Οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" για την απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι κεκτημένο των νησιωτών – Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις απαξιώνουν το μέτρο

Οι καθυστερήσεις και αναβολές πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες, καθώς ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι πληρωμές του Β’ εξαμήνου του 2022!

Η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το Μ.Ι., μειώνοντας τη συχνότητα των πληρωμών, καθυστερώντας αδικαιολόγητα την έγκαιρη καταβολή του, ψαλιδίζοντας τα κονδύλια που διατίθενται και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους νησιώτες για την πιθανή κατάργησή του.

Το μέτρο που καθιερώθηκε το 2018, ταυτισμένο με το όνομα του αείμνηστου Δωδεκανήσιου Νεκτάριου Σαντορινιού, έδωσε πνοή στη συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της νησιωτικότητας εξισώνοντας το κόστος μεταφοράς (επιβατών και εμπορευμάτων) με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς, για την ίδια απόσταση. Εκτός από το άμεσο αντιστάθμισμα, ως αναγνώριση των δυσκολιών  της Νησιωτικότητας, αποτελεί και αναπτυξιακό εργαλείο, αποτρέποντας την ερημοποίηση νησιών και δίνοντας έτσι προοπτικές ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Το αποκορύφωμα της εσκεμμένης απαξίωσης του Μ.Ι. εκφράστηκε δια στόματος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε το εργαλείο ως «καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς», χλευάζοντας αφενός ένα από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν ως δεσμίδα στην ΕΕ για τη νησιωτικότητα, και αφετέρου τους κατοίκους των νησιών που αγκάλιασαν το ΜΙ, αξιοποιώντας το όσο αυτό καταβαλλόταν τακτικά και στη συνέχεια εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους όταν διαπίστωναν ότι αυτό όλο και περισσότερο υποβαθμιζόταν.

Στην πραγματικότητα, όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη νησιωτικότητα δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικά εργαλεία για τη διεκδίκηση μέτρων και πόρων, που είναι ικανά να αμβλύνουν τις ανισότητες ανάμεσα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. ΑΝ υπάρχει η πολιτική βούληση.

Παράλληλα με την απαξίωση του Μ.Ι., είναι εμφανής η έλλειψη στήριξης του πρωτογενούς  τομέα των νησιών, της εποχικής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (αφού   απουσιάζουν εντελώς από τον προγραμματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης), της πολιτικής προστασίας των νησιών και των δομών υγείας σε αυτά.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι νησιώτες και οι νησιώτισσες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι  συνεχίζουν να ζουν σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, κυρίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, στους οποίους δεν αποτυπώνονται καν τα οφέλη του τουρισμού.

Η διεκδίκηση της συνέχισης του μέτρου του ΜΙ είναι η δική μας δέσμευση, προς τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.