«Σπίτι μου σπιτάκι μου»

Όλο και πιο μακρινό είναι το όνειρο πολλών για την απόκτηση κατοικίας, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και μάλιστα δείχνουν να μην έχουν σταματημό. Ομοίως και οι τιμές ενοικίασης οικιών αρχίζουν να γίνονται απαγορευτικές για πολλούς, ενώ εκτός από τα νεόδμητα ανεβαίνουν οι τιμές και για κτίσματα προ δεκαετιών.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και το κόστος των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχουν πλήξει την αγοραστική δύναμη των συμπατριωτών μας, με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο δύσκολη η κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως σημειώνει δε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Καθημερινή», με εξαίρεση τις αναπροσαρμογές που έγιναν στον βασικό μισθό, πολλοί από τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν να αμείβονται με μισθούς λίγο υψηλότερους του βασικού. Ήδη πάντως, ακόμη και πριν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, που συμπιέζει τα οικονομικά των νοικοκυριών, το κόστος στέγασης κρινόταν επαχθές. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat σχεδόν οκτώ από τους δέκα ανθρώπους που διέμεναν στο ενοίκιο, θεωρούνταν υπερβολικά επιβαρυμένοι πολίτες, δαπανώντας πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την κάλυψη των αναγκών στέγασής τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς κατοικιών η επιστροφή των ξένων επενδυτών στην αγορά κατοικίας της Αττικής, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν και οι τιμές στην υπόλοιπη χώρα. Παρότι δηλαδή, θα περίμενε κανείς μια ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της ανόδου των επιτοκίων, εντούτοις οι αξίες καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του δείκτη SPI του Spitogatos.gr, η μέση ετήσια αύξηση κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 8,5%, έναντι αύξησης κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο και 7,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το αξιοπερίεργο στην όλη ιστορία της αύξησης των τιμών των ακινήτων είναι ότι ο ρυθμός των πωλήσεων είναι όλο και βραδύτερος, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους της μεσιτικής αγοράς μπορεί από τη μία να έχουμε αυξήσεις στις τιμές, αλλά αυτό θα γυρίσει κάποια στιγμή αφού οι πωλήσεις είναι αραιές. Επιμένουν δε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται κατά βάση σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται κατά 90% για τον Νομό Αττικής (που όπως γράψαμε συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας).

Στις Κυκλάδες

Σε ό,τι αφορά τον Νομό των Κυκλάδων η τιμή του τετραγωνικού μέτρου έχει αυξηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 6,40% και η μέση τιμή του τ.μ. ανέρχεται στα 2.963 ευρώ.

Στην Αντίπαρο οι τιμές θυμίζουν κέντρο Νέας Υόρκης, ενώ για την αγορά κατοικίας στον Άγ. Γεώργιο, πρέπει να είναι κανείς εκατομμυριούχος για να αποκτήσει οικία εκεί! Είναι χαρακτηριστικό ακόμα, ότι στη Χώρα Αντιπάρου η πιο φθηνή αγγελία που υπάρχει σήμερα σε μεσιτικά γραφεία ανέρχεται στα 90.000 ευρώ για 47 τ.μ., ενώ άλλη οικία για πώληση στην περιοχή του Κάστρου, ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Το κτίσμα είναι 47 τ.μ. και η αρχική του κατασκευή είναι προ 100 ετών!

Στην Πάρο γίνεται κάτι ανάλογο με την Αντίπαρο. Ακόμα και μισογκρεμισμένες κατοικίες που χρήζουν ανακατασκευής χιλιάδων ευρώ πωλούνται σε τιμές από 60-70.000 ευρώ, ενώ «στούντιο» (όπως ονομάζονται) των 20 τ.μ. πωλούνται από 80.000 ευρώ και πάνω! Οι συνήθεις τιμές για ένα οίκημα που μπορεί να στεγάσει αξιοπρεπώς μία τετραμελή οικογένεια ξεκινούν συνήθως από τα 130-150.000 ευρώ κι αυτά βέβαια δεν είναι παραθαλάσσια, αλλά μέσα σε οικισμούς.