Προχωρά η ενίσχυση της ηλεκτροδότησης στην Αντίπαρο | Δέσμευση της ΔΕΔΔΗΕ για χερσαία υπογειοποίηση του καλωδίου
/Ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης στην Αντίπαρο έχει ξεκινήσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο από την ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), με την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ενώνει το νησί με την Πάρο.
Το ιστορικό και οι καθυστερήσεις
Ο «αγώνας δρόμου» της ΔΕΔΔΗΕ, με σύμμαχο τον δήμο Αντιπάρου, για την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης έχει ξεκινήσει από το 2018, όμως η βραδύτητα του ελληνικού κράτους και η απίστευτη γραφειοκρατία έφερε ουκ ολίγες καθυστερήσεις. Τον Ιούλιο του 2018 συντάχθηκε η τεχνική έκθεση και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου εστάλησαν τα αρχικά σχέδια, για να ακολουθήσουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις και άδειες.
Μάλιστα, η «Φωνή της Πάρου» στις 20 Απριλίου 2019 είχε αναδείξει την εξέλιξη του θέματος, σε κεντρικό της ρεπορτάζ με θέμα «Ενίσχυση ηλεκτροδότησης Αντιπάρου - Που βρισκόμαστε;», για να φθάσουμε τρεισήμισι περίπου χρόνια μετά για να προχωρήσει στο τελικό στάδιο -όπως φαίνεται- η ολοκλήρωση του έργου.
Αυξημένες οι ανάγκες του νησιού
Εδώ και 50 χρόνια η Αντίπαρος ηλεκτροδοτείται από την Πάρο, όμως όπως είναι φυσικό το ήδη ποντισμένο καλώδιο είναι κορεσμένο και δεν αντέχει την απαίτηση φορτίων, επηρεάζοντας πολλές φορές την τάση του ρεύματος και δημιουργώντας διάφορα προβλήματα. Επιπλέον οι ανάγκες του νησιού είναι αυξημένες -ιδίως τους θερινούς μήνες- τόσο σε επάρκεια, όσο και σε ποιότητα, καθώς η Αντίπαρος διπλασιάζεται σε πληθυσμό, αλλά και σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Ικανοποίηση Φαρούπου για το έργο
Ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, μιλώντας στην «ΦτΠ» δήλωσε ικανοποιημένος από την έναρξη των εργασιών για την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Μετά από προσπάθειες τεσσάρων και πλέον ετών, ξεκίνησε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Πάρο και την Αντίπαρο. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με την τάση του ρεύματος και με διακοπές. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το ρεύμα δεν φθάνει και φέρνουμε γεννήτριες για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, Επιτέλους το έργο ξεκίνησε και αυτό είναι πολύ καλό νέο για το νησί. Τέλος, ως δήμος Αντιπάρου να ευχαριστήσουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιο Μάνο, τον προϊστάμενο ΔΕΔΔΗΕ Κυκλάδων κ. Νικόλαο Ραγκούση και τον πρώην προϊστάμενο ΔΕΗ Πάρου κ. Γεώργιο Καπαρό, για τις ενέργειές τους».
Αντιδράσεις ιδιοκτήτη και της WWF
Όπως σε κάθε τέτοιο έργο, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις. Στην πλευρά της Πούντας, το υποθαλάσσιο καλώδιο βγαίνοντας στην χερσαία ζώνη (σε αμμώδη θέση) και ακολούθως σε χωματόδρομο που ενώνει την παραλία με την άσφαλτο, περνάει κι από δύο οικόπεδα, όμως ο ιδιοκτήτης του ενός διαφωνεί με την υπογειοποίησή του εντός του οικοπέδου του.
Παράλληλα το δίκτυο WWF για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει στείλει στον δήμο Αντιπάρου έγγραφο με αντιρρήσεις του, καθώς κοντά στην περιοχή βρίσκεται η 2η Ψαραλύκη, η οποία είναι υδροβιότοπος. Οι πιθανές ενστάσεις από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις είχε προβλεφθεί και αναφέρεται στην παράγραφο 2.4 της τεχνικής έκθεσης της ΔΕΔΔΗΕ.
