Επιστολή κατοίκων του Μώλου για τον καθαρισμό τάφρων στην περιοχή τους
/Πάρος, 14.05.2020
Θέμα: Καθαρισμός τάφρων στην περιοχή του Μώλου
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά τον πρόσφατο καθαρισμό των τάφρων στην περιοχή του Μώλου, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις από άτομα τα οποία διαθέτουν παραθεριστικές οικίες στην ευρύτερη περιοχή σχετικά με την νομιμότητα των ενεργειών.
Οι πληττόμενου κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μώλου, θέλοντας να συμβάλουν στην προστασία των περιουσιών τους, να βοηθήσουν στην προστασία του υγροβιότοπου του Μώλου και να δώσουν τεκμηριωμένη ενημέρωση στα όσα αντιεπιστημονικά και αστήρικτα ακούγονται θέλουν να αναφέρουν ότι:
Α. Στην περιοχή του Μώλου υπάρχει (στο νότιο μέρος της παραλίας), χαρακτηρισμένος μικρός νησιωτικός υγροβιότοπος (ΦΕΚ 229/ΤΑΑΠΘ/12.06.2012 σελ. 3211). Στον υγροβιότοπο αυτό υπήρχαν και υπάρχουν 4 ανοιχτές απορροές, προκειμένου τα νερά της βροχής και της θάλασσας να εισρέουν και απορρέουν από τη στεριά. Αυτά τα ανοίγματα, κατά το παρελθόν, με ανθρώπινη παρέμβαση κλείσθηκαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και να έχουν σοβαρές ζημιές τα σπίτια, οι επιχειρήσεις, τα ζώα και οι καλλιέργειες. Οι υπαίτιοι για την πράξη καταδικάστηκαν από τη δικαιοσύνη.
Β. Έκτοτε ο δήμος και το επαρχείο, όπως οφείλουν, φροντίζουν τη σωστή λειτουργία του υγροβιότοπου, έτσι ώστε η κίνηση των νερών να γίνεται απρόσκοπτα. Με τον τρόπο αυτό και ο υγροβιότοπος προστατεύεται αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων. Πράγμα που άλλωστε γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την παρέμβαση. Φέτος λόγω της χρονοτριβής των νομικών διαδικασιών, οι καθαρισμοί έγιναν τον Μάρτιο.
Άρα σε απάντηση κάποιων «δήθεν» φίλων της περιοχής, ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ παρέμβαση έγινε από «ασυνείδητους της καταστροφής». Ασυνείδητοι είναι αυτοί που παραπληροφορούν και παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία της φύσης και προκαλούν ζημιές στους πολίτες.
Γ. Η υφαλμύρωση των νερών στην περιοχή έχει ήδη γίνει, άρα δεν «υπάρχει κίνδυνος υφαλμύρωσης» αφού αυτό συμβαίνει προ πολλών ετών. Αυτό όπως όλοι γνωρίζουν είναι αποτέλεσμα της υπεράντλησης και των πολλαπλών ανεξέλεγκτων, κατά το παρελθόν, γεωτρήσεων. Είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικός ο ισχυρισμός ότι εάν πλημμυρίσει ο υγροβιότοπος θα αποτραπεί η υφαλμύρωση. Το θέμα της υφαλμύρωσης είναι πολύ πιο σύνθετο, όχι μόνο στην Πάρο αλλά σε όλη την παράκτια χώρα.
Θα συνιστούσαμε λοιπόν περισσότερη προσοχή γιατί και εμείς, με δράσεις και όχι λόγια, με μεγάλη ευαισθησία, είμαστε ταγμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.
Οι εξήντα (60) και πλέον πληττόμενου κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μώλου