Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
/Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 300 κατοίκων, ίσως και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, «ανοίγει» η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.», πηγές του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ενημερώνουν ότι σε περίπτωση που η –κατά πλειοψηφία– απόφαση του Γ’ Τμήματος γίνει δεκτή και από την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν θα έχει νόμιμο έρεισμα η ανάδειξη πολλών σημερινών προέδρων κοινοτικών συμβουλίων και άρα θα πρέπει να επιλεγούν νέοι.
Οι επίμαχες διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου» προέβλεψαν ότι στο αξίωμα του προέδρου κοινότητας ανέρχεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών άλλαξε μετά τις εκλογές τη νομοθεσία με την οποία διεξήχθησαν οι εκλογές και η οποία προέβλεπε ότι για την ανάδειξη προέδρου κοινοτικού συμβουλίου θα διεξαγόταν μυστική ψηφοφορία με συμμετέχοντες τα εκλεγμένα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και υποψήφιους προέδρους τους δύο αιρετούς με τους περισσότερους σταυρούς, από τους δύο πρώτους συνδυασμούς (εκτός αν μία παράταξη συγκέντρωνε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα αποφανθεί μέχρι τον Ιούνιο και αν κάνει δεκτή την απόφαση του τμήματος, θα πρέπει να διεξαχθούν οι προαναφερθείσες μυστικές ψηφοφορίες μεταξύ των μελών του κοινοτικού συμβουλίου (πλην των περιπτώσεων προέδρων από παρατάξεις με δύναμη μεγαλύτερη του 50%).
Αποφάσεις
Όμως, τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις των προέδρων που θα αποχωρήσουν; Επικαλούμενες την πάγια νομολογία για ένα σύνολο διοικητικών (όχι μόνο δημοτικών) οργάνων, σύμφωνα με την οποία ο μη νόμιμος χαρακτήρας ενός διορισμού διοικητικού οργάνου δεν αποτελεί κατά κανόνα λόγο ακυρότητας των πράξεων του οργάνου, πηγές του ΣτΕ αναφέρουν ότι οι αποφάσεις αυτές κατ’ αρχήν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.
Εφόσον μάλιστα δεν έχουν προσβληθεί εντός νόμιμης προθεσμίας (60 ημερών) διατηρούν το τεκμήριο νομιμότητας. Άρα, προς το παρόν δεν ελλοχεύει κίνδυνος βαρύτατων καταλογισμών. «Δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τι θα πουν τα αρμόδια δικαστήρια, αλλά η νομολογία δεκαετιών δεν ευνοεί την πτώση των πράξεων αυτών», διευκρινίζουν πηγές του ΣτΕ στην «Εφ.Συν.».