Παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα στον υπουργό Μετανάστευσης για την φροντίδα των μεταναστών που γλίτωσαν
/Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη για τη στήριξη των 63 μεταναστών που γλίτωσαν από το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πάρο, και φιλοξενούνται στο ΕΠΑΛ του νησιού, έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.
Κατά την παρέμβαση, η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε την ανάγκη μεταφοράς των μεταναστών σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας, ώστε να τους δοθεί η απαραίτητη υγειονομική φροντίδα και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για να μετακινηθούν στον τόπο προορισμού τους. Ακόμα υπογράμμισε πως την περίοδο της προσωρινής παραμονής τους στο νησί, πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλους χώρους όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, κ.λπ. με ευθύνη της κυβέρνησης. Επίσης, έθεσε το θέμα της άμεσης μεταφοράς των νεκρών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε φορτηγό ψυγείο στην Παροικιά, ένα ζήτημα ιδιαίτερης υγειονομικής σημασίας.
Κάτω από την πίεση, ο υπουργός απάντησε θετικά στα αιτήματα που του έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Κυκλάδων του ΚΚΕ, τονίζει πως «παραμονή Χριστουγέννων οι Παριανοί ήρθαν αντιμέτωποι με την ευθύνη περίθαλψης και φιλοξενίας 63 μεταναστών μετά από το ναυάγιο βορειοδυτικά της Πάρου» και υπογραμμίζει πως τόσο η Κομματική Οργάνωση Πάρου του ΚΚΕ όσο και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» άμεσα κινητοποιήθηκαν οργανώνοντας και συντονίζοντας την υποδοχή και διαμονή των μεταναστών.
Χαιρετίζει τα άμεσα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας όπου με ρουχισμό, είδη υπόδησης, κουβέρτες και φαγητό απάλυναν τον πόνο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι το πρωί των Χριστουγέννων αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και την αδιαφορία των άμεσα υπευθύνων και καλούν τον Παριανό λαό να μην εφησυχάζει.
Μετά και τη θετική απάντηση του υπουργού, απαιτεί «άμεσα, με ευθύνη του δήμου Πάρου να αντιμετωπιστούν τα όποια δήθεν εμπόδια υπάρχουν για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτές τις γιορτινές μέρες, σε κατάλληλα διαθέσιμα καταλύματα και να εξασφαλιστεί η σίτιση τους». Επιπλέον απαιτεί «να γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματα των μεταναστών για μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού τους».
Καταλήγοντας η Τομεακή Οργάνωση αναφέρει πως «για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη κατάργησης της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της Ε.Ε. στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η δημιουργία επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της Ε.Ε. και της Ύπατης Αρμοστίας του Ο.Η.Ε. ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών».