ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Πάρου: Η εκπαίδευση δικαίωμα όλων
/Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πάρου, είναι το μοναδικό στο νησί και βρίσκεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Είναι ένα σχολείο, το οποίο προσφέρει διέξοδο με ίσες δυνατότητες με τα γενικά γυμνάσια και λύκεια, σε μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επιπρόσθετα, είναι το μοναδικό σχολείο στην Πάρο που διαθέτει τον δικό του ψυχολόγο, όποιος είναι πλήρους απασχόλησης και μόνιμος στο σχολείο. Βέβαια το ίδιο δεν ισχύει και για τους καθηγητές, οι οποίοι τη φετινή σεζόν είναι όλοι αναπληρωτές. Ωστόσο, την νέα σχολική σεζόν, αναμένεται να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές. Η «Φωνή της Πάρου» ήρθε σε επικοινωνία με τον διευθυντή του ειδικού σχολείου, Φραγκίσκο Κεφάλα, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός για 17 χρόνια. Είναι χημικός, έχοντας διδάξει 7 χρόνια στο γυμνάσιο του Αρχιλόχου (Μάρμαρα) και 9 χρόνια στο γυμνάσιο της Παροικιάς. Μας μίλησε, για το δύσκολο έργο το να είσαι καθηγητής ειδικής αγωγής, το πως βλέπουν οι γονείς ένα τέτοιο σχολείο, αλλά και την αποτίμηση του για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.
Το σχολείο
Για να καταλάβει και ο κόσμος, τι είναι ΕΝΕΕΓΥ-Λ Πάρου και ποιος είναι ο σκοπός του;
«Είναι ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου το γυμνάσιο και το λύκειο αποτελούνται από τέσσερις τάξεις. Ένα σχολείο που έρχεται να προσφέρει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο με εξατομικευμένα προγράμματα διδασκαλίας. Κυρίως, για παιδιά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο πλαίσιο του γενικού σχολείου, που δεν τους βοηθά με το να προσαρμοστούν σ’ ένα τμήμα ένταξης κάποιων ωρών, ούτε με παράλληλη στήριξη, σύμφωνα με τους ειδικούς που βγάζουν τις γνωματεύσεις. Στα ειδικά σχολεία υπάρχουν δύο τύποι.
Είναι τα ειδικά εκπαιδευτικά εργαστηριακά κέντρα Ε.Ε.Ε.Κ. Τα οποία είναι για παιδιά που έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες κινητικές ή αισθητηριακές και τα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ που είναι πιο ακαδημαϊκά σχολεία. Συγκεκριμένα, το δεύτερο, έχει τις ίδιες δυνατότητες με τα γενικά λύκεια και γυμνάσια, δίνει τα ίδια απολυτήρια και στο λύκειο υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως στα ΕΠΑΛ. Η διαφορά είναι ότι υπάρχουν τέσσερις τάξεις αντί για τρεις για να προσαρμόζονται τα παιδιά, ενώ έχει πολλές δραστηριότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Αναφέρατε, ότι το ΕΝΕΕΓΥ-Λ έχει τέσσερις τάξεις σε γυμνάσιο και λύκειο σε σχέση με το γενικό σχολείο που έχει τρεις. Τι άλλες διαφορές υπάρχουν;
«Η μόνη διαφορά είναι ότι στο γυμνάσιο δεν κάνουν αρχαία από πρότυπο, μόνο από μετάφραση. Το λύκειο ακολουθεί ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα που έχει το ΕΠΑΛ, με τις ίδιες ιδιότητες για να δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Του χρόνου στο σχολείο μας, θα ξεκινήσει και ο τομέας της πληροφορικής, ο οποίος είναι ο πρώτος τομέας που ιδρύθηκε. Στο μέλλον ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρχει, ευελπιστούμε να δημιουργηθούν και άλλοι τομείς».
