-Λαουτάρη
Σχετικά με το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), που παρουσιάσαμε στα προηγούμενα φ. της εφημερίδας μας με τον κ. Στέλιο Ευσταθιάδη, συγκοινωνιολόγο και εκπρόσωπο του αναδόχου «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ», απευθυνθήκαμε και στον δήμαρχο του νησιού μας, Μ. Κωβαίο, ώστε να μας πει και εκείνος την άποψή του.
Η συνέντευξη του κ. Κωβαίου, έχει ως εξής:
Τι σημαίνει για σας και γενικώς για τη δημοτική αρχή αυτή η μελέτη του Σ.Β.Α.Κ. για την Παροικιά;
Μ.Κ.: Για εμένα προσωπικά, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών να καταστεί η Πάρος ένας τόπος βιώσιμης ανάπτυξης, φιλικός στους κατοίκους και στους επισκέπτες του. Και αυτό, αρχής γενομένης από την Παροικιά. Για τη δημοτική αρχή, είναι ένα ακόμα ορόσημο στην οργανωμένη υλοποίηση του προγράμματός μας που πραγματοποιείται με συνέπεια και μεθοδικότητα, χωρίς κορώνες και αμετροέπεια – και παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να το κάνει.
Ειδικότερα, το ΣΒΑΚ είναι ακριβώς αυτό που τα αρχικά της ίδιας της μελέτης που εκπονείται ορίζουν, δηλαδή Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, και είναι το σχέδιο που θέλουμε να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε στο νησί μας. Αποτελεί τη λύση του μέλλοντος στην πορεία για να μετατρέψουμε την Πάρο σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό προορισμό. Με το πλέγμα δράσεων που προκρίνει το Σχέδιο αυτό, αντιμετωπίζονται χρονίζοντα προβλήματα που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία και γενικότερα τη ζωή στην πόλη για τους συντοπίτες μας, αλλά και για όσους μας επισκέπτονται.
Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο προέκυψε μέσα από την ίδια την κοινωνία, μετά από γόνιμο διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και διαφάνεια σχετικά με τα στοιχεία και το σύνολο της μελέτης. Τέτοιες διαδικασίες προάγουν τη συμμετοχική δημοκρατία και διαμορφώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο κινούμαστε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.
Επειδή έχουν προηγηθεί και άλλες μελέτες για το κυκλοφοριακό, σε τι διαφοροποιείται από όλα τα προηγούμενα;
Μ.Κ.: Το συγκεκριμένο ΣΒΑΚ δεν είναι «άλλη μία» κυκλοφοριακή μελέτη. Είναι ένα πρωτοποριακό πλάνο, σύμφωνο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πρακτικές, καθώς και την ελληνική νομοθεσία Η σημαντικότερη διαφοροποίηση ωστόσο, που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη προσπάθεια, είναι ότι έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία και προσανατολισμό από όλες τις αντίστοιχες μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, καθώς έχει ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Το παρόν Σχέδιο θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη, καταγράφει τις ανάγκες του και επιχειρεί να τις ικανοποιήσει.
Συγκεκριμένα, σκοπός μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, με όρους βιώσιμης κινητικότητας. Δεν βλέπουμε έτσι το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά, ούτε καλούμαστε να δώσουμε μία λύση σε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει ένα ή περισσότερα άλλα. Εξετάζουμε όλα μαζί τα αλληλοσυνδεόμενα θέματα και δίνουμε τη βέλτιστη συνολικά λύση.
Το ΣΒΑΚ λοιπόν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Προτεραιότητα δίνεται στην πεζή μετακίνηση, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι απαγορεύεται η χρήση του ΙΧ. Το Σχέδιο, δεν εξετάζει μόνο την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων, μελετάει τις ανάγκες των ανθρώπων και τις μετακινήσεις τους. Αυτό φαίνεται και από τις προτάσεις που έχει συμπεριλάβει, όπως λεωφορεία με εναλλακτικά καύσιμα, προσβάσιμα από τους συνανθρώπους μας ΑμεΑ, δημιουργία οδών με χαμηλές ταχύτητες και κατάλληλων υποδομών ώστε να μπορούν να κινούνται με άνεση και ασφάλεια τα ποδήλατα, νέες τεχνολογίες για την ενημέρωση των κενών θέσεων στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης, και πολλά άλλα.
