Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για τη ΔΕΥΑΠ
/ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση ενσωμάτωσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα ύδατα και τα απόβλητα. Όταν λέγαμε ότι αυτό αποτελεί παραπέρα βήμα ιδιωτικοποίησης νερών και λυμάτων, τότε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους», ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ήρθε όμως η ώρα των προαπαιτούμενων του ταμείου ανάκαμψης και τρέχουν ολοταχώς για να εξασφαλίσουν την επόμενη δόση.
Έτσι λοιπόν στο υπουργικό συμβούλιο κατατέθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό νομοσχέδιο που προβλέπει την ενοποίηση των υπαρχόντων ΔΕΥΑ μαζί με τους Δήμους που δεν έχουν, αλλά διαχειρίζονται τα νερά και τα λύματα υπηρεσίες ύδρευσης αυτών. Η προβλεπόμενη ενοποίηση προτείνεται σε επίπεδο περιφερειών ή και ακόμα σε λιγότερες.
Όλα φυσικά στη λογική κόστους- οφέλους ενός κοινωνικού αγαθού και στην λογική της εξυπηρέτησης των μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων, που στη συνέχεια θα αναλάβουν συντηρήσεις, επισκευές. Για επενδύσεις δεν μιλάμε αφού θα εξαρτώνται από τον κοινό κορβανά της ενοποιημένης ΔΕΥΑ και επομένως αν περισσεύουν.
·Το κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής το έχουμε μπροστά μας, με την ιστορία της διαχείρισης απορριμμάτων. Η διαχείριση επί περιφερειακού ΦΟΔΣΑ προβλέπεται να κοστίσει το 2023 τέσσερις περίπου τέσσερις φορές απ’ ότι κόστιζε στον Δήμο το 2020. Χώρια που πήγαν να δώσουν με απευθείας ανάθεση το α’ υποκύτταρο ποσού 300.000 ευρώ αλλά τους σταμάτησε σύμφωνα με πληροφορίες το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Το κόστος της διαχείρισης μεγαλώνει και θα το πληρώσουν οι «συνήθεις ύποπτοι» δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χώρια που εργαζόμενοι και οχήματα κινδυνεύουν αλλά απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων».
·Δείτε και το παράδειγμα της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που για νέα παροχή περιμένεις μήνες τον εργολάβο, πότε θα περάσει από το νησί και με αποψιλωμένο από προσωπικό το συνεργείο βλαβών τρέχει πέρα-δώθε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Ας έρθουμε κα τα δικά μας.
Παρά επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς, είναι γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Πάρου από ιδρύσεως της συνέβαλε στην ορθολογική διαχείριση του νερού και λυμάτων. Όλοι τους διαχρονικά στόχο είχαν την αντιμετώπιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού.
Σήμερα η ΔΕΥΑ Πάρου παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις της ενέργειας (1 εκ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο), παρά το μειωμένο εργατοτεχνικό προσωπικό, μπόρεσε και προχώρησε σε επενδύσεις για την προστασία της υγείας των κατοίκων, σε ίδιες επενδύσεις για φ/β πάρκα με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας, σε επενδύσεις για νέα οχήματα, με στόχο τη μείωση συντηρήσεων, επισκευών, καυσίμων. Παρόλα αυτά η χρονιά κλείνει με αποθεματικό 1 εκ.
Όλα αυτά είναι δικά μας. Έγιναν με χρήματα που μας ανήκουν.
Σήμερα θέλουν να μας τα πάρουν πίσω και να βουλώσουν «τρύπες» κατά το δοκούν.
Μεγάλο μέρος του προσωπικού της ΔΕΥΑ Πάρου με πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και ειδικές ανάγκες θα βρεθεί εκτός εργασίας, όταν με την εργασία τους την έστησαν.
- Μέχρι πότε με σταθερά έσοδα ένα νοικοκυριό θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις αυξήσεις κοινωνικών αγαθών
= Μέχρι πότε και πόσο οι μικρομαγαζάτορες θα μπορούν να συγκρατούν το κόστος των υπηρεσιών τους και δεν μεταφέρουν το κόστος στους πελάτες;
- Όσοι εναντιώνονται αποκλειστικά στην κατάργηση της ΔΕΥΑ Πάρου, είναι σαν να βαράνε ντουφεκιές στο αέρα. Μόνο η καταδίκη και ο αγώνας κατά του νομοσχεδίου της ενοποίησης, μπορεί να αποτρέψει την κατάργηση της ΔΕΥΑ Πάρου.
Δεν αρκεί επομένως η επιστολική διαμαρτυρία που ξέρουμε την τύχη της, ούτε μια απόφαση απλά του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χρειάζεται η δυναμική κινητοποίηση των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, φορέων του παριανού λαού γιατί όλοι αυτοί θα επωμισθούν το αυξημένο κόστος, όπως γίνεται με την ακρίβεια, την ενέργεια και το νέο φορολογικό.
- Ξεκινάμε αύριο στηρίζοντας τους εργαζόμενους στη αυριανή στάση εργασίας τους 11.30 στην πλατεία της Μ. Μαυρογένους.
- Να πάρουν το νομοσχέδιο πίσω
- Όχι στην ιδιωτικοποίησή νερών και λυμάτων.
Πάρος 5-12-23