ΔΕΔΔΗΕ: Η υποστελέχωση θέτει σε κίνδυνο το δίκτυο στην Πάρο
/Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το πρακτορείο της ΔΕΔΔΗΕ Πάρου.
Το συνεργείο των τεχνιτών εναεριτών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εργασίες συντήρησης του δικτύου και φυσικά και τις βλάβες που παρουσιάζονται. Το τεχνικό τμήμα τους αποτελείται από τρεις μόνιμους τεχνικούς εναερίτες και έναν συμβασιούχο ενώ κατ’ ελάχιστο θα έπρεπε να ήταν πέντε μόνιμοι τεχνίτες.
Όταν η κύρια δουλεία των εναεριτών είναι να ανεβαίνουν στις κολώνες με όλες τις καιρικές συνθήκες και με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή, δεν είναι δυνατόν να μην είναι δύο άτομα σε κάθε βάρδια. Η ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΔΔΗΕ είναι μεγάλη, αφού με τις επιλογές της αφήνει τους τεχνικούς να κινδυνεύουν στον αέρα. Με τα τρία άτομα ούτε οι βάρδιες είναι με το ελάχιστο τα δύο άτομα, ούτε φυσικά μπορούν να καλυφτούν τα ρεπό και οι άδειες.
Στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν αναφορά οι βουλευτές του ΚΚΕ Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώλης, σχετικά με την έλλειψη εναεριτών της ΔΕΔΔΗΕ στην Πάρο.
Οι βουλευτές κατέθεσαν το κείμενο της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Πάρου ΕΤΕ/ΔΕΗ με το οποίο καταγγέλλονται οι μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στο νησί και αιτείται την πλήρη στελέχωση του πρακτορείο με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες του, καθώς και τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού.
Η «Φωνή Της Πάρου» μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΔΕ Πάρου για την κατάσταση που επικρατεί θέλησε να βοηθήσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, με τη δημοσιοποίηση του θέματος ώστε οι αρμόδιοι να δώσουν μια οριστική λύση. Συνομίλησε τόσο με τον προϊστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργο Καπαρό, όσο και τον πρόεδρο της ΤΔΕ Πάρου, Γιάννη Παντελαίο, οι οποίοι ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Γιώργος Καπαρός (Προϊστάμενος ΔΕΔΔΗΕ Πάρου)
Θα ήθελα να μου εξηγήσετε από τη δικιά σας σκοπιά πως έχει μέχρι στιγμής η κατάσταση;
Γ.Κ.: «Αυτή τη στιγμή, απ’ όλα τα κυκλαδονήσια είμαστε το νησί με τα περισσότερα χιλιόμετρα δικτύου σε χαμηλή και μεσαία τάση. Διαθέτουμε 900 χιλιόμετρα δίκτυο. Λόγω του ότι είχαμε εδώ το εργοστάσιο της ΔΕΗ, δίνουμε ρεύμα και σε άλλα νησιά. Οπότε εφόσον εμείς πρέπει να συντηρήσουμε, να αποκαταστήσουμε και να διορθώσουμε τις βλάβες. Ενώ μας έχουν φορτώσει και τις εργασίες που είχε το εργοστάσιο πριν κλείσει, όπου κανονικά είναι δουλειές του ΑΔΜΗΕ. Αλλά με τα λίγα άτομα που είμαστε δεν προλαβαίνουμε να ανταποκριθούμε σε όλα.
Αποτέλεσμα είναι να μένουμε πίσω στις απλές εργασίες, όπως παροχές και βλάβες. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Πρέπει να κάνουμε συντηρήσεις, να βλέπουμε τα ρολόγια να για δούμε αν υπάρχουν τυχόν ρευματοκλοπές κ.α. Από εκεί και πέρα μας στέλνουν ένα άτομο από Αθήνα, αλλά όχι συνεχόμενα. Έρχεται για μια εβδομάδα, φεύγει και μετά έρχεται άλλο άτομο.
Μεγάλο πρόβλημα με τους τεχνίτες που έρχονται από την Αθήνα είναι ότι τα συνεργεία είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της πανδημίας. Με το που έρχονται στην Πάρο οι τεχνίτες μπαίνουν στο αυτοκίνητο μαζί με τους δικούς μας τεχνικούς χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια να μπουν για όσες μέρες προβλέπουν τα πρωτόκολλα σε καραντίνα και να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού. Περιμένουμε να βγάλουνε τις προκηρύξεις για δύο 8μήνες συμβάσεις, έτσι για να ξεγελάσουμε την κατάσταση».
Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;
Γ.Κ.: «Συνεχώς ενημερώνω τον διευθυντή περιοχής Σύρου για τα προβλήματα, τα οποία τα γνωρίζει και ο ίδιος. Αυτός με την σειρά κοινοποιεί, μαζί με τα υπόλοιπα συνημμένα που έχουμε στείλει, στον διευθυντή Νήσων και του ασκεί πίεση ώστε να βρεθεί λύση. Όμως μέχρι σήμερα ουσιαστική λύση δεν έχουμε δει. Πέρα από τις δύο συμβάσεις 8 μηνών που σου ανέφερα, υπάρχει στο πρόγραμμα να πάρουμε 2 μόνιμους, λένε σύντομα, το πιο σύντομα που έχουμε δει είναι 3,5 χρόνια. O ΔΕΔΔΗΕ είναι μια εταιρία ιδιωτικού δικαίου άσχετα αν λεγόμαστε δημοσία επιχείρηση. Και βάση νομοθεσίας δεν αφήνουν ν’ ανανεώσουμε αυτόματα τις συμβάσεις των ατόμων που προσλαμβάνουμε. Για να καταλάβεις όταν πάρουμε κάποιον συμβασιούχο εργάτη για εργασία 100 ημερών και λήξη η σύμβαση του δεν μπορούμε να του ανανεώσουμε πριν περάσει ένας χρόνος. Οπότε τι κάνουμε; Θα πρέπει να πάρουμε κάποιον νέο και να τον εκπαιδεύσουμε ξανά».
Η ΤΔΕ Πάρου, στην ανακοίνωση της ρίχνει την ευθύνη στην ηγεσία της ΔΕΔΔΗΕ, συμφωνείτε ότι αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες;
Γ.Κ.: «Η ευθύνη της ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ότι από τη στιγμή που δεν είμαστε καθαρά δημόσιος οργανισμός, αλλά λειτουργούμε σαν Α.Ε., δε θα έπρεπε να πηγαίνουμε σε προσλήψεις βάσει του δημοσίου, όπως για παράδειγμα να γίνονται οι προσλήψεις με μόρια ανεργίας. Τώρα όμως θα γίνουν προσλήψεις ανάλογα με τα μόρια που έχει κάποιος που δούλευε παλιότερα και αυτό είναι το σωστό. Οπότε ναι φταίει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ που δεν θέλει να «σπάσει τα αυγά» και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υπηρεσίας αλλά ακολουθώντας κατά γράμμα το ότι προβλέπει ο νόμος αφήνει και διογκώνονται και δημιουργούνται και νέα προβλήματα».
Με τι συνθήκες δουλεύουν οι τεχνίτες; Φοβάστε μήπως συμβεί κάποιο ατύχημα;
Γ.Κ.: «Δουλεύουν ακατάπαυστα και ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους τεχνικούς που είναι συνεχώς ανεβασμένοι στις κολώνες. Εγώ συχνά τους λέω ότι πρέπει πάνω απ’ όλα να τηρούν τις συνθήκες ασφαλείας. Να μην κοιτάνε το ρολόι, ούτε τα τηλέφωνα που τους παίρνουν για βλάβες. Θα μπαίνει μια σειρά και θα κάνουν αυτό που μπορούν. Γιατί κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι επικίνδυνο. Επειδή δυστυχώς σε κάθε βάρδια μένει ένας τεχνίτης, κυρίως στις απογευματινές βάρδιες, αν προκύψει βλάβη πηγαίνει μόνος του. Έτσι λοιπόν έχω πει σε όλους αν είναι μια δουλειά που μπορούν να κάνουν μόνοι να το κάνουν. Αν όμως είναι κάτι που απαιτείται και δεύτερο άτομο, να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με τους άλλους συναδέλφους ώστε να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα. Διαφορετικά, άλλες φορές μπορεί να καλέσω να έρθει να μας βοηθήσει κάποιος εργολάβος που συνεργαζόμαστε».
