Προβληματισμός για την παγκόσμια πρωτοτυπία της Παροικιάς

Η Παροικιά ήταν κάποτε ένα χωριό που μεταβλήθηκε βιαίως σε κωμόπολη και στη συνέχεια σε πόλη δίχως κανένα σχεδιασμό, με δρόμους που το πολύ-πολύ είναι ικανοί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τριών-τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων.

Το 2022 μέσω των πλοίων διακινήθηκαν 119.088 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, 21.098 φορτηγά, 20.313 δίκυκλα, 140 εκδρομικά λεωφορεία και 531 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα (στοιχεία λιμεναρχείου Πάρου), που όλα αυτά πέρασαν μέσα από την Παροικιά! Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και τα αυτοκίνητα κάθε χρήσης που υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού, συν φυσικά τα αμέτρητα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανές, τότε σε ποιους δρόμους, σε ποιους χώρους στάθμευσης θα χωρέσουν όλα αυτά;

Φτάσαμε στο σημείο ακόμα και μέσα σε χαρακτηρισμένους ποταμούς να υπάρχουν χώροι στάθμευσης ή να μεταβάλλονται οι ποταμοί σε δρόμους. Έτσι αναγράφονται από την Πολιτική Προστασία της Πάρου σε σχετικές ανακοινώσεις προ κακοκαιρίας (π.χ. χείμαρρος «Κατσίκης»), που ενημερώνουν για να μην σταθμεύουν οι πολίτες τα οχήματα εκεί ή να μην κυκλοφορούν στα συγκεκριμένα σημεία!

Είναι μία παγκόσμια –ίσως- πρωτοτυπία. «Απαγορεύεται η στάθμευση μέσα στον ποταμό». Πού ξανακούστηκε αυτό;