Η σημασία του ύπνου στα παιδιά | Της Ειρ. Γιαννάτου
/Ο ύπνος είναι μία φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας ή καλύτερα μια φυσιολογική επανορθωτική διαδικασία απαραίτητη για την σωματική, νοητική και ψυχική μας υγεία. Είναι οι ώρες του 24ωρου βιολογικού μας κύκλου που ο οργανισμός αποθηκεύει τις μνήμες του, αποτοξινώνει το σώμα του, ρυθμίζει τις ορμόνες του και πολλά άλλα απαραίτητα για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.
Πολύ δε περισσότερο ο ύπνος είναι απαραίτητος στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος συμβάλει στην βελτίωση της ικανότητας προσοχής των παιδιών, στην μάθηση, στην συμπεριφορά, στην μνήμη και γενικά στην υγεία και την ευεξία των παιδιών.
Τι συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά;
Οι γονείς το ξέρουν καλά! Το παιδί είναι γκρινιάρικο, δύσθυμο, υπερκινητικό, επηρεάζεται η απόδοσή του στο σχολείο και η ποιότητα της καθημερινότητάς του.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν κοιμούνται αρκετά με αποτέλεσμα επιπτώσεις στην υγεία τους που μπορεί να κυμαίνονται από αυξημένη πιθανότητα αλλεργικής ρινίτιδας και ευπάθεια στις λοιμώξεις,
λόγω του όχι καλά τονωμένου ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.
Είναι γνωστή η λαϊκή ρήση «ο ύπνος θρέφει το παιδί» και στηρίζεται στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου που σημαίνει τα παιδιά που κοιμούνται καλύτερα μεγαλώνουν καλύτερα!
Όμως, η κακή ποιότητα ύπνου έχει και απώτερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των εφήβων όπως είναι η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της στην υγεία τους, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης και προβλήματα από το καρδιαγγειακό σύστημα στην ενήλικη ζωής τους αλλά και οι χρόνιες επιπτώσεις στην ψυχισμό τους. Στους δε εφήβους έχουμε αρνητικά αποτελέσματα στην σχολική τους επίδοση και η κακή ποιότητα ύπνου θεωρείται παράγοντας κινδύνου για κατάχρηση ουσιών, ενοχοποιείται δε για τροχαία ατυχήματα και αθλητικούς τραυματισμού.
Η ΑΑΡ χαρακτηρίζει τα χρόνια προβλήματα ύπνου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Ποια είναι η συνιστάμενη διάρκεια ύπνου; Η διάρκεια του ύπνου ποικίλει με την ηλικία του παιδιού, ηAAP συστήνει
· Βρέφη μικρότερα του 1 έτους: 12-16 ώρες
· Παιδιά 1-2 χρ: 11-14 ώρες
· Παιδιά 3-5 χρ:10-13 ώρες
· Παιδιά 6-12 χρ9-12 ώρες
· Έφηβοι 13-18:8-10 ώρες
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κοιμηθούν καλύτερα;
Η καθιέρωση ρουτίνας ύπνου είναι η βάση της επιτυχίας! Φροντίζουμε να βάζουμε τα παιδιά για ύπνο κάθε βράδυ περίπου την ίδια ώρα με μία σταθερή διαδικασία.
· Βάζουμε το παιδί για ύπνο όταν νυστάζει και όχι όταν έχει ήδη αποκοιμηθεί κάπου αλλού
· Χαμηλώνουμε τα φώτα
· Φροντίζουμε να έχουμε κλείσει οθόνες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο
· Περιορίζουμε ροφήματα και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη
· Κάνουμε στο παιδί ένα ζεστό μπάνιο
· Διαβάζουμε ένα παραμύθι ή λέμε ένα νανούρισμα
· Αν ξυπνήσει κατά την διάρκεια της νύχτας το βάζουμε πίσω στο κρεβάτι του με όσο το δυνατόν λιγότερη φασαρία.
…κι αν τίποτε από τα ανωτέρω δεν αποδίδει;;; συζητάμε με τον παιδίατρο, κάθε παιδί και κάθε οικογένεια έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, ο γιατρός θα σκεφτεί και θα αποκλείσει πρώτα και κύρια παθολογικές οντότητες που θα μπορούσαν να συσχετίζονται με διαταραχές ύπνου και στην συνέχεια θα δώσει καθημερινές λύσεις ώστε να βοηθήσει την οικογένεια να βρει τους ρυθμούς της.