Master Plan λιμένος Παροικιάς / Πού βρισκόμαστε
/Έχουν περάσει 4 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του Master Plan για το λιμάνι της Παροικιάς και 2 από την παρουσίαση της Β’ φάσης του 2019, και κάποια εξέλιξη ή πληροφορία για το συγκεκριμένο έργο από τον δήμο, δεν έχουμε ακόμα. Για το συγκεκριμένο «project», η εφημερίδα μας συνομίλησε με τον λιμενολόγο, Αλβέρτο - Παύλο Γιαμίν, που έχει αναλάβει για λογαριασμό του δήμου Πάρου, τη μελέτη του Master Plan. Ο κ. Γιαμίν μας ενημέρωσε για το στάδιο που βρίσκεται η μελέτη –και έχει επικρατήσει- καθώς και για πολλά ακόμα θέματα.
Το master Plan
Έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του Master Plan Λιμένος που έγινε το 2017 και 2 από την παρουσίαση της Β’ Φάσης το 2019. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα;
«Η Β’ Φάση της μελέτης βρίσκεται στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας με σκοπό να λάβει τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις και στη συνέχεια την έγκριση».
Πώς λειτούργησε η απαραίτητη εκ του νόμου διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες της Πάρου και με ποιους άλλους, εκτός του δήμου και του λιμενικού Ταμείου, ήλθατε σε επαφή. Είχε αποτέλεσμα και διαφοροποιήσεις στη μελέτη σας αυτή η διαδικασία;
«Συνήθως οι μελετητές δε συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν έχουμε άποψη. Στην περίπτωση που υπήρχαν διαφοροποιήσεις θα είχαμε πληροφορηθεί σχετικά».
Το 2019, είχατε παρουσιάσει τρεις προτάσεις. Ποιο είναι το σκεπτικό για την κάθε μια και γιατί επελέγη τελικά η τρίτη;
«Οι προτάσεις μας ήταν δύο. Ωστόσο, ο δήμος Πάρου πρότεινε να εξετάσουμε νέα πρόσθετη η οποία βρίσκεται στην ΕΣΑΛ για τις γνωμοδοτήσεις και έγκριση».
Στην πρώτη λύση, προτείνατε δημιουργία φράγματος μακριά από την ακτή και εγκαταστάσεις στον Κάτω Γυαλό, που δεν υπάρχουν στις 2 άλλες λύσεις. Μπορείτε να μας πείτε γιατί απορρίφθηκε αυτή η λύση;
«Η παραπάνω λύση που είναι εναλλακτική δεν απορρίφθηκε ωστόσο δεν προκρίθηκε στην αξιολόγηση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης για τις τρεις συνολικά εναλλακτικές λύσεις».
Πού βρισκόμαστε;
Κυκλοφορούν διάφορες φήμες για απόρριψη ή πολλές αλλαγές από την Ε.Σ.Α.Λ., Ε.Φ.Α.Κ και Εναλίων καθώς και μεγάλες απαιτήσεις από τη δημοτική Αρχή. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση και σε τι φάση είμαστε;
«Καλό είναι να μην ακούμε τις φήμες που κυκλοφορούν και να αναμένουμε την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης από την ΕΣΑΛ αφού ενσωματωθούν οι διορθώσεις που έχουν ζητηθεί όπως η αφαίρεση της θέσης πρόσδεσης του κρουαζιερόπλοιου που προτείνεται ανατολικά του υφιστάμενου προβλήτα και τον περιορισμό του μήκους των κρηπιδωμάτων του τουριστικού καταφυγίου».