Η άποψη του Γ. Γεωργουδάκη (ιδιοκτήτη σχολής kitesurfing)
Σε επικοινωνία μας, με τον ιδιοκτήτη της σχολής «Paroskite», Γιώργο Γεωργουδάκη, κατέθεσε την δική του άποψη και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σαν επιχειρηματίας και σαν άνθρωπος της ανάπτυξης δεν μ’ ενοχλεί το έργο. Όμως η μελέτη του έργου είναι εντελώς λάθος εξαρχής. Θα έπρεπε να είχαν κάνει μελέτη με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των τουριστών που κάνουν kitesurf και windsurf, πάνω από 30 χρόνια στη παραλία της Πούντας. Από την πλευρά της η ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει ενέργειες, όμως θα μπορούσε να χειριστεί διαφορετικά το θέμα της επικοινωνίας προτού ξεκινήσει το έργο, καθώς δεν υπήρχε συνεννόηση με τις σχολές kitesurfing. Επίσης, υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από ιδιοκτήτη που δεν δίνει έγκριση για να περάσει το καλώδιο υπόγεια από το οικόπεδό του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εγώ είμαι θετικός να παραχωρήσω από το οικόπεδό μου για να περάσει το καλώδιο. Το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και για την ασφάλεια όλων. Πιστεύω σύντομα να βρεθεί λύση και η ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην χερσαία υπογειοποίηση».
Το «φάουλ» της ΔΕΔΔΗΕ στην ενημέρωση
Στην παράγραφο 2.3 της τεχνικής έκθεσης, η ΔΕΔΔΗΕ στα μειονεκτήματα της περιοχής, για τη θέση της προσαιγιάλωσης στην Πάρο, αναφέρει πως λειτουργούν δύο σχολές kitesurfing με έντονη δραστηριότητα. Και σημειώνει ότι «δεν αποτελούν κίνδυνο για το καλώδιο, αλλά θα χρειαστεί συνεννόηση κατά την διάρκεια της εγκατάστασης». Και σε αυτό το σημείο είναι το «φάουλ» της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ουδέποτε -σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των σχολών kitesurfing- ήρθε σε επικοινωνία ή συνεννόηση μαζί τους, γεγονός που αν είχε συμβεί πιθανότατα θα είχαν λυθεί νωρίτερα αρκετά ζητήματα σχετικά με την χερσαία υπογειοποίηση του καλωδίου.
Επιστολή του δήμου Πάρου στην ΔΕΔΔΗΕ
Μετά από αντιδράσεις από ιδιοκτήτες στην περιοχή της Πούντας ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, με έγγραφό του (14/12), προς τον προϊστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ Κυκλάδων Νίκο Ραγκούση, ζήτησε «να υπάρχει πρόβλεψη χερσαίας υπογειοποίησης στο παραλιακό μέτωπο της Πούντας Παροικιάς μέχρι το υπάρχον εναέριο δίκτυο, στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Πάρου-Αντιπάρου ώστε να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή, όπου διεξάγονται αθλητικοί αγώνες wind & kite surfing και να μην δημιουργείται όχληση στους κατοίκους».
Δέσμευση Ραγκούση για την υπογειοποίηση
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω ο προϊστάμενος της ΔΕΔΔΗΕ Κυκλάδων, Νίκος Ραγκούσης -κατόπιν επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα και τον δήμαρχο Πάρου- και προς ενημέρωση στο πλαίσιο του ρεπορτάζ με τον εκδότη της «ΦτΠ», δεσμεύτηκε ότι μετά τις γιορτές θα έρθει συνεργείο για να ολοκληρώσει την χερσαία υπογειοποίηση του καλωδίου από την ακτή της Πούντας. Σημειώνεται, ότι έχουν τοποθετηθεί -προσωρινά- κολώνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εργολαβία και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.