Ποιοι μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν;
«Για να εγγραφεί κάποιο παιδί στο σχολείο πρέπει να έχει γνωμάτευση από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.Σ.Υ.) της Νάξου. Εκεί κάνουν διάφορα τεστ για να δουν πώς μπορεί να βοηθηθεί το παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες, είτε μέσα στο γενικό σχολείο με κάποιο πρόγραμμα στήριξης, είτε μέσα στο ειδικό σχολείο, για να έχει ειδικό πρόγραμμα και να μπορέσει να αντεπεξέλθει ευκολότερα. Στόχος, είναι, ένα παιδί που θα έρθει στο ειδικό σχολείο στο γυμνάσιο, να μπορεί να πάρει μεταγραφή στο γενικό λύκειο και να αποφοιτήσει εκεί.
Δηλαδή, δεν είναι δεσμευτικό ένα παιδί να μείνει για πάντα στο ειδικό σχολείο. Αν υπάρχει βελτίωση μπορεί να συνεχίσει στο λύκειο. Βέβαια θα χρειαστεί πάλι γνωμάτευση από το ΚΕ.Σ.Υ. Γενικώς η πολιτεία και η εκπαιδευτική διοίκηση ζητάει από εμάς τους δασκάλους και καθηγητές, να προσπαθούμε να ανιχνεύουμε και να δίνουμε έμφαση στα παιδιά με μαθησιακή δυσκολία όσο το δυνατόν σε μικρή ηλικία, κινητοποιώντας τους γονείς να απευθυνθούνε στο ΚΕ.Σ.Υ, καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστεί η αιτία που ο μαθητής δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα, τόσο πιο εύκολα θα γίνει η βελτίωση του».
Οι γονείς πως αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα του ειδικού σχολείου;
«Είναι λίγο δύσκολο για έναν γονέα, ειδικά όταν το παιδί του είναι σε μικρή ηλικία να παραδεχτεί ότι είναι κάπως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Δεν είναι εύκολο. Όσοι είμαστε γονείς γνωρίζουμε πως είναι, διότι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Έχει βελτιωθεί πολύ επικοινωνία σε αυτό το κομμάτι και υπάρχει πλέον η αποδοχή. Θέλουμε οι γονείς να ξέρουν ότι στο ειδικό σχολείο της Πάρου, φτιάχνουμε μια δομή σε υλικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό, που θα δώσει πολλά στα παιδιά που θα έρθουν σε εμάς και σίγουρα έχουν πολλά να κερδίσουν.
Σημαντική είναι και υποστήριξη που έχουμε από την κοινωνία και τον δήμο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και την εφημερίδα σας για τη φιλοξενία, αλλά και την υποστήριξη που έχει δείξει στο σχολείο, με τη χορηγία που μας έκανε για να ενημερώσουμε τον κόσμο».
Η λειτουργία
Τι παραπάνω στοιχεία χρειάζεται να έχει ένας καθηγητής ή καθηγήτρια που δουλεύει σε αυτού του είδους τα σχολεία;
«Πρέπει να έχει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή ή στη σχολική ψυχολογία. Γιατί η ειδική αγωγή έχει ιδιαιτερότητες. Έχεις να αντιμετωπίσεις παιδιά τα όποια δεν είναι τυπικοί χαρακτήρες με ιδιαίτερες ανάγκες. Πρέπει να σκύψεις και να ασχοληθείς με κάθε παιδί ξεχωριστά, με εξειδικευμένα προγράμματα διδασκαλίας. Την ειδική αγωγή για να μπεις πρέπει να την αγαπάς».
Είχε γίνει αναφορά στο προηγούμενο φύλλο που φιλοξενήσαμε το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ για την προτεραιότητα των παιδιών για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Έχουν τελικά εμβολιαστεί;
«Είχαν προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι άνω των 16 ετών. Εμείς είχαμε ένα παιδί σε αυτήν ηλικία το οποίο έχει εμβολιαστεί. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστούν, όπως και με τα self test, αλλά τα παιδιά το κάνουν. Άλλωστε και τον χειμώνα ερχόταν ειδικό κλιμάκιο κάθε 20 μέρες για να μας κάνει τεστ και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ήσυχοι».
