Κάνναβη: Η σκοτεινή πλευρά του νόμου | Του Ν. Ραγκούση - Λαουτάρη

Η χρησιμότητα της φαρμακευτικής κάνναβης είναι αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη με πολλές κλινικές μελέτες και είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια.

Οι δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη ή μπορούν να συντεθούν ακόμη και τεχνικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς, σε πολύ όμως συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενειών, όπου τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν.

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι δραστικές ουσίες ως φάρμακο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελέτη και την έρευνα, ώστε να μπορούν να παρέχονται στους ασθενείς με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Φυσικά αυτό σημαίνει πολύ αυστηρό έλεγχο, από το ίδιο το κράτος, στη διαδικασία της παραγωγής, επεξεργασίας, διάθεσης, χορήγησης, τέτοιων φαρμάκων με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Η νομοθεσία ανέκαθεν επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για αυτή τη διαδικασία όμως μόνο κρατικό μονοπώλιο. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση για τη φαρμακευτική της χρήση αν δεν χρησιμοποιείτο ως άλλοθι για την εμπορευματοποίηση της παραγωγής της με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που την ακολουθούν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση κατά 35% η λιανική πώληση τόσο της φαρμακευτικής όσο και της ψυχαγωγικής χρήσης το 2019. Την ίδια στιγμή μελέτες για την Ευρώπη, που έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτών προβλέπουν για την αγορά κάνναβης, έως το 2028, να φτάσει στα 60,3 δις ευρώ η χρήση της ως ναρκωτικό, στα 55,2 δις ευρώ η φαρμακευτική της χρήση και στα 180 εκ. ευρώ η βιομηχανική της αξιοποίηση. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση, να προχωρήσει η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης σε περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη βουλή νόμος που προσδιορίζει τους όρους για την παραγωγή και διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης με βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων όπως διατυμπάνισαν κυρίως τα στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων που υπερψήφισαν το νομοθέτημα αυτό. Είναι φανερό ότι η όλη προσπάθεια είναι για να ανοίξει ο δρόμος για την νομιμοποίηση της κάνναβης συνολικότερα, δηλαδή του χασίς.

Τα παραδείγματα που έχουμε από άλλες χώρες που είναι νομιμοποιημένη δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Στα κράτη της ΕΕ που είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό» προϊόν σχεδόν οι μισοί 16χρονοι μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης. Στις ΗΠΑ ένας στους 3 μαθητές λυκείου κάνει χρήση κάνναβης, ενώ στη χώρα μας με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή της. Αυτός είναι και ο στόχος της όποιας συζήτησης, γύρω από το θέμα της νομιμοποίησης της χρήσης της κάνναβης δηλαδή να αθωώνεται η χρήση της στις συνειδήσεις των παιδιών. Τι άλλαξε στον νομοθετικό πλαίσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώθηκε προς το χειρότερο από την κυβέρνηση της ΝΔ;

• Εξαιρέθηκε η παραγωγή της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από την διαδικασία του κρατικού μονοπωλίου. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για τις επενδύσεις των φαρμακευτικών μονοπωλίων.

• Ενισχύεται η ανάπτυξη της παραγωγής για την εξαγωγή των προϊόντων αυτών και όχι για την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου.

• Απελευθερώνεται το όριο του 0,2 % στην ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης για να ενισχυθεί η διαδικασία των εξαγωγών. Αυτό σημαίνει πως θα παράγεται «φαρμακευτική» κάνναβη με πάνω από 1% σε δραστική ουσία και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ναρκωτικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν έχει τριπλασιαστεί η χρήση κάνναβης στους μαθητές σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Όταν έχουν ταυτόχρονα αυξηθεί πολύ οι χρήστες κάνναβης που ζητούν βοήθεια από τα θεραπευτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Αυτά λένε τα στοιχεία από το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, το Πρόγραμμα ΑΡΓΩ, το Πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τα Προγράμματα Προαγωγής και Αυτοβοήθειας. Τα στοιχεία από όλα ανεξαίρετα τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα λένε πως έχει μειωθεί η ηλικία πειραματισμού και εισόδου στη χρήση ναρκωτικών με πρώτη ουσία την κάνναβη από την ηλικία του Γυμνασίου.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τα παιδιά, για την κοινωνία μας και πρέπει με την σωστή ενημέρωση σ’ όλα τα σχολεία να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι η όποια επαφή με την «αθώα» κάνναβη δημιουργεί οικειότητα με την «οικογένεια» των ναρκωτικών ουσιών και στα νεανικά μάτια όλα θα φαίνονται αθώα.

Ν. Ραγκούσης - Λαουτάρης

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ” (18/6/2021)