Συναγερμός για την επάρκεια ρεύματος σε Κρήτη, Κυκλάδες
/Συναγερμό σήμανε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές η πρόθεση της ΔΕΗ να αποσύρει συνολικά 41 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από το τέλος του 2023 και μέχρι το 2028.
Το ζήτημα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο ΥΠΕΝ η αρμόδια για θέματα Ενέργειας υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, στην οποία θα συμμετάσχουν η ΡΑΑΕΥ, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Θα παρευρεθούν επίσης ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Ζητούμενο της σύσκεψης είναι το πώς θα διασφαλιστεί η επάρκεια κυρίως των μη διασυνδεδεμένων νησιών τους θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού ενώ θα υπάρχει έλλειψη θερμικής ισχύος.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει ανεπίσημα από τον Οκτώβριο και επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου με επιστολές της το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΑΕΥ και τους διαχειριστές ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση 9 μονάδων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες και 32 μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σταδιακά από το τέλος του 2023 και έως το 2028. Πρόκειται σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης για μονάδες άνω των 50 ετών, που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διορθωθούν, γιατί είναι τόσο παλαιάς τεχνολογίας ώστε δεν υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα ανταλλακτικά.
Εχοντας επίγνωση του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού, η ΔΕΗ προτείνει στις αρμόδιες αρχές και στους διαχειριστές, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της διασφάλισης της επάρκειας των νησιών, ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τις ανάγκες που δημιουργούνται σε ζήτηση ώστε να περιοριστεί το κόστος, που τελικά μετακυλίεται στους καταναλωτές ως χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ).
Στα σενάρια που έχει παρουσιάσει η ΔΕΗ στις αρμόδιες αρχές για το κόστος αντικατάστασης της ισχύος από τις 41 μονάδες που θα αποσυρθούν σταδιακά, κυμαίνεται μεταξύ 350 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ σε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης αντίστοιχα.
Η ΔΕΗ έχει προτείνει επίσης στο ΥΠΕΝ να ζητήσει από την Κομισιόν να επιτραπεί η κατά παρέκκλιση επένδυση σε κάποιες μονάδες ώστε να παραταθεί η λειτουργία τους σε νησιά που θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Σε πρώτη φάση, στη σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει το καλοκαίρι του 2024, καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαγωνιστικές διαδικασίες που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση νέας ισχύος. Το πιθανότερο είναι να γίνει απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών στα νησιά τους θερινούς μήνες.
Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2023 η ΔΕΗ, έπειτα από σχετικό αίτημα που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ, πρόσθεσε νέα ισχύ 134 MW (συμπεριλαμβανομένων των 30 MW της Κρήτης), ενώ μετέφερε και υφιστάμενες μονάδες συνολικής ισχύος 15 MW από νησί σε νησί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ελλειμμα ισχύος το καλοκαίρι του 2023 εμφάνισαν η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος, η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Μήλος, η Ικαρία, η Κύθνος και η Μεγίστη.