Προσοχή στις πυρκαγιές

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη πρόληψη πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ύστερα και από σχετική επικοινωνία με την τοπική πυροσβεστική αρχή, υπενθυμίζονται στους κατοίκους τής Πάρου δύο από τα ισχύοντα μέτρα πυροπροστασίας, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 και για τα οποία παρατηρείται ότι δεν δίδεται η πρέπουσα προσοχή:

Απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος (αποτσίγαρα) στην ύπαιθρο

Εφιστούμε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι η απόρριψη αποτσίγαρου στην ύπαιθρο δύναται να προκαλέσει έναυση πυρκαγιάς, πράγμα για το οποίο μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πεισθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών στην ύπαιθρο.

Η ενέργεια αυτή καθιστά τον δράστη εν δυνάμει εμπρηστή και εντάσσεται στα αναφερόμενα στο άρθρο 12 της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2021 περί ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο.

Η απόρριψη αποτσίγαρου από όχημα συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω απαγόρευση, καθώς η πορεία και η τελική θέση αυτού μετά την απόρριψή του παραμένει άγνωστη, αποτελώντας κίνδυνο έναυσης πυρκαγιάς.

Καύση ειδών πυροτεχνίας - Αερομεταφερόμενα Ιπτάμενα φαναράκια

Απαγορεύεται από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους η χρήση-καύση ειδών πυροτεχνίας (πυροτεχνήματα, βεγγαλικά κ.λπ.) σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).

Η χρήση-καύση ειδών πυροτεχνίας επιτρέπεται μόνο υπό τις αναφερόμενες στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 (άρθρο 15) προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση αφού προηγηθεί σχετική άδεια από την οικεία πυροσβεστική αρχή.

Απαγορεύεται από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους η χρήση των αερομεταφερόμενων ιπτάμενων αερόστατων (φαναράκια - «Sky Lanterns»), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φυτίλι, τα οποία, όταν ανάψουν, ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα.

Τα ανωτέρω συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας πυροπροστασίας και εμπίπτουν στα αναφερόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 19/2020 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), από την οποία προβλέπεται επιβολή προστίμου, ενώ σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς ακολουθείται και η προβλεπόμενη από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασία (αυτόφωρο, σχηματισμός δικογραφίας κ.λπ.).