Πόσα παιδιά έχει αυτή τη στιγμή το ειδικό σχολείο;
«Έχουμε 9 άτομα σε τέσσερις τάξεις. Με τις πληροφορίες που έχουμε του χρόνου θα φτάσουμε τα 11 ή 12 παιδιά. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που έχουν πάρει τη γνωμάτευση, αλλά ακόμα μαζί με τους γονείς δεν έχουν αποφασίσει αν θα έρθουν. Ελπίζουμε με τη δουλειά που γίνεται και σε συνδυασμό ότι ο κόσμος μαθαίνει για το σχολείο, να μην υπάρχει παιδί που έχει τη γνωμάτευση, να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερες συνθήκες του σχολείου και να μπορέσει να βελτιωθεί μαθησιακά και κοινωνικά.
Επίσης, να προσθέσω κτιριακά το σχολείο, ήταν παλιό δημοτικό, είχε μια μεγάλη αίθουσα και δύο μικρές. Σε συνεργασία με τον δήμο χωρίσαμε την αίθουσα και σε τρεις μικρότερες και καλύψαμε τις στεγαστικές μας ανάγκες για φέτος. Επιπρόσθετα, πάλι σε συνεργασία με τον δήμο θα φέρουμε 2 προκατασκευασμένα κτίρια για να κάνουμε και άλλες αίθουσες για την επόμενη χρονιά».
Τι κενά υπάρχουν στο σχολείο αυτή τη στιγμή;
«Κενά μπορεί να υπάρχουν πολλά. Υπάρχει ένας σχεδιασμός, αλλά το βλέπουμε σιγά-σιγά και πράττουμε στην πορεία. Σκοπός είναι να καλύπτουμε πρώτα ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και όχι ανάγκες που θα υπάρξουν στο μέλλον αργότερα. Το καλό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν. Έχουν έρθει σ’ επαφή μαζί μου πολλοί ιδιώτες. Χτίσαμε την αίθουσα πληροφορικής από την σχολική επιτροπή για να λειτουργήσει το τμήμα πληροφορικής. Επίσης, πήραμε μια μεγάλη χορηγία από το ίδρυμα Μαρτίνου και φτιάξαμε και εργαστήριο φυσικοχημείας το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά του σχολείου».
Η πρώτη χρονιά
Σε αυτόν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ θα θέλατε να μας κάνετε μια πρώτη αποτίμηση;
«Βλέποντας και ρωτώντας τους μαθητές, αλλά και τους συναδέλφους, βλέπω χαρούμενα παιδιά. Βλέπω παιδιά που τους αρέσει να είναι σε αυτό το σχολείο. Σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη προσοχή από ότι είχαν στο γενικό σχολείο. Επίσης, βλέπω τους συναδέλφους μου που είναι χαρούμενοι με τις συνθήκες που υπάρχουν.
Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω, ότι η λογική είναι, ότι δεν θα έπρεπε υπάρχουν τα ειδικά σχολεία. Υπάρχει η αντίρρηση, γιατί να υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο; Γιατί να ξεχωρίζουμε τα παιδιά από τα υπόλοιπα; Κατά βάση είναι σωστό αυτό. Ο στόχος έπρεπε να είναι ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να γίνει αυτό και είναι κατανοητό, γιατί ακόμα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα».
Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε και δεν σας ρωτήσαμε;
«Να μην υπάρχει κανένας ενδοιασμός από τους γονείς, ότι τα παιδιά θα χαρακτηριστούν, ή ότι θα νιώθουν απομονωμένα. Το κέρδος, φοιτώντας σε αυτό το σχολείο είναι πολύ μεγάλο, γιατί βοηθάμε γνωστικά και ψυχολογικά. Διότι, στο γενικό σχολείο δε θα είχαν την προσοχή που θα απαιτούνταν για να αντεπεξέλθουν».
Γιώργος Κοντός