Ένα σχολείο παράδειγμα!
/Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Πάρου, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα επιτεύγματά του!
Το σχολείο επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου. Στη συνάντηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα των παιδιών όπως και το αίτημα (πανελλαδικό) για τον εμβολιασμό των μαθητών κατ’ εξαίρεση. Σημειώνουμε ότι οι μαθητές 16 ετών και άνω, οι οποίοι φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), εντάσσονται κατά προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, σε συνέχεια απόφασης που ελήφθη στις 8/2/21 από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το έτος 2021. (Πάντως, ως σήμερα, οι μαθητές δεν έχουν εμβολιαστεί).
Ακόμα, τέθηκε το πρόβλημα της μη καλής απόδοσης της θέρμανσης στις αίθουσες, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου.
Ο λαχανόκηπος
Στο σχολείο μετά την διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία του ανεμοφράκτη, ήρθε η ώρα για τη βελτίωση του εδάφους με κομπόστ και το φύτεμα.
Μαρούλια, κρεμμύδια, σκόρδα, σπανάκι και παντζάρια φυτεύτηκαν και ποτίστηκαν. Μικροί και μεγάλοι συνεργάστηκαν αρμονικά και το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε όλους.
Η δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες του κόσμου με εφαρμογές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη νοητική, σωματική αλλά και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα και με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών.
Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός μικρού κομματιού του προαυλίου ώστε να ξεκινήσουν. Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των φυτών στις Κυκλάδες είναι η προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Αν δεν έχεις «απανεμιά» είναι απαραίτητο να τη δημιουργήσεις. Χρησιμοποιώντας καλάμια με την παραδοσιακή τεχνική δημιουργήσαν έναν ανεμοφράκτη ή «μπλόκο», όπως τον ονομάζουν οι αγρότες, για να προστατεύσουν τα φυτά. Εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάστηκαν -αν και ερασιτέχνες- πέτυχαν ένα καλό αποτέλεσμα.
Τι λέει ο κ. Κεφάλας
Ο καθηγητής, διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Πάρου, Φραγκίσκος Κεφάλας, είπε για το εγχείρημα αυτό:
«Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πάρου που ξεκίνησε την λειτουργία του την φετινή σχολική χρονιά είναι ένα επαγγελματικό σχολείο με στόχους:
- Την προετοιμασία των μαθητών/τριών του σε μαθησιακό επίπεδο με προσαρμογή στις δυνατότητες κάθε μαθητή μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων. Άλλωστε το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων είναι τα ίδια με το Γενικό Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ, ενώ υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων των ΕΠΑΛ.
- Την καλλιέργεια και ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων (soft skills) των μαθητών /τριών δηλαδή των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών πεποιθήσεων, της συνολικής προσέγγισης για την ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, ώστε με την αποφοίτηση από το σχολείο οι μαθητές/τριες να μπορούν να οδηγηθούν σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία εντασσόμενοι πλήρως στον κοινωνικό ιστό.
Όπως κάθε νέο σχολείο έτσι και το δικό μας χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να αναπτυχθεί πλήρως και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνονται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του και την τοπική κοινωνία. Με την βοήθεια του υπουργείου και του δήμου μας η εκπαιδευτική διαδικασία ομαλοποιήθηκε και πλέον καλύπτεται σχεδόν όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα. Ωστόσο, σε κάθε σχολείο και πολύ περισσότερο σε ένα ειδικό επαγγελματικό σχολείο σαν το ΕΝΕΕΓΥΛ, σημαντικό ρόλο έχουν προγράμματα και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται παράλληλα, όπως προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και πολιτισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου μας σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες αποφάσισε να ξεκινήσει από φέτος την δημιουργία ενός σχολικού λαχανόκηπου. Καλλιεργήσαμε το έδαφος, δημιουργήσαμε ανεμοφράκτη με καλάμια, ενισχύσαμετο έδαφος με κομπόστ και στο τέλος φυτέψαμε. Μαρούλια, σπανάκι, κρεμμύδια, παντζάρια, σκόρδα και θα ακολουθήσουν και άλλα. Ευχαριστούμε πολύ τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου, την εταιρεία BIOTEV και τον κ. Τιμολέων Βενετσίανο για την προσφορά του εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ που παράγουν, την ΔΕΥΑΠ για το σωλήνα ύδρευσης που χρειαστήκαμε για το πότισμα, καθώς και το κατάστημα "Γεωπονικόν" του κ. Σιφναίου Κώστα για την προσφορά των φυτών και των σπόρων.
Η επιλογή για την δημιουργία του σχολικού κήπου δεν έγινε τυχαία. Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια τάση αναβίωσης των σχολικών κήπων το οποίο δείχνει να έχει παγκόσμια διάσταση. Η ιστορία των σχολικών κήπων στην χώρα μας, σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής, ξεκινάει από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1929, όταν αποφασίστηκε η ίδρυση και καλλιέργεια κήπου σε κάθε σχολείο «χάριν της διδασκαλίας των φυσιογνωστικών μαθημάτων και προς απόκτησιν υπό των μαθητών προκαταρκτικών γνώσεων καλλιέργειας της γης». Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι μέχρι και την δεκαετία του 1980 στα σχολεία της Πάρου υπήρχαν και λειτουργούσαν κήποι με την ευθύνη των μαθητών.
Στη σημερινή εποχή το διακύβευμα δεν είναι μόνο η (ανα)βίωση μιας καινοτομίας ή μιας καλής εκπαιδευτικής πρακτικής, αλλά και η προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη σύγχρονη γνώση. Οι μαθητές, με την ενασχόληση τους με τον σχολικό κήπο, αναπτύσσουν μια βιωματική σχέση με την φύση. Μαθαίνουν να παράγουν την τροφή με φυσικές μεθόδους και πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον. Απώτερος σκοπός η αειφορία, η διατροφική επάρκεια και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.
Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, άλλωστε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί". Μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων αναπτύσσονται διάφορες πλευρές του εκπαιδευτικού προγράμματος ενισχύοντας τον επιστημονικό εγγραμματισμό, ενώ σύμφωνα και με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών υπάρχει θετικό αντίκτυπο στη νοητική, σωματική αλλά και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Μέσα από την υλοποίηση και διεύρυνση των παράλληλων δραστηριοτήτων του σχολείου, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την δημιουργία επιπλέον τομέων και ειδικοτήτων όπως ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε την συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες του νησιού μας και κοινωνικούς φορείς, για να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία».