Να "αγκαλιαστεί" η πρόταση του γυμνασίου Παροικιάς, για την ανακύκλωση!

Το γυμνάσιο Πάρου μετείχε στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το δίκτυο αειφόρων νήσων «ΔΑΦΝΗ», με στόχο να μπουν τα σχολεία σε δράση και να σχεδιάσουν έργα χρήσιμα για το νησί τους.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε με την υποστήριξη του κέντρου επιστημών παρατήρησης της γης και δορυφορικής τηλεπισκόπησης «BEYOND» του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Μέσα από τον διαγωνισμό δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αντιληφθούν τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης των έργων, ενώ παράλληλα η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρά του μαθητικού πληθυσμού των νησιών, για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Στον διαγωνισμό από την Πάρο συμμετείχαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί και μαθητές: Εκπαιδευτικοί, Μαλακασιώτου Μαρία, Γραμματικάκης Κων/ νος, Μαρκαντώνη Αγγελική. Μαθητές/τριες, Αποστολόπουλος Νικόλαος, Γεροχρήστος Νικόλαος, Κοντός Κων/νος, Μπάλιου Παρασκευή, Πατέλης Αλέξανδρος, Πετροπούλου Ιακωβίνα, Πιλάτου Χριστίνα, Ρούσσου Θεοδώρα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του γυμνασίου Πάρου οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν τον συντονισμό της δράσης, σχημάτισαν τις ομάδες μαθητών/τριών, που αποτελούνταν από 8 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου. Σε συνεργασία με τον δήμο Πάρου για την κατανόηση των αναγκών και των προβλημάτων του νησιού και αφού ενημερώθηκαν για σχετικές δράσεις του επέλεξαν τον τομέα παρέμβασης και προετοίμασαν την πρότασή τους με την υποστήριξη του δικτύου «ΔΑΦΝΗ». Η πρόταση αυτή κατατέθηκε προς αξιολόγηση στην Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Το περιεχόμενο της πρότασης βασίζεται στην προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα κιόσκι στην πλ. «Μ. Μαυρογένους». Στόχος της ομάδας του είναι η κατασκευή του να είναι οικολογική, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό προτάθηκε η δημιουργία του να γίνει από ανακυκλωμένα πλαστικά (μπουκάλια ή φελλούς μπουκαλιών). Στο κιόσκι αυτό θα δίνονται πληροφορίες στους τουρίστες για την ανακύκλωση και θα μοιράζονται αναμνηστικά του νησιού, φτιαγμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά. Στο κιόσκι θα υπάρχει παράλληλα μία γιγαντοοθόνη που τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρουσιάζονται σχετικά βίντεο για την ανακύκλωση, τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί από τους μαθητές του γυμνασίου Πάρου και τον δήμο. Με τον τρόπο αυτό το κιόσκι θα λειτουργεί ως ορόσημο για το νησί προβάλλοντας τη στρατηγική του δήμου για την ανακύκλωση και μεταφέροντας την ιδέα της ανακύκλωσης στη χώρα μας και του νησιού μας και στο εξωτερικό. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό μαθητές και δημοτική αρχή έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, αποδεικνύοντας την εξωστρέφεια του γυμνασίου, ενώ, παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες να συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου.

Ως αναμενόμενα οφέλη της πρότασης αυτής θεωρούνται τα εξής: Απομάκρυνση πλαστικών από το νησί. Προστασία περιβάλλοντος. Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Γνωριμία τουριστών με ανακύκλωση. Πώληση αναμνηστικών.

Κατά συνέπεια η πρόταση αποτελεί μία καινοτόμα πρόταση, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μυηθούν στην ανακύκλωση και να ενισχύσουν την οικολογική τους συνείδηση. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους τουρίστες να προμηθευτούν αναμνηστικά από ανακυκλώσιμα πλαστικά, τα οποία θα τοποθετηθούν σε σακούλες, που θα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για το νησί της Πάρου, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη χρήση πλαστικής σακούλας. Τέλος, σημαντική θεωρείται η ενίσχυση του εθελοντικού πνεύματος των μαθητών του Γυμνασίου, μέσα από τη διάθεσή τους να ενημερώνουν τους τουρίστες για τις δράσεις του δήμου και τη σημασία της ανακύκλωσης.