Πρωτοβουλία μαθητών για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, σε Αρχίλοχο - Μάρπησσα

Οι μαθητές του Στ’2 δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας, έγραψαν επιστολή προς τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, με αφορμή εργασία στο μάθημα της Γλώσσας.

Η επιστολή τους έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά του Βρετανικού Μουσείου, είμαστε μαθητές του Στ’ 2 τμήματος του Δ.Σ. Αρχιλόχου - Μάρπησσας Πάρου και σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να σας θυμίσουμε ότι στο μουσείο σας εκθέτετε μεγάλο μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα, όπου και «μεταφέρθηκαν» (εκλάπησαν ουσιαστικά) στην χώρα σας το 1806 από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο.

Πρώτα απ’ όλα, για τον ελληνικό λαό τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι πολύ σημαντικά, γιατί αποτελούν κομμάτι του σπουδαιότερου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς άρα και αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Πώς

θα νιώθατε εσείς αν από τη Μεγάλη Βρετανία, έκλεβαν και μετέφεραν σε άλλη χώρα τη Στήλη του Νέλσονα, σήμα κατατεθέν της πλατείας Τραφάλγκαρ;

Επίσης, ο επισκέπτης της Ακρόπολης δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη της καλλιτεχνικής αρτιότητας του Παρθενώνα, διότι λείπει ένα μεγάλο κομμάτι από το δημιούργημα του Ικτίνου και του Καλλικράτη. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι το νέο μουσείο της Ακρόπολης είναι το καταλληλότερο για να φιλοξενηθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, επειδή υπάρχει και διαθέσιμος χώρος αλλά και η τεχνογνωσία για τη συντήρησή τους. Μην ξεχνάμε πως το νέο μουσείο της Ακρόπολης κατασκευάστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές που βασίζονται στο φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τιμώντας και τους αγώνες της Μελίνας Μερκούρη που ανακίνησε το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων στο σπίτι τους, σας ζητάμε ευγενικά να ικανοποιηθεί αυτό το πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την επιστολή μας».