Εκτίναξη της ηλεκτρονικής απάτης
/Εκτίναξη παρατηρείται στις ηλεκτρονικές απάτες με 4.018 υποθέσεις να έχουν σημειωθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες από κυκλώματα. Οι δράστες εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους και πιο ισχυρές τεχνικές παραπλάνησης, καθώς έως τώρα έχουν εξαπατήσει 4.260 ανυποψίαστους πολίτες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ertnews.gr και τα πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης τους τελευταίους 8 μήνες του 2022 εκτοξεύθηκαν στα 4.260 θύματα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2021 που είχαμε 3.880 θύματα.
Ακόμη, καταγράφηκαν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες για να προσεγγίσουν και να εξαπατήσουν τα θύματα τους. Ειδικότερα, «στην παγίδα» πέσανε 1.441 άτομα κατά την διαδικτυακή αγοροπωλησία αγαθών και με τη μέθοδο προσέγγισης μέσω συγγενικού/φιλικού προσώπου 519. Επίσης, παρατηρήθηκε από το 2020 μέχρι σήμερα, μια μεθοδική αύξηση των ηλεκτρονικών απατών, γεγονός το οποίο μας δείχνει και το πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι κυβερνοαπατεώνες, καθώς ευφευρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους και τεχνικές, περιορίζοντας λάθη και απροσεξίες, εξαπατώντας, με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότερους πολίτες.
Μιλώντας στο ertnews.gr η διευθύντρια, του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου και ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σπύρος Πολυκαλάς. ανέφεραν τις πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες. Η συνηθέστερη μορφή ηλεκτρονικής απάτης σύμφωνα με την κ Ιωάννου και τον κ. Πολυκαλά είναι το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing καθώς «αυτή την περίοδο υπάρχει κατακόρυφη αύξηση 80% στις απάτες τύπου phishing, οι οποίες μπορούν να εμφανίζονται με διαφορετικές μορφές» και πρόσθεσαν πως η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εμφανίζεται «είτε με την μορφή ενός απατηλού μηνύματος που θα έρθει στο κινητό μας είτε με μορφή απατηλού email που θα λάβουμε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είτε ακόμα και με την μορφή μιας τηλεφωνικής κλήσης»
Οι επίδοξοι απατεώνες του διαδικτύου στοχεύουν να παραπλανήσουν τα ανυποψίαστα άτομα και «προσπαθούν να αντλήσουν παράνομα φυσικά προσωπικά στοιχεία τα οποία μετά θα τα χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν την ηλεκτρονική απάτη» ανέφερε ο κ. Πολυκαλάς επισημαίνοντας μάλιστα μερικά στοιχεία που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση οι απατεώνες: «Κωδικοί πρόσβασης σε μια υπηρεσία, αριθμοί της πιστωτικής κάρτας, στοιχεία του e-banking και γενικά προσωπικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε στο διαδίκτυο».
Ακόμη, κάνουν την παρουσία τους αισθητή και οι απατεώνες που γνωρίζουν πολύ καλά, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, να υποδύονται «είτε μια εταιρεία, είτε έναν επώνυμο φορέα κύρους». Σε αυτή την περίπτωση, στέλνεται στους χρήστες ένα email που τους ζητούν να κάνουν «κλικ» πάνω σε ένα «κουμπί προτροπής» π.χ. «πατήστε εδώ» και μόλις οι χρήστες το πατήσουν τότε αμέσως «μολύνεται ο υπολογιστής με έναν ιό» ο οποίος συνήθως είναι και κακόβουλο λογισμικό το οποίο «παρακολουθεί οτιδήποτε κάνουμε» με σκοπό, σε μεταγενέστερο διάστημα, να υποκλέψει τα στοιχεία της τράπεζας.
Επίσης, η πιο συνηθισμένη μορφή ηλεκτρονικής απάτης που συναντάμε το τελευταίο διάστημα σύμφωνα είναι οι επενδυτικές απάτες, στις οποίες πρωταγωνιστές είναι διάφορες επενδυτικές εταιρείες «φαντάσματα», συνδεόμενες με το «Ελ Ντοράντο» των κρυπτονομισμάτων.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις
Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.
Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:
• να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
• να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
• να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
• να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
• να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
•να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.