Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία: Πάριον
/Το Πάριον ιδρύθηκε το 710 ή 708 π.Χ. στη βορειοανατολική Τρωάδα και βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του σύγχρονου χωριού Kemer, στην περιφέρεια του Çanakkale της Τουρκίας.
Οι συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες που διενεργούνται από το 2005 έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα και πληροφορίες σχετικά με την οικιστική εξέλιξη της αρχαίας πόλης και μαρτυρούν ότι το Πάριον κατοικήθηκε ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ.
Η πόλη ήταν μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας και μνημονεύεται στους καταλόγους των μελών της Συμμαχίας στην Ακρόπολη της Αθήνας. Είχε πρόξενο στην Αθήνα και, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Ξενοφών, το ναυτικό της Αθήνας υπό τη διοίκηση του Αλκιβιάδη αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Παρίου στην αρχή της Σπαρτιατικής εκστρατείας. Κατά την Ελληνιστική εποχή το Πάριον βρέθηκε υπό την εξουσία του βασιλείου της Περγάμου και το 133 π.Χ. προσαρτήθηκε στο ρωμαϊκό κράτος, οπότε και απέκτησε μεγάλη σημασία λόγω της γεωπολιτικής του θέσης. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αι. μ.Χ.), στο Πάριον υλοποιήθηκε ένα μεγάλης κλίμακας οικοδομικό πρόγραμμα και έκτοτε η πόλη αποτέλεσε τουριστικό προορισμό για τον κόσμο της αρχαιότητας εξαιτίας της σημαντικής και πλούσιας από τα παλαιότερα χρόνια καλλιτεχνικής της κληρονομιάς.
Η αρχαία πόλη του Παρίου ήταν πλούσια σε αριστουργήματα φιλοτεχνημένα από διάσημους γλύπτες της αρχαιότητας. Ανάμεσά τους και αγάλματα από δύο φημισμένους γλύπτες του 4ου αιώνα π.Χ., τον Σκόπα από την Πάρο και τον Πραξιτέλη από την Αθήνα. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, το Πάριον διακοσμήθηκε και με έναν μνημειακό βωμό για την Άρτεμη και τον Απόλλωνα, έργο που φιλοτέχνησε ο επίσης φημισμένος αρχιτέκτονας Ερμοκρέων. Ο βωμός καταγράφηκε ως ένα από τα αριστουργήματα στην αρχαία παράδοση μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και γι’ αυτό απεικονίστηκε στα νομίσματα της πόλης ήδη στα χρόνια αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.
πηγές: Διεθνές Συνέδριο «Η Πάρος και οι αποικίες της»
Η οδός ξεκινάει από την επαρχιακή οδό «Παροικιάς-Αγκαιριάς» στο ύψος του «Ψηλού Μύλου» έως το αδιέξοδο.
Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς