Υγρότοπος Μώλου
/Από την αναγνώστρια της εφημερίδας μας, Ελισάβετ Σχολειάδη Κυριαζάνου, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:
«Τα τελευταία χρόνια στις 2 Φεβρουαρίου σας έστελνα ένα άρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και την ευαισθητοποίηση της παριανής πολιτείας, ως προς τον ρόλο και την προσφορά των Υγροτόπων στην βιοποικιλότητα και το νησιώτικο μας οικοσύστημα.
Φέτος, δεν έγραψα κάτι, διότι αισθανόμουν απογοητευμένη από την ανταπόκριση της πολιτείας προς τις προτάσεις για την προστασία των υγροτόπων και συγκεκριμένα για τον υγρότοπο Μώλου, που επί έτη προσπαθούμε με ενέργειες μας να προστατεύσουμε.
Όμως, φέτος, ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Υγροτόπων (2/2/2022) λειτούργησε ο «από μηχανής Θεός» και λάβαμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγγραφο το οποίο δικαιώνει τις προσπάθειες ετών και υποδεικνύει στον δήμο Πάρου να πράξει τα δέοντα για την προστασία του υγροτόπου Μώλου και τών αμμοθινών του. Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσε να γίνει για τον υγρότοπο και τις αμμοθίνες του, τιμώντας με τον ουσιαστικότερο, έμπρακτο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων. Ευελπιστούμε ότι η αγαπητή μας δημοτική αρχή, η οποία πιστεύουμε ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, θα πράξει τα δέοντα όπως εισηγείται η διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την προστασία του υγροτόπου και των αμμοθινών του.
Εμείς δε, θα είμεθα αρωγοί και συμπαραστάτες σε ό,τι χρειασθεί σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Διότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!».
Τι υποστηρίζει το έγγραφο της Περιφέρειας
Το έγγραφο της Περιφέρειας προς τον δήμο Πάρου ζητάει να του κοινοποιηθούν μελέτες ή έγγραφα σχετικά με εργασίες εντός του υγρότοπου Μώλου, ενώ κάνει αναφορά και για πληροφορίες παράνομης στάθμευσης επί των αμμοθινών στην περιοχή, αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων εντός προστατευόμενης περιοχής ή σε ευαίσθητες οικολογικές εκτάσεις.
Στο ίδιο έγγραφο της διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σημειώνεται ακόμα ότι «για τυχόν επικείμενες ενέργειες αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή και σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική προστασία δεν απαιτείται τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τη συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και την απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης από την κοίτη υδατορεμάτων».
ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (19/2/2022)