Καμιά πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας | Δυνατό ΟΧΙ στον πόλεμο
/Μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου από τους Τούρκους με τις ευλογίες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μετά την καταστροφή της Λιβύης, Συρίας, των χωρών της Β. Αφρικής και τις πολεμικές συρράξεις σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μας, σήμερα ζούμε ακόμα ένα πόλεμο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Έχει επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς. Ανταγωνισμοί που δεν μπορούν πια να επιλυθούν με διπλωματικά – πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.
Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που εγκαθίδρυσαν και στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση-μαριονέτα του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ που χρόνια τώρα προωθεί τις θέσεις του επεκτείνοντας την εδαφική έκταση του με την ένταξη νέων χωρών κυρίως τις χώρες που προήρθαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με στόχο τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά είναι η σημερινή Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια ενοποίησης εδαφών και χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Γιατί την Ουκρανία;
Ένας «κρυμμένος θησαυρός» από πρώτες ύλες είναι η Ουκρανία, πέρα από τη γεωστρατηγική της θέση που τη βάζει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Εκτός από το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που διέρχονται από το έδαφός της, τροφοδοτώντας την Ευρώπη, η Ουκρανία κρύβει στο έδαφός της κι άλλες πολύτιμες πρώτες ύλες, που αποτελούν «μήλον της Έριδος» για τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Αμερικανοί και Ουκρανοί αναλυτές την παρουσιάζουν να διαθέτει το πλουσιότερο υπέδαφος στην Ευρώπη από πλευράς φυσικών πόρων, και συγκεκριμένα: Είναι πρώτη πανευρωπαϊκά σε βεβαιωμένα κοιτάσματα ουρανίου, δεύτερη στην Ευρώπη και δέκατη παγκοσμίως σε βεβαιωμένα κοιτάσματα τιτανίου, δεύτερη παγκοσμίως σε κοιτάσματα μαγγανίου, δεύτερη παγκοσμίως σε κοιτάσματα σιδήρου, δεύτερη πανευρωπαϊκά σε κοιτάσματα μολύβδου, τρίτη στην Ευρώπη και δέκατη τρίτη παγκοσμίως σε κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, έβδομη στον κόσμο στα αποθέματα λιγνίτη. Επίσης, κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην καλλιεργήσιμη γη, την πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές ηλιόσπορου και ηλιέλαιου, τη δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή κριθαριού, την τρίτη στην παραγωγή καλαμποκιού, την τέταρτη στην παραγωγή πατάτας, την πέμπτη στην παραγωγή σίκαλης και μελιού, την όγδοη στις εξαγωγές σιταριού, την ένατη στην παραγωγή αυγών και τη δέκατη έκτη στις εξαγωγές τυριών. Δεν είναι επομένως τυχαίο το «ενδιαφέρον» που δείχνουν τα ρωσικά και τα δυτικά μονοπώλια για το ποιος θα έχει την Ουκρανία στη σφαίρα της επιρροής του, προκειμένου να απομυζεί τον πλούτο από το έδαφος και το υπέδαφός της, παράλληλα με τα άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση της στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη.
Καμιά πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας
Ο λαός της Ελλάδας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στις συγκρούσεις, με την αξιοποίηση των βάσεων που όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να γεμίσουν την Ελλάδα, καθιστώντας την στόχο πιθανών αντιποίνων.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις. Θα την πληρώσουμε, με την εμπλοκή μας, αφού εκτός των άλλων, έχει ανοίξει και η όρεξη της Τουρκίας με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο για αναθεώρηση συνόρων και συμφωνιών.
Μπροστά στο νέο έγκλημα η καθαρή απάντηση μας πρέπει να είναι μόνο μία:
Όχι στον πόλεμο οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Οι λαοί είναι οι μόνοι κυρίαρχοι να χαράξουν την πορεία τους, να επιλέξουν τον δρόμο τους, μακριά από τα συμφέροντα των ολιγαρχών και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν και είναι οι μόνες υπεύθυνες γι’ αυτό το σφαγείο που μας οδηγούν.
Εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας.
«Οι δομές και οι οντότητες της ΕΕ που εμπλέκονται στην μεταφορά φονικών όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία, θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τις συνέπειες των πράξεών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύοντας τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει για το λαό μας η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο.