Μέσα σε όλο τον μεγάλο όγκο εργασίες να καλύψετε και τις ανάγκες που προκύπτουν στην Αντίπαρο πως ανταπεξέρχεστε;
Γ.Κ.:«Αυτό είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Ειδικά αυτήν την περίοδο. Βρήκαμε ένα ηλεκτρολόγο από την Αντίπαρο σαν εξωτερικό συνεργάτη, για να κάνει τις απλές βλάβες όχι όμως να ανεβαίνει στην κολώνα.
Το να έχουμε ένα άτομο στην Αντίπαρο είναι πολύ σημαντικό, καθώς στην κατάσταση που βρισκόμαστε δε μένει η Πάρος χωρίς τεχνίτη. Ειδικά τώρα η μετακίνηση με τα καράβια είναι δύσκολη, λόγω της μικρής συχνότητας δρομολογίων που υπάρχει».
Πόσα ρολόγια έχει να εξυπηρετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην Πάρο;
Γ.Κ.: «Οι πελάτες/παροχές που έχουμε εμείς σαν πρακτορείο Πάρου είναι 23.000 και από αυτούς στην Αντίπαρο έχουμε 1200 πελάτες».
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά για προβλήματα συντήρησης στα οχήματα και σε ελλείψεις στα υλικά. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το τι συμβαίνει;
Γ.Κ.: «Κατά καιρούς είχαμε διάφορα προβλήματα. Όπως για παράδειγμα είχε προκύψει πριν από ένα διάστημα ένα θέμα με την έλλειψη σε κολώνες, αλλά αυτό ήταν πανελλαδικό. Τώρα βέβαια έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Όσον αφορά τα αυτοκίνητα δέχονται μεγάλη καταπόνηση, δεν είναι μεγάλης ηλικίας, αλλά έχουν πολλά χιλιόμετρα και κάτω από συνθήκες ημιάγριες. Δηλαδή, ο τεχνίτης θα πάει με το αυτοκίνητο σε διάφορα μέρη, όπως σε χωμάτινους και αγροτικούς δρόμους και οπουδήποτε αλλού για να το έχει κοντά του. Φυσικά καλά κάνει γιατί έχει τα εργαλεία του και πρέπει να τα έχει δίπλα του».
Γιάννης Παντελαίος (Πρόεδρος ΤΔΕ Πάρου, ΕΤΕ/ΔΕΗ)
Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα σας θα προχωρήσετε σε κάποια άλλη ενέργεια;
Γ.Π.: «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο σαν πρόεδρος της ΤΔΕ Πάρου, ΕΤΕ/ΔΕΗ. Έστειλα την ανακοίνωση με τα αιτήματά μας γιατί εδώ αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φυσικά η υποστελέχωση της υπηρεσίας μας είναι κάτι που δεν γίνεται μόνο στην Πάρο, αλλά σε όλη την Ελλάδα.Μόνο σε συνεργασία με το σωματείο και την ομοσπονδία μας θα πιέσουμε για να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας».
Επειδή είστε λίγα άτομα, πώς βγαίνουν οι βάρδιες;
Γ.Π.: «Είμαστε συνεχώς εκτιθέμενοι στον κίνδυνο. Τις περισσότερες φορές στις βάρδιες είμαστε ένα άτομο, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Αν χρειαστούμε κάποιο άτομο θα πάρουμε ένα από την πρωινή βάρδια και αυτός αν μπορεί να έρθει. Κυρίως στο φιλότιμο το βγάζουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι ο καθένας μας θα βρεθεί στη θέση του άλλου και επειδή ξέρουμε πως είναι η δουλειά, γνωρίζουμε ότι θα θέλει βοήθεια. Αλλά τις περισσότερες φορές ανεβαίνουμε μόνοι μας στις κολώνες. Δε μας το επιβάλει κανείς αλλά πρέπει να γίνει γιατί υπάρχει η βλάβη και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί».
Για ατύχημα φοβάστε που είστε μόνοι σας στη κολώνα;
Γ.Π.: «Θα πρέπει πάντα να προσέχεις. Γιατί και μέρα να είναι, άτομο να έχεις, πρέπει να έχεις το μυαλό σου εκεί, διότι είτε σε μεσαία τάση είμαστε είτε σε χαμηλή υπάρχει ρεύμα και είναι πάντα επικίνδυνο».