Σας είχε ζητηθεί να κάνετε κυκλοφοριακή μελέτη για την Παροικιά. Σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε μελέτη Σ.Β.Α.Κ. Παροικίας, ενώ παράλληλα υπάρχει άλλη μια μελέτη για την πρόσβαση στο λιμάνι από άλλο γραφείο. Υπάρχει συντονισμός με τους υπόλοιπους μελετητές για τη βέλτιστη και συντομότερη λύση;
«Δε μας ζητήθηκε να εκπονήσουμε κυκλοφοριακή μελέτη. Αντίθετα στο πλαίσιο της μελέτης του Master Plan έχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων στον χερσαίο χώρο της προτεινόμενης λύσης καθώς και στις προσβάσεις του λιμένα Παροικιάς. Οι προτάσεις μας σχετικά με τις προσβάσεις του λιμένα, προς το παρόν, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις τελικές προτάσεις του ΣΒΑΚ. Σε αντίθετη περίπτωση σαφέστατα θα υπάρχει συντονισμός. Σχετικά με άλλη μελέτη για τις προσβάσεις του λιμένα, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση».
Η κυκλοφοριακή μελέτη αποτελεί μέρος του Μaster Plan ή είναι ανεξάρτητη;
«Η κυκλοφοριακή μελέτη δεν αποτελεί μέρος του Master Plan, όπως αναφέρουμε παραπάνω. Είναι εκτεταμένη μελέτη που περιλαμβάνει μετρήσεις φόρτων κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, οργάνωση της κυκλοφορίας των οχημάτων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί, στάθμευση, σήμανση, σηματοδότηση αν χρειασθεί, κ.λπ. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του αντικειμένου του ΣΒΑΚ που εκπονείται σήμερα».
Η τελική έγκριση του Master Plan από την Ε.Σ.Α.Λ., θα είναι δεσμευτική για το κομμάτι του κυκλοφοριακού που αφορά την πρόσβαση από και προς το λιμάνι ή θα αφορά μόνο τις λιμενικές εγκαταστάσεις;
«Η τελική έγκριση από την ΕΣΑΛ θα περιλαμβάνει επίσης την έγκριση της πρότασης που αφορά τις προσβάσεις του λιμένα».
Στη στοχοθεσία που είχατε κάνει το 2017, είχατε αναφέρει μεταφορά λιμενικών δραστηριοτήτων σε νέες θέσεις. Η μεταφορά του εμπορικού λιμένος στο Καμινάκι, θα απελευθερώσει το λιμάνι της Παροικιάς από όλη την εμπορική κίνηση (γκαζάδικα, Ρο-ρο, νταλίκες κ.λπ.); Έχετε προτείνει θέση για την μεταφορά του επιβατικού λιμένος;
«Στις προτάσεις της Α’ Φάσης του Master Plan είχαμε όντος προτείνει τη μεταφορά των λιμενικών δραστηριοτήτων εκτός Παροικιάς. Είναι προφανές ότι η μεταφορά των εμπορικών δραστηριοτήτων στο Καμινάκι θα έχει σημαντικά οφέλη από κυκλοφοριακής άποψης, περιβαλλοντικής και κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων στην Παροικιά».
Μήπως μπορείτε να μας πείτε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες για μεταφορά του επιβατικού λιμένα;
«Η διαδικασία μεταφοράς του επιβατικού λιμένα δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο του Master Plan. Η χωροθέτηση νέας θέσης είναι αντικείμενο νέας μελέτης».
Ποιος είναι ο Αλβέρτος- Παύλος Γιαμίν
Έχει αποφοιτήσει από το Πολυτεχνείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, το 1973, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών – Τομέας Δομοστατικής.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών – Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής όπου και έλαβε δίπλωμα το 1974. Εκτός από ελληνικά μιλά άπταιστα, Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά, ενώ σε καλό επίπεδο είναι και τα Ιταλικά του. Πλέον είναι διευθυντής στη μελετητική εταιρία «CNWAY», η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη του Master Plan Λιμένος για την Παροικιά.
Επίσης είναι μέλος, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, στο Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στο U.A.E. Society of Engineers και τέλος, στο The world Association for Waterborne Transport Infrastructure (PIANC).
ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»
Δημ. Γιώργος Κοντός