Το Ρωσικό ΥΠΕΞ προέτρεψε τις χώρες που εξοπλίζουν το Κίεβο «να αντιληφθούν την σοβαρότητα αυτών των συνεπειών».
Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό κείμενο από Ελληνικής πλευράς έχουμε τις παρακάτω ενέργειες:
• Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στην Ουκρανία τέσσερα φορτία με πολεμικό οπλισμό. Το απόγευμα της Δευτέρας αναχώρησαν για την Πολωνία δύο ακόμη μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν όπλα και πολεμοφόδια για τον Ουκρανικό λαό, αναβαθμίζοντας την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο.
• Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν ελληνικά μαχητικά στην Πολωνία,
• Τη Δευτέρα εκδόθηκε και τέθηκε σε ισχύ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η notam για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών συμφερόντων Ρωσίας, που θα έχει τρίμηνη διάρκεια.
• Σε αντίποινα για την απαγόρευση πτήσεων που επιβλήθηκαν σε ρωσικά αεροσκάφη προχώρησε και η Ρωσία, απαγορεύοντας σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο.
• Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού (golden visas) που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως, και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοστατεί, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν συνέπεια των αντιπαραθέσεων των μεγάλων οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων θα προκαλέσουν μεγάλα βάρη για τους λαούς.
Η ακρίβεια, η αύξηση τις τιμής των καυσίμων, η ενεργειακή φτώχια είναι μερικές από τις οικονομικές επιπτώσεις που βιώνουν ήδη οι ελληνικές οικογένειες. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 20% πριν ακόμα από την κρίση στην Ουκρανία. Να πάρουμε υπόψη μας ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και πουλάει το μεγαλύτερο μέρος του αργού της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Οι συνέπειες θα είναι άμεσες και στα τρόφιμα καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς του σίτου, γύρω στο 20% στο καλαμπόκι και 80% στο ηλιέλαιο. Αυτό σημαίνει νέες αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα. Την ίδια ώρα η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, λόγω των μειωμένων προμηθειών ποτάσας από την Λευκορωσία και τη μείωση εξαγωγών λιπασμάτων από τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Τέλος, μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι αγροτοπαραγωγοί με την απαγόρευση εξαγωγής οπωροκηπευτικών σε αυτές τις χώρες.
Η τουριστική αγορά «πάγωσε»
Πολύ μεγάλο θα είναι το πρόβλημα στον τουρισμό με την απαγόρευση των αεροπορικών πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Στις δηλώσεις τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, σχολιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας έκανε φανερό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων.
Είπε ο Ρώσος πρέσβης: «Νομίζω ότι πυροβολούν τα πόδια τους οι Ευρωπαίοι. Από που θα έχουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το σιτάρι; Πως θα έχει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δε θα έρθουν. Στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε; Θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς κλείσατε τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε τα πόδια σας. Και εμείς δεν θέλουμε να γίνει αυτό».
Η τουριστική αγορά «πάγωσε» ακαριαία σε επίπεδο προκρατήσεων, καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη και ποιες νέες κυρώσεις, μετά την απαγόρευση πτήσεων και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, θα βάλουν νέα τρικλοποδιά στην τουριστική κίνηση, που περιμένει η Ελλάδα, μετά από δυο «συγκρατημένες» χαμηλών… πτήσεων χρονιές, λόγω πανδημίας.
800.000 τουρίστες ήρθαν το 2019 από τη Ρωσία στη χώρα μας, με έσοδα που άγγιξαν τα 433 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου.
Για φέτος οι προοπτικές ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αφού είχαν αυξηθεί οι προγραμματισμένες πτήσεις και προβλεπόταν η πραγματοποίηση ακόμη και 24 δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα εβδομαδιαίως και 31 από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, που είναι σταθερά προορισμός-μαμούθ για τη Ρωσία. Ενώ δεν αποκλειόταν και η προσθήκη πτήσεων προς Χανιά, Μύκονο (μια και η Κρήτη, μαζί με τη Χαλκιδική και το Νότιο Αιγαίο αποτελούν τοπ επιλογές των Ρώσων), η Κως και τα Επτάνησα.
Νίκος Ραγκούσης Λαουτάρης