Μήνυμα Καλλινίκου για τον 15Αύγουστο
/Το μήνυμα του σεβασμιότατου μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου, εν όψει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχει ως εξής:
«Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε».
Αυτές τις δύο πολύ σημαντικές αλήθειες για το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου επισημαίνει ο ιερός υμνογράφος στο απολυτίκιο της εορτής της ενδόξου Κοιμήσεώς και Μεταστάσεώς Της που μας αξιώνει ο Πανάγιος Θεός να εορτάζουμε για μια ακόμη φορά.
Πράγματι η Πανάχραντος Μήτηρ του Θεού αφ’ ενός κοσμείται με την μεγάλη αρετή της παρθενίας την οποία, κατά θαυμαστό τρόπο, διεφύλαξε ο Θεός την στιγμή της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αλλά και με την αγία της βιοτή διατήρησε ως πολυτιμότατο θησαυρό η Κυρία Θεοτόκος μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής της. Αφ’ ετέρου με την Κοίμηση και την Μετάστασή Της στους ουρανούς δεν εγκαταλείπει τον κόσμο αλλά πολύ περισσότερο πλέον συμπαρίσταται και συμπορεύεται μαζί του παρηγορώντας, ενισχύοντας και προστατεύοντας όλη την ανθρωπότητα και παράλληλα πρεσβεύουσα υπέρ των ψυχών ημών.
Η συνεχής παρουσία της Παναγίας μας στον κόσμο αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός που μαρτυρείται περίτρανα από την μεγάλη αγάπη που εκφράζουν τα πλήθη των πιστών προς το πανίερο πρόσωπό της σε κάθε αφορμή εορτασμού Της ιδιαίτερα δε κατά την εορτή της Κοιμήσεώς Της την οποία πολύ όμορφα η λαϊκή μας παράδοση ονομάζει το Πάσχα του καλοκαιριού. Μυριάδες είναι οι προσευχές που ανεβαίνουν σαν θυμίαμα τούτες τις μέρες στον ουρανό και φτάνουν μπροστά στην Μεγαλόχαρη είτε ως ευχαριστία για την θερμή προστασία της, είτε ως παράκληση για βοήθεια και λύτρωση από τις δοκιμασίες αυτού του κόσμου. Με τήν Κοίμησή Της η Παναγία μας μεταβαίνει από τα πρόσκαιρα στα αιώνια και γίνεται «γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν» και «σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης». Ενθρονίζεται ως «Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών» και καθίσταται «πρεσβεία θερμή και τείχος απροσμάχητον, ελέους πηγή του κόσμου καταφύγιον».
Ο Ορθόδοξος λαός μας θα τιμήσει και φέτος το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας μας αλλά και μέσα από την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια της Παροναξίας η καρδιά της εορτής χτυπά ξανά στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, το οποίο εκτός από σημαντικό θρησκευτικό κέντρο αποτελεί και σπουδαίο χριστιανικό μνημείο, χτισμένο τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο προς εκπλήρωση τάματος της μητέρας του Αγίας Ελένης.
Παρά το γεγονός ότι η σκιά της πανδημίας εξακολουθεί να βαραίνει την ατμόσφαιρα, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ όλες οι Ιερές Ακολουθίες καθώς και η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής θα πραγματοποιηθούν κανονικά βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει το Ιερό Προσκύνημα. Καλό όμως είναι να μην ξεχνάμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στην προστασία των συνανθρώπων μας αλλά και του ίδιου μας του εαυτού αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον συγχρωτισμό και κάνοντας χρήση των προστατευτικών μέσων που ενδείκνυνται για την αποφυγή της διασποράς του ιού.
Εύχομαι ολόψυχα η Χάρη της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής να μας αξιώσει να εορτάσουμε την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεώς Της με υγεία και η θερμή σκέπη και προστασία Της να σκεπάζει το έθνος μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.
Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο!
† Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ».