«Ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα µέσα»... | Του Ν. Ραγκούση - Λαουτάρη

Το τελευταίο διάστηµα ενόψει των δηµοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, στο πλαίσιο των ανάλογων διεργασιών, έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται µια επικοινωνιακή προσπάθεια προκειµένου να πειστεί ο ψηφοφόρος ότι ακόµα και στις δηµοτικές εκλογές... «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα». Μάλιστα αυτό ανάγεται σε πολιτική θέση και στάση.

Με στόχο την αλλαγή της διοίκησης του δήμου Πάρου παρουσιάζεται ένα ωραίο αφήγημα περί ενότητας και ανάπτυξης ενός αυτοδύναμου αυτοδιοικητικού κινήματος, με στόχο να ενδώσει ο ψηφοφόρος και να επιλέξει με την ψήφο του όποιον καταφέρει να σχηματίσει και να ηγηθεί ενός συνδυασμού στο όνομα της «αλλαγής». Το προαπαιτούμενο είναι ο επικεφαλής να «ξαναγεννηθεί» απεμπολώντας τα πιστεύω του, διαγράφοντας την έως τώρα καταγεγραμμένη πολιτική-κομματική διαδρομή του και κυρίως χωρίς πλαίσιο προγραμματικών στόχων.

Παράλληλα ασκείται κριτική στη σημερινή αντιπολίτευση, δηλαδή στη Λαϊκή Συσπείρωση και προσωπικά στον Κώστα Ροκονίδα, γιατί στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση δεν υπέκυψε, δε δέχτηκε να κοροϊδέψει το εκλογικό σώμα λέγοντας ότι είναι τάχα ανεξάρτητος. Δε δέχτηκε δηλαδή να εφαρμόσει τις μικροπολιτικές κουτοπονηριές που εξυπηρετούν την υλοποίηση του στόχου, δηλαδή να εφαρμόσει το... «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Προφανώς και θα ήταν πολιτικά ρηχό αλλά και ανέντιμο που θα ακύρωνε τη σταθερά τίμια πολιτική διαδρομή του και επιπλέον θα ματαίωνε την προσπάθεια συμπαράταξης, του ξεκάθαρου πλαισίου και προγραμματικής σύγκλισης που τελικά πέτυχε και η οποία φάνηκε ακόμα και σε όλη τη μετεκλογική διαδρομή και στάση της αντιπολίτευσης δυστυχώς σε πείσμα κάποιων...

Βλέπουμε όμως ότι το... «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» επανέρχεται και πάλι ανασύροντας από το παρελθόν τις «δηλώσεις μετανοίας» δείχνοντας τον ασφαλή δρόμο εκλογής, όπως αυτό προτείνεται σε πρόσφατο δημοσίευμα: «Ο Κώστας Μπιζάς... με μια δήλωσή του, ότι θέτει σε αναστολή την όποια κομματική σχέση έχει με τη Νέα Δημοκρατία και την παράταξη Χατζημάρκου, για όσο διάστημα θα διαρκέσει ο προεκλογικός αγώνας...», δηλαδή «delete» και μετά βλέπουμε...

Τέλος, με παράλληλους τακτικισμούς επιδιώκεται να δοθεί «αριστερό» πρόσημο στην προσπάθεια, αφού ο στόχος είναι να «σπρωχτεί» η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συναινέσει στη λογική του... «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Μπροστά όμως στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο αυτές οι τακτικές μόνο αποπροσανατολίζουν και σε καμία περίπτωση δεν κινητοποιούν τον κόσμο για να διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις και δε βοηθάνε ούτε στη σωστή επιλογή ακόμα και σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία.

Γιατί τα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν το νησί έχουν ρίζα και αιτίες στην πολιτική που έχουν υιοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα. Π.χ. το νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των παραλιών, η ανοχή και το αλαλούμ στη δόμηση, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, το θέμα των ανεμογεννητριών, ή τα προβλήματα υγείας και παιδείας, που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, απαιτούν καλώς ή κακώς ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος και όχι επιστολικές διαμαρτυρίες όπως μέχρι σήμερα βλέπουμε σε κάθε βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα εκλογικά αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών απέδειξαν ότι στηρίχθηκε η καθαρή και έντιμη πολιτική στάση, η συνεργασία πάνω σε ξεκάθαρους στόχους και έδειξαν ότι... «ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα».

Νίκος Ραγκούσης - Λαουτάρης