Πότε επιστρέφουν τα παιδιά στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από λοίμωξη COVID-19; | Της Ε. Γιαννάτου
/Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς γονείς, ανησυχούν για την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας από την νόσο COVID-19 και την επιβάρυνση που μπορεί να έχει η καρδιά του παιδιού κατά την επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) μας δίνει τις σχετικές οδηγίες κατηγοριοποιώντας την λοίμωξη COVID-19 σε Ασυμπτωματική ή Ήπιας βαρύτητας, Μέτριας Βαρύτητας και Σοβαρή Νόσο σύμφωνα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων και την έκβαση της νόσου, έτσι έχουμε:
Α) ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ή ΗΠΙΑ ΝΟΣΟ, όταν το παιδί έχει πυρετό πάνω από 38οC για λιγότερο από 4 ημέρες και έχει για λιγότερο από 1 εβδομάδα μυαλγίες, ρίγος ή υπνηλία.
Β) ΜΕΤΡΙΑΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΝΟΣΟΣ, όταν το παιδί έχει πυρετό πάνω από 38οCγια πάνω από 4 ημέρες και πάνω από 1 εβδομάδα μυαλγίες, ρίγη, υπνηλία ή αν έχει νοσηλευθεί σε κανονικό θάλαμο όχι σε ΜΕΘ και όταν φυσικά δεν υπάρχουν στοιχεία πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C).
Γ) ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ, όταν το παιδί εμφανίσει Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο ή αν νοσηλευθεί στην ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση το παιδί εξετάζεται από τον Παιδίατρο του και η οικογένεια λαμβάνει οδηγίες απομόνωσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης.
Ο Παιδίατρος εκτιμά και αξιολογεί τον κίνδυνο για ύπαρξη νοσημάτων της καρδιάς, συγγενή (που υπάρχουν από την γέννηση) ή γενετικά, με έμφαση στα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας (πιθανότητα 0,5-3%) δηλαδή θωρακικό άλγος, δύσπνοια που δεν οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού, αίσθημα παλμών ή λιποθυμικό επεισόδιο και κρίνει αν θα χρειαστεί ή όχι έλεγχος με καρδιογράφημα ή πλήρης παιδοκαρδιολογικός έλεγχο.
Τα παιδιά με Ασυμπτωματική ή Ήπια Νόσο και αυτά που είναι μικρότερα των 12 ετών επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα τους μετά την ύφεση των συμπτωμάτων αλλά προσεκτικά χωρίς να εξαντλούν τον εαυτό τους, τα δε μεγαλύτερα παιδιά επιστρέφουν σταδιακά στις αθλητικές τους δραστηριότητες σε βάθος χρόνου 7 ημερών με σταδιακά αυξανόμενης έντασης άσκηση ξεκινώντας από λίγα λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο μέχρι την 7 μέρα που θα έχουν κανονική άσκηση.
Τα παιδιά με Μέτρια Νόσο χρειάζεται να κάνουν καρδιογράφημα που αν είναι φυσιολογικό τότε απέχουν από αθλητικές δραστηριότητες για τουλάχιστον 10 μέρες από το τέλος των συμπτωμάτων τους και τουλάχιστον 10 μέρες από το θετικό τεστ (πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο συνθήκες). Αν είναι παθολογικό χρειάζονται έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο και μένουν εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι να δώσει το πράσινο φως ο παιδοκαρδιολόγος. Τα παιδιά με Σοβαρή Νόσο πρέπει να απέχουν από αθλητικές δραστηριότητες για 3-6 μήνες και επιστρέφουν αφού γνωμοδοτήσει σχετικά ο παιδοκαρδιολόγος.
Με την ευκαιρία της λοίμωξης COVID-19 σε παιδιά και εφήβους στρέφουμε το βλέμμα στις συγγενείς καρδιοπάθειες και τα γενετικά νοσήματα με παθολογικά ευρήματα από την καρδιά καθώς και την συμπτωματολογία που μας παραπέμπουν στην μυοκαρδίτιδα.
Η αξιολόγηση από τον γιατρό του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού που συσχετίζεται με συγγενή ή γενετικά νοσήματα της καρδιάς καθώς και των ευρημάτων από την κλινική εξέταση είναι ουσιώδους σημασίας ώστε να επισημανθούν εγκαίρως οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο.
Παράλληλα, στο επίπεδο της πρόληψης που μας αφορά, η ανάγκη ύπαρξης όλο και περισσότερων αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AED) σε διάφορα σημεία της Πάρου, η χαρτογράφηση αυτών των σημείων καθώς και η συνεχής εκπαίδευση πολιτών πάνω στην Βασική Υποστήριξη Ζωής με χρήση ΑΕD είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά.
Χωρίς άγχος και υπερβολές αλλά με επαγρύπνηση και σωστή επικοινωνία με τον γιατρό φροντίζουμε την υγεία των παιδιών μας όχι μόνο μετά από λοίμωξη COVID-19 αλλά σε κάθε περίπτωση που το παιδί και τα συμπτώματα μας καλούν.
Ειρήνη Γιαννάτου,
Παιδίατρος
«ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ»