Μη έγκριση λειτουργίας ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ

Ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά, βρισκόμαστε δυστυχώς θεατές στο ίδιο έργο. Συγκεκριμένα, την 1-9-2021 το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε απόφαση (06084/Y2) μη έγκρισης της ειδικότητας Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών του τομέα Μηχανολογίας του ΕΠΑ.Λ. Πάρου, στην οποία είχαν εγγραφεί τρεις (3) μαθητές και της ειδικότητας Τεχνικού Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού στην οποία είχαν εγγραφεί τέσσερις (4) μαθητές.

Οι συγκεκριμένοι μαθητές παραμένουν μετέωροι ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, αφού σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, αν θέλουν να σπουδάσουν αυτό που έχουν επιλέξει θα πρέπει να κάνουν εγγραφή σε άλλη σχολική μονάδα. Να θυμίσουμε στο υπουργείο ότι η Πάρος είναι νησί και η μετακίνηση σε άλλη σχολική μονάδα δεν είναι δυνατή. Έτσι για άλλη μια φορά αγνοείται η νησιωτικότητα και εγκαταλείπονται οι νησιώτες στην τύχη τους. Βέβαια η απόφαση αυτή ακολουθεί την γενική πολιτική της κυβέρνησης που είναι η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε πως:

1. Το κατώτερο όριο μαθητών στην Γ τάξη του ΕΠΑΛ είναι οι οκτώ μαθητές. Όταν υπάρχουν λιγότερες εγγραφές, το τμήμα θα πρέπει να εγκριθεί ως ολιγομελές.

2. Επίσης, στα εγκεκριμένα τμήματα ειδικότητας Οχημάτων και Ψυκτικών του τομέα Μηχανολόγων στο ΕΠΑΛ Πάρου, υπάρχει ανώτατο όριο μαθητικού δυναμικού που αντιστοιχεί σε 9 και 6 μαθητές αντίστοιχα. Σε αυτές τις ειδικότητες έχουν ήδη γραφτεί ισόποσοι μαθητές, κάτι που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη "μεταφοράς" των τριών μαθητών της ειδικότητας Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών στις όμορες ειδικότητες του τομέα. Οι εν λόγω μαθητές έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, έχοντας μάλιστα αυξημένες πιθανότητες επιτυχίες.

Θεωρούμε, πως η ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί βάρβαρη παραβίαση της νησιωτικότητας και του δικαιώματος των μαθητών στην μάθηση. Με τα τωρινά δεδομένα, η μόνη διέξοδος των επτά μαθητών μας είναι να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και το νησί τους, και να εγκατασταθούν σε άλλο μέρος της Ελλάδας, όπου λειτουργεί η ειδικότητα την οποία επέλεξαν.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, τι σημαίνει αυτό για τη συνοχή και τον προϋπολογισμό των οικογενειών τους.

Η ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί τις συνέπειες της απόφασής του και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην άρση της αδικίας και στην έγκριση των τμημάτων.

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