Συρμαλένιος: «Οι Περιφέρειες υποστελεχωμένες και έξω από το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης»

Με τον αναπτυξιακό νόμο υποβαθμίζονται οι περιφέρειες και περιορίζονται οι δυνατότητες να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις τις δυνατότητές του και το ίδιο γίνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κατά τη συζήτηση με θέμα: «Οι περιφέρειες ως πόλοι ανάπτυξης στο νέο επενδυτικό περιβάλλον».

Και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε δει ως σήμερα ένα σχέδιο αξιοποίησης των περιφερειών στο Ταμείο Ανάκαμψης, παρότι υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι γύρω στα 7,2 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι για το 2021 έπεσαν έξω. Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει απουσία στόχου μείωσης των ανισοτήτων, απουσία στόχου αύξησης της εγχώριας παραγόμενης αξίας, απουσία και περιθωριοποίηση των δημόσιων πολιτικών και αποκλεισμός του μεγάλου όγκου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση είναι δραματικά υποστελεχωμένη σε όλους τους τομείς και δεν μπορεί ούτε ο πρώτος ούτε και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης να χαράξουν αναπτυξιακούς στόχους τοπικούς, με αυτή τη στελέχωση. Ακολουθείται από την κυβέρνηση σταθερά μια πολιτική συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του δημοσίου, δηλαδή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκχωρώντας κι εδώ σημαντικούς τομείς στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα η αυτοδιοίκηση δεν έχει τα κατάλληλα στελέχη, ούτε τους μηχανικούς, ούτε τους γεωπόνους, ούτε τους οικονομολόγους, ούτε και τους διοικητικούς, για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της. Και αντ' αυτού θεσμοθετούνται από την κυβέρνηση, οι λεγόμενοι αναπτυξιακοί οργανισμοί για τους ΟΤΑ, με τη δικαιολογία, ότι εφόσον δεν μπορεί ο δήμος να προχωρήσει στην στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός έργου, υπάρξει ένας αναπτυξιακός οργανισμός, ο οποίος, υποτίθεται, με ευέλικτες διαδικασίες και με άλλη στελέχωση θα προχωρήσει το θέμα. Με τις πολιτικές αυτές όμως, θα μιλάμε πάντα για περιφέρειες που θα είναι ο «φτωχός συγγενής» του κράτους, ή των ιδιωτών.