Νέοι και αναποφάσιστοι, το εκλογικό ζητούμενο των πολιτικών κομμάτων! | Του Θ. Παπαμιχαήλ

Οι δύο βασικές δεξαμενές αλίευσης ψήφων από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας και όχι μόνο, είναι οι νέοι ψηφοφόροι και οι ευρισκόμενοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές έρευνες, στην «γκρίζα» ζώνη.

Οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι που θα αποφασίσουν, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η πάνω από την κάλπη αρκετές φορές. Παρά το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα επιστρατεύουν τη γνωστή σε όλους μας στρατηγική της ακραίας πόλωσης, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει υψηλός και δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ακροατήριο, που μπορεί να διαμορφώσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές εταιρείες, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων στις εκλογές του 2019, ψήφισε το ΚΙΝΑΛ και το μικρότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι εκροές από τους ψηφοφόρους του 2019 της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι κατευθύνονται στην «γκρίζα» ζώνη, στην αδιευκρίνιστο ψήφο και δεν πάνε σε άλλο πολιτικό κόμμα.

Αποτέλεσμα, με μία σωστή επικοινωνιακή στρατηγική όπως το «άνοιγμα» στις ανάγκες και τα ζητούμενα της νεολαίας, για κοινωνική κατοικία, επιδότηση φοιτητικής εστίας, διευκολύνσεις ενοικίασης και άλλα, μπορεί να κάνουν πιο εύκολη την επαναπροσέγγιση και επαναφορά τους.

Σύμφωνα και πάλι με τις έρευνες αλλά και από τις εκτιμήσεις γνωστών πολιτικών αναλυτών, το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τοποθετούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι οι λεγόμενοι προοδευτικοί ψηφοφόροι.

Με σωστή στρατηγική προσέγγιση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα ποσοστά τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο του προοδευτικού χώρου. Ακόμη κι αν ξεκινάνε από μονοψήφια ποσοστά, μπορούν να φτάσουν σε «υψηλά διψήφια». Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους αναποφάσιστους της γενιάς Generation Z, ηλικίας 17 έως 25 ετών, λόγω της έλλειψης ιδεολογικών στεγανών και παντελούς αδιαφορίας, για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων, που θα έρθει να προστεθεί στο αναμενόμενο υψηλό ποσοστό της αποχής, από τις κάλπες. Ο τομέας του πολιτισμού, τα διάφορα φεστιβάλ και οι στοχευμένες παροχές αποτελούν τα «κλειδιά» στη διεκδίκηση ενσωμάτωσης των νέων στα πολιτικά κόμματα.

Η γυναικεία συμμετοχή καθώς και θέματα ισότητας των δύο φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου των νέων ηλικιών.

Εκείνο που σίγουρα διαφεύγει από τις στρατηγικές των κομμάτων, είναι η εκπεφρασμένη άποψη των νέων και εδραιωμένη πεποίθηση τους ότι η ψήφος τους δεν παίρνετε στα σοβαρά από τους πολιτικούς, την επομένη των εκλογών!

Άρα, γιατί να πάνε να ψηφίσουν όταν τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει!

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος