Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία (Αλέξανδρος Μαύρος (1770-1851)
/Ανάμεσα στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες που ευεργέτησαν πολλαπλά το ελληνικό έθνος κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ο Αλέξανδρος Μαύρος, διαπρεπής Φιλικός, γραμματέας και ταμίας της Φιλικής Εταιρείας, ενισχυτής των Ελληνικών γραμμάτων και φιλάνθρωπος.
Γεννήθηκε στην Παροικιά στη συνοικία «Κάστρο» το 1770 και πέθανε στην Οδησσό το 1851. Ήταν γιος του Σπυρίδωνα Μαύρου. Από μικρός ξενιτεύτηκε και άρχισε να εργάζεται στην Οδησσό της Ρωσίας, εκεί που ανθούσε η παροικία των ελλήνων εμπόρων και διανοούμενων. Στις 15 Ιουλίου 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Από την περιουσία του πρόσφερε χρήματα προς κάθε κατεύθυνση για τις ανάγκες του Αγώνα.
Ο διακεκριμένος αυτός ευπατρίδης δε λησμόνησε το νησί του. Έστελνε χρήματα για τη λειτουργία της Αλληλοδιδακτικής Σχολής Παροικίας, συνετέλεσε στην έκδοση βιβλίων, στην ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων, στα έξοδα σπουδών στην Ευρώπη ελλήνων φοιτητών καθώς και μέγας ευεργέτης του Φιλολογικού Γυμνασίου Σμύρνης. Επίσης, δώρισε στην Εκατονταπυλιανή τμήμα του Τίμιου Ξύλου, επίχρυσα και αργυρά ευαγγέλια, ιερά σκεύη και άμφια. Τη Μεγάλη Εβδομάδα κάθε χρόνο είχε καθιερωθεί από τον Αλ. Μαύρο να μοιράζονται χρήματα στους φτωχούς και άπορους της Παροικιάς (πηγές «Παριανά τευχ.86, Χρονολογικό Πανόραμα της Ιστορίας της Πάρου σελ.204).
Η οδός του ξεκινάει από την οδό «Μαντώ Μαυρογένους» έως την οδό «Στρατηγού Ι. Καραβία» στην περιοχή «Χάλαρα».
Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς