Μάρκος Κωβαίος: Πετάνε παντού μπάζα ενώ ξέρουν ότι δεν επιτρέπεται
/«Περνάει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου να μαζέψει μπάζα και σκουπίδια και μετά από δύο ώρες ξαναγεμίζει με σκουπίδια το ίδιο σημείο. Δεν υπάρχει η στοιχειώδης ευαισθησία να πάρουν ένα τηλέφωνο και να ενημερώσουν το δήμο» αναφέρει ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, για το σοβαρό ζήτημα της αποκομιδής μπαζών, κλαδιών, παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.
Την ίδια στιγμή ο δήμος Πάρου εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1.990.000 ευρώ για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στο νησί.
Θέλω να ξεκινήσουμε δήμαρχε με κάποιες πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις που έχετε πάρει σχετικές με την ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Τι ακριβώς είναι αυτά τα προγράμματα;
Στο νησί μας όπως και σε όλα τα Κυκλαδονήσια λόγω της μεγάλης αύξησης του τουριστικού προϊόντος, έχουμε μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων. Κάνουμε τεράστιες προσπάθειες και συγκεκριμένες στρατηγικές προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που πάνε στο ΧΥΤΑ μας και να αναπτύξουμε την ανακύκλωση.
Αυτή τη στιγμή ο δήμος Πάρου συμμετέχει σε πολλά προγράμματα όπως είναι το clean blue Paros και το Aegean rebreth που προωθούν την ανακύκλωση των υλικών και έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό για τα βιοαπόβλητα και πράσινα σημεία. Αυτή την στιγμή εγκρίθηκε το ποσό που ήταν 2.000.000 για το Νότιο Αιγαίο και εμείς πήραμε και τα 2.000.000 που ήταν για την δημιουργία πράσινων σημείων. Σε αυτά θα πηγαίνουν διάφορα κλαριά και άλλα προϊόντα και θα υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να πηγαίνουν εκεί εκείνα τα προϊόντα που πολλές φορές οι συμπολίτες μας τα πετούν στον δρόμο και δεν ξέρουμε που να τα πάμε.
Εκεί θα υπάρχει και χώρος ανταλλαγής διαφόρων προϊόντων π.χ. ένας άνθρωπος έχει ένα έπιπλο το οποίο δεν το χρειάζεται, θα το αφήνει εκεί και μπορεί να θέλει κάποιος άλλος να το χρησιμοποιήσει. Είτε ρούχα είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτά λοιπόν είναι μέσα στον δικό μας προγραμματισμό σε συνάφεια με την αγορά απορριμματοφόρων και φορτηγών ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την αποκομιδή, γιατί οι τόνοι που παράγονται στο νησί μας αυτή την στιγμή είναι πάρα πολλοί. Το 2018 ήταν περίπου 6,000 τόνοι, το 2019 ήταν περίπου 9,400 τόνοι και το 2021 ήταν 11,600 τόνοι, οπότε καταλαβαίνετε ότι η αύξηση των απορριμμάτων είναι ραγδαία και εμείς πρέπει και θέλουμε να σχεδιάζουμε αν θέλουμε να είμαστε ένα νησί καθαρό και πράσινο.
Το ζήτημα είναι πως μπορούμε να περάσουμε και στον πολίτη αυτή τη συνείδηση που θέλει ο δήμος και η πολιτεία γενικότερα. Γιατί -για παράδειγμα- αν δούμε τι συμβαίνει στις Λεύκες θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε και πολύ υπεύθυνοι σαν πολίτες.
Όχι μόνο στις Λεύκες. Είναι σημεία στα οποία μαζεύουμε τα απορρίμματα το πρωί και σε 2 ώρες είναι τα πάντα πεταμένα, ψυγεία, πλυντήρια, λεκάνες, οικιακές συσκευές, κλαριά από κλαδέματα στον δρόμο. Και κάνουμε λοιπόν προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με διάφορα δημοσιεύματα, τα λέμε και τα ξαναλέμε ώστε ο πολίτης να μπει στην διαδικασία και να πράττει με βάση τους κανόνες ώστε να μπορέσουμε και εμείς να ανταπεξέλθουμε.
Όταν όμως εμείς λειτουργούμε με το μισό προσωπικό επειδή τελειώνουν οι συμβάσεις τους και με πολλαπλάσια απορρίμματα, είναι δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα, κάνουμε πραγματικά υπερπροσπάθειες. Μιλάμε πια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύγχρονα απορριμματοφόρα, μεγάλα φορτηγά, έχουμε αγοράσει άλλα δύο jcb, κάνουμε μια τρομερή προσπάθεια διότι το εργατικό δυναμικό το οποίο έχουμε δεν φτάνει και δε μας δίνουν δυνατότητες να προσλάβουμε κι άλλο, συνεργαζόμαστε με ιδιώτες και εκεί τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα. Εμάς ως δημοτική αρχή ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την μάχη των απορριμμάτων, βρήκαμε ένα νησί το οποίο ήταν καθαρό μεν αλλά είχε ελαττώματα ως προς τον σχεδιασμό γιατί δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι τόνοι. Τώρα εμείς βλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιαστούν τα απορρίμματα και κάνουμε έναν ειδικό σχεδιασμό ώστε να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και αυτό αποδεικνύεται με τις αιτήσεις που κάνουμε και τα αιτήματά μας προς το πράσινο ταμείο, είτε φορέα κρατικό ή ευρωπαϊκό προκειμένου να μπορέσουμε να εξοπλιστούμε και να εκσυγχρονίσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.
Μπορεί ο δήμος να βγάλει μια απόφαση για το νησί ότι το καλοκαίρι δεν πρέπει να βγάζουν απορρίμματα στους δρόμους και εννοώ μπάζα και οικιακές συσκευές;
Όλοι το ξέρουν πως δεν πρέπει. Τουλάχιστον ας συνεννοηθούν με το γραφείο καθαριότητας και να τα βγάλουν ώρες που μπορεί να περάσει ένα όχημα και να τα μαζέψει και όχι να είναι έξω μια μέρα πριν. Είναι άσχημη εικόνα.
Θα ήθελα να περάσουμε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του μητροπολίτη Αμβρόσιου που έγιναν στην Πάρο.
Ο Μακαριστός Αμβρόσιος ήταν μια ξεχωριστή μορφή, ιδιαίτερος ιεράρχης. Είχε κάνει πάρα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο και για αυτό η Μητρόπολη Παροναξίας και ο Πανάξιος Μητροπολίτης Καλλίνικος έκαναν την προτομή αυτή. Πριν δύο χρόνια έπρεπε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια αλλά λόγω πανδημίας δεν είχε γίνει η εκδήλωση αυτή και με μεγάλη χαρά εμείς το αγκαλιάσαμε αυτό. Ήταν γέννημα θρέμμα της Παριανής γης και στο κοινωνικό κομμάτι έδειξε ότι η εκκλησία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.
Για τον τουρισμό, η Πάρος δείχνει τον πρωταθλητισμό.
Ο κόσμος δε μας εγκαταλείπει. Είμαστε ένα νησί που είμαστε πια εγγύηση για το πως θα έρθει ο φίλος επισκέπτης και θα περάσει καλά, γι’ αυτό έρχεται και ξαναέρχεται. Είναι ένα νησί που έχει να δει πράγματα ο επισκέπτης, όμορφες παραλίες, γραφικά στενά, όμορφα ταβερνάκια, κοσμική ζωή αλλά και ήρεμη ζωή.
Σε αυτή την δύσκολη περίοδο βέβαια το κόστος όλων των πραγμάτων έχει ανέβει και όμως κάνουμε μια προσπάθεια να συγκρατηθούμε, τουλάχιστον οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες. Αυτοί που αγοράζουν και έχουν κόστη αναγκαστικά τα μεταφέρουν. Αλλά υπάρχουν πάρα πολύ καλά καταλύματα και μικρές οικογενειακές μονάδες που το κόστος είναι πιο οικονομικό. Δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να έχει από την μια την άνεσή του και κάποιος άλλος από την άλλη την ήρεμη θαλπωρή της οικογενειακής επιχείρησης.