Συνοπτικά, με το παρόν σχέδιο εισάγουμε νέα ήθη και πολιτικές στο νησί, που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Και είμαι περήφανος που η Πάρος δείχνει με τον τρόπο αυτό, ότι δεν αποτελεί ουραγό των εξελίξεων, αλλά βρίσκεται απόλυτα εναρμονισμένη με τις νέες διεθνείς τάσεις.
Υπάρχει δηλαδή η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των προτάσεων της μελέτης παρά τις όποιες πιθανές αντιδράσεις;
Μ.Κ.: Κατ’ αρχάς, η συνέπεια λόγων και έργων είναι κάτι που έχουμε αποδείξει έμπρακτα, με τον τρόπο που έχουμε πορευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, οι παριανοί αξιολόγησαν θετικά το έργο της πρώτης περιόδου, ενέκριναν το προεκλογικό μας πρόγραμμα και μας εμπιστεύτηκαν ξανά.
Έχουμε λοιπόν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το έχουμε καταθέσει, το γνωρίζει ο κόσμος, και διαθέτουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε με βάση αυτό. Όσοι διαφωνούν, θεωρώ λογικό και ορθό να έχουν και κάποια εναλλακτική πρόταση. Φοβάμαι ωστόσο ότι κάποιοι επενδύουν μόνο στην αντίδραση για την αντίδραση και στην ξεπερασμένη επαναστατική γυμναστική για την τιμή των όπλων, χωρίς να προτείνουν κάποιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο.
Εμείς, θα προχωρήσουμε. Στο τέλος άλλωστε, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, όπως είναι και το σωστό. Για εμάς, σημασία έχει να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, γιατί το δικαιούνται και το αξίζουν. Και μπροστά σε αυτό, δεν υπολογίζουμε μικροσυμφέροντα και μικροπολιτικές.
Μας λέτε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών στην Παροικιά. Με τα άλλα χωριά τι γίνεται;
Μ.Κ.: Είναι στο πρόγραμμά μας να εξετάσουμε άμεσα και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού μας, με γνώμονα την ίδια μέθοδο. Αρχικά, καταγράφουμε τα προβλήματα της τυπικής περιόδου που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Στη συνέχεια εξετάζουμε την περίοδο αιχμής, όπου όχι μόνο αυξάνονται εκθετικά τα προβλήματα της τυπικής περιόδου, αλλά εμφανίζονται και νέα. Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά όλα τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, έτσι ώστε να υπάρξει μία ολιστική αντιμετώπιση ανά χωριό, οικισμό και τέλος για όλο το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε επιλέξει να συνεργαστούμε με τους πλέον έμπειρους και με διεθνές κύρος συγκοινωνιολόγους και τεχνοκράτες. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, αναζητούμε τις βέλτιστες πρακτικές και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικό έργο για τον τόπο, με σχέδιο και πρόγραμμα. Όχι βιαστικές ενέργειες και μπαλώματα για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε.
Πότε πιστεύετε ότι θα δούμε τα πρώτα έργα στην Παροικιά που θα έχουν σχέση με τις προτάσεις του Σ.Β.Α.Κ.;
Μ.Κ.: Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ωστόσο, η γραφειοκρατία στη χώρα μας αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα που στην προκειμένη περίπτωση καθυστερεί τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, ενώ και η εξέλιξη της πανδημίας έχει περιπλέξει αρκετά τα πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει άτυπα τις προβλεπόμενες επαφές και διαδικασίες, στο μέτρο του δυνατού και τηρώντας πάντα την ισχύουσα νομοθεσία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα σταδιακής υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο.
Κάτι ίσως τελευταίο για αυτό το θέμα θα θέλατε να συμπληρώσετε;
Μ.Κ.: Ναι. Θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Πάρου να αγκαλιάσουν το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Παροικιάς και να εμπιστευτούν το όραμά μας για μια πόλη πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Μέσα από το Σχέδιο δεν αλλάζουμε μόνο το αστικό τοπίο. Αλλάζουμε κι εμείς οι ίδιοι. Γινόμαστε πολίτες του κόσμου, με περιβαλλοντική συνείδηση, με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, με φιλοδοξία να ζούμε σε ένα από τα ωραιότερα μέρη όλου του κόσμου.