Η Animal Action Hellas στην Πάρο
/Στις 8-10Σεπτεμβρίου βρέθηκε στην Πάρο η Animal Action Hellas - Δράση για τα Ζώα (παραμένοντας γνωστή ως GAWF – Greek Animal Welfare Fund στην Αγγλία).
Το GAWF ιδρύθηκε το 1959 και από τότε προσφέρει βοήθεια σε αδέσποτα ζώα, ζώα εργασίας, ζώα συντροφιάς αλλά και σε όποιο ζώο έχει ανάγκη. Πιστεύει στην εύρεση βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα ευζωίας και τα όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα το αποδεικνύουν.
Το Πρόγραμμα Φροντίδας
Στόχος του προγράμματος ιπποειδών είναι η βελτίωση της ζωής των ιπποειδών εργασίας (κυρίως γαϊδούρια και μουλάρια) σε όλη την Ελλάδα, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα επισκέψεων πεδίου.
Συγκεντρώνουν τις προσπάθειες σε αγροτικές ή απομονωμένες περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες των ζώων έχουν από λίγη έως καθόλου πρόσβαση σε εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Οι παραδοσιακές πρακτικές που είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένες είναι αναποτελεσματικές ή επιζήμιες. Με επικεφαλής την κ. Ελίζα Γκέσκου, όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της και την ομάδα της, τον κ. Άλκη Γκέσκο (τεχνικός δοντιών ιπποειδών), και τον κ. Τάσο Σκύλλα. (πεταλωτής). Για κάποιες μέρες όλον τον χρόνο αφήνουν την έδρα τους για να επισκέπτονται την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, για να εξετάσουν και να φροντίσουν όλα τα ιπποειδή (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα και πόνυ. Συγκεκριμένα, παρέχουν κτηνιατρική, πεταλωτική (εξονυχισμό) αλλά και οδοντιατρική φροντίδα.
Παράλληλα με την κτηνιατρική φροντίδα, στο διάλογο που είχαμε με την κ. Γκέσκου, μας επισήμανε, ότι γίνεται εκτενής ενημέρωση στους κτηνοτρόφους για το παστούρωμα και τα προβλήματα που δημιουργεί στα ζώα. Όπως για παράδειγμα:
να τραυματιστεί το δέρμα από το σχοινί, να δημιουργηθεί φλεγμονή και οστεόφυτα κάτω από το σημείο τριβής, οι μύες και οι αρθρώσεις δεν κινούνται φυσιολογικά, (καταπονούνται, ατροφούν), μπορεί να τραυματιστούν οι τένοντες, να στραμπουλήξει ή να εξαρθρώσει το πόδι του, να σπάσει το πόδι ή την λεκάνη του, να χάσει την οπλή του από νέκρωση και να σπάσει ακόμα τον τράχηλο του (αν είναι πουλάρι).
Όσον αφορά για τον ηλεκτρικό φράκτη που προτείνεται ως εναλλακτικός τρόπος αντί του παστουρώματος, τόνισε ότι δεν κάνει ζημιά στα ζώα, δεν έχει απαγορευτικό κόστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ζώα, ακόμα και στα πρόβατα και στις κατσίκες όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία.
Στην Πάρο
Τις μέρες που παρέμειναν στην Πάρο, με προσωπική επικοινωνία της ομάδας αλλά και με συνεννόηση με τον κ. Τσιγώνια, ενημερώθηκαν περίπου 30ιδιοκτήτες ιπποειδών και εξετάστηκαν και φροντίστηκαν περίπου 60 ιπποειδή.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες ιπποειδών με τους οποίους ήρθαν σε επαφή στο νησί, φροντίζουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα ζώα που έχουν και ότι είναι σε γενικές γραμμές. Τέλος, είναι θετικοί να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρικό φράχτη αντί του παρωχημένου και βάναυσου τρόπου του παστουρώματος, εφόσον υπάρξει κρατική μέριμνα και οικονομική ενίσχυση.