«Ωρολογιακή ...βόμβα» ο ΧΥΤΑ Πάρου
/Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Πάρου πραγματοποίησαν την π. Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Γαμβρούδης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Δ.Σ. του Φορέα Μιχάλης Πατρός, συνοδευόμενοι από τον Έπαρχο Πάρου-Αντιπάρου Κώστα Μπιζά και τον Μηχανικό-Μελετητή Γιώργο Σακκά.
Εκεί βρέθηκε η «Φωνή της Πάρου» για να καλύψει το ρεπορτάζ, καθώς και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου (αποτελούμενη από τον επικεφαλής του συνδυασμού Κώστα Ροκονίδα και τους δημοτικούς συμβούλους Θανάση Μαρινόπουλο, Άγγελο Πατέλη και Νίκο Τσιγώνια), κατόπιν σχετικών τους αιτημάτων προς ενημέρωση σχετικά με τον ΧΥΤΑ.
Από τη συνάντηση, τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγήκαν είναι αφενός η διαπίστωση του κορεσμένου ΧΥΤΑ (που βρίσκεται σε κατάσταση εκτός ελέγχου και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων για την ομαλή λειτουργία του) και αφετέρου η επιτακτική ανάγκη και καθολική υποχρέωση όλων (φορέων και πολιτών) για ορθό τρόπο ανακύκλωσης προϊόντων και υλικών.
«Οριακή η κατάσταση...»
Σε ρόλο οικοδεσπότη ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης, έκανε μία γενική ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση του ΧΥΤΑ -χαρακτηρίζοντάς την οριακή- ενώ τόνισε πως άμεσα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις αναζωογόνησης και ασφάλειας.
«Η κατάσταση που παραλάβαμε και σας το λέω πολύ ειλικρινά, είναι χαοτική. Έχουμε παραλάβει καμένη γη και αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ είναι μία ωρολογιακή ...βόμβα έτοιμη να σκάσει τα χέρια μας. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έναν χρόνο τώρα, να συμμαζέψουμε ότι μπορούμε, καθώς το κύτταρο ήταν και είναι κορεσμένο και δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Όμως για κάθε πρόβλημα, υπάρχει μία τεχνική λύση. Έτσι, στο υπάρχον κύτταρο θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις άμεσα για να του δώσουμε μία αναζωογόνηση τουλάχιστον για ένα χρόνο. Δηλαδή, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να καλύψουμε και το καλοκαίρι του 2023. Επιγραμματικά θα σας πω ότι αρχικά θα γίνει τροποποίηση στην όδευση με μικρότερες κλίσεις, αφενός για να γίνει πιο ασφαλής για τους οδηγούς και τους χειριστές και αφετέρου για να εκμεταλλευτούμε και τα ενδιάμεσα πατάρια που θα δημιουργηθούν», τόνισε ο κ. Γαμβρούδης.
«Για το περιβάλλον...»
Ακολούθως ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, επεσήμανε ότι υπάρχει περιβαλλοντική ρύπανση και υποβάθμιση από τις διάσπαρτες σακούλες σε μεγάλη έκταση έξω από τον χώρο του ΧΥΤΑ, με τον κ. Γαμβρούδη να τον διαβεβαιώνει ότι θ’ αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το πρόβλημα.
«Ως προς αυτό, στο κοντινό μέλλον, έχουμε ετοιμάσει μία μελέτη η οποία αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό μέσα στον μήνα και συμπεριλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στην υφιστάμενη κατάσταση. Ένα από αυτό είναι η περίφραξη, η οποία θα φτιαχτεί από την αρχή ώστε οι σακούλες να μην βγαίνουν εκτός ορίων του ΧΥΤΑ», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ.
«Η επόμενη μέρα...»
Από εκεί και πέρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κινήσεων για την κατασκευή της δεύτερης φάσης της επέκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, ο κ. Γαμβρούδης ανέφερε:
«Από φάκελους που βρήκαμε από τον Δήμο, τους οποίους επικαιροποιήσαμε και συμπληρώσαμε γιατί δεν ήταν πλήρεις, υποβάλλαμε στα τέλη Ιουνίου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ μία πρόταση χρηματοδότησης, η οποία συμπεριλαμβάνει καταρχάς μία δεύτερη φάση του κυττάρου και όλα τα συνοδευτικά έργα που έχουν να κάνουν μ’ αυτό (όμβριων, στραγγιστήρια, περιφράξεις, κλπ) και μία μεγάλη αναβάθμιση του συστήματος βιολογικού γιατί έχει πρόβλημα. Η ανωτέρω πρόταση αυτή θα κάνει έως και 6 μήνες για να εγκριθεί. Επειδή όμως εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, έχει γίνει η εξής προσυνεννόηση με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Δηλαδή, ετοιμάζουμε και βγάζουμε μέσα στον Οκτώβριο τον διαγωνισμό -ο οποίος είναι ανοιχτός και διεθνής- και συμπεριλαμβάνει την κατασκευή της δεύτερης φάσης του κυττάρου και τον βιολογικό, συν τη λειτουργία της εγκατάστασης για 6 χρόνια. Μετά θα πάμε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και θα πάρουμε με αναδρομική επιλεξιμότητα τα χρήματα.
Το σημαντικό είναι ότι στον διαγωνισμό που θα βγάλουμε, όταν θα έχουμε ανάδοχο, δεν θα περιμένουμε να φτιαχτεί ολόκληρη η δεύτερη φάση γιατί αυτό θα πάρει 18 μήνες. Έτσι έχουμε σπάσει τις φάσεις σε τρία κομμάτια, επειδή δεν έχουμε τον χρόνο, οπότε θα προχωρήσουμε στη δημιουργία τριών υποκυττάρων. Η πρώτη φάση είναι η άμεση, στην οποία μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να φτιαχθεί ένα προσωρινό κύτταρο για να κρατήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η μελέτη γι’ αυτό είναι έτοιμη, χωρίς περαιτέρω κόστος, δηλαδή 5.040.000 ευρώ. Πλέον περιμένουμε από τον κ. Μαμαλούγκα (προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) να ελέγξει του όρους και να δώσει το τελική έγκριση για να προχωρήσουμε».
«90-95% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα...»
Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Δ.Σ. του Φορέα, Μιχάλης Πατρός, έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της ανακύκλωσης, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και που -δυστυχώς- δεν γίνεται σωστά.
«Θέλω τη βοήθειά σας για να δώσουμε περισσότερο έμφαση στην ανακύκλωση, που θα βοηθήσει το περιβάλλον, θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά θα εξοικονομήσει και χρήματα. Αυτή τη στιγμή το 90-95% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό είναι αμαρτία και κρίμα να συμβαίνει, για όλο τον παριανό λαό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατρός.
Σχετικά με την ανακύκλωση, μόνο με την τοποθέτηση κάδων δεν λύνεται το πρόβλημα. Επιβάλλεται η εφαρμογή προγραμμάτων και με ειδικά σεμινάρια ώστε να περάσει στη νοοτροπία των πολιτών. Επίσης, θα πρέπει ν’ αποτελεί στόχο του Δήμου για τα οφέλη της ανακύκλωσης και της γενικής οικολογικής συνείδησης ως υποχρέωση προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Ανάδοχος η «WATT»...
Σημειώνεται, ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου η Ανώνυμη Εταιρεία Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών & Μεταφορών Αποβλήτων «WATT» έχει αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάρου, μετά από απευθείας ανάθεση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Η «WATT», που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, αντικατέστησε την τεχνική κατασκευαστική εταιρεία «Τσώλης» που δεν επιθυμούσε να συνεχίσει.
Δήλωση του Έπαρχου...
Ο έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, Κώστας Μπιζάς, μετά την παραπάνω συνάντηση στον ΧΥΤΑ δήλωσε τα εξής:
«Η ίδρυση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αποφασίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που τραυμάτιζε τα νησιά και την χώρα τόσο περιβαλλοντικά όσο και δημοσιονομικά, αφού το Νότιο Αιγαίο ήταν πηγή μεγάλων χρηματικών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Στο Δ.Σ. αλλά και στην Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. οι Δήμοι κατέχουν την πλειοψηφία. Επειδή ο ΦΟΔΣΑ εφαρμόζει τους νόμους του Ελληνικού κράτους, είναι σεβαστό όποιος δεν συμφωνεί με την λειτουργία του να απευθυνθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι συγχρόνως άστοχο και υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, η προσπάθεια κάποιων να μεταθέσουν στην Περιφέρεια τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από την σχετική νομοθεσία».
Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου...
Σε συνέχεια της ενημέρωσης, για τον ΧΥΤΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ο υπερκορεσμός του κυττάρου. Παράλληλα επαληθεύτηκαν οι καταγγελίες των οδηγών των οχημάτων καθαριότητας ότι η προσέγγιση των οχημάτων στο χώρο εναπόθεσης είναι επικίνδυνη λόγω των μεγάλων κλίσεων και ενδεχόμενων υποχωρήσεων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση από τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ για παρεμβάσεις άμεσης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων με την προσδοκία, να δοθεί χώρος υποδοχής απορριμμάτων το πολύ για ένα 7μηνο. Επομένως είναι ένα ερωτηματικό για το τι θα συμβεί από την άνοιξη του 2023 μέχρι να δοθεί σε χρήση μέρος του δεύτερου κυττάρου.
Η αντιπροσωπεία μας ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης διαγωνισμού του δεύτερου κυττάρου όπως και την τεχνική κατασκευής του. Τονίσαμε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων. Επισημάνθηκε από μέρους μας η περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις διάσπαρτες σακούλες σε μεγάλη έκταση έξω από το γήπεδο του ΧΥΤΑ και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα αντιμετωπιστεί. Επίσης διαπιστώσαμε ότι μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών απορρίπτεται στο ΧΥΤΑ, αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση στο νησί μας παρά τους βαυκαλισμούς της δημοτικής αρχής είναι πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες. Η θέση μας για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων και την επιλογή της με τη δημιουργία για όλο το Ν. Αιγαίο ενός φορέα διαχείρισης είναι δεδομένη. Δεν είναι προς όφελος των νησιωτών, οι οποίοι θα «πληρώσουν το κάγκελο» μέσω των ανταποδοτικών τελών αλλά προς όφελος των μεγαλοεργολάβων που θα αναλάβουν τα έργα και τη διαχείριση. Στη περίπτωση μας η κατάσταση του ΧΥΤΑ είναι τραγική και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής εγκληματικές. Ήταν γνωστό ότι η δυνατότητα του υπάρχοντος κυττάρου έληγε το 2018. Μέχρι τότε η δημοτική αρχή δεν είχε κάνει τίποτα για τη μελέτη του δεύτερου κυττάρου και μέχρι την παράδοση του στο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου άφηνε τις εγκαταστάσεις να ρημάζουν. Έτσι η Πάρος που είχε σχεδιασμό για ΧΥΤΑ από το 2000 και μάλιστα τον πρώτο που κατασκευάστηκε στις Κυκλάδες, κατάντησε να είναι ουραγός και να την πνίγουν τα σκουπίδια, επί δημαρχίας Μ. Κωβαίου. Αυτό είναι ένα ακόμα από τα κατορθώματα τους!»