Εκλογές: Η δύσκολη εξίσωση των δημοσκόπων – Μόλις 2 στους 10 απαντούν στις έρευνες κοινής γνώμης
/Μάχη για πάνω από 800.000 αναποφάσιστους δίνουν την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες τα κομματικά επιτελεία. Τα κόμματα, όπως κι οι δημοσκόποι, παρατηρούν πως υπάρχει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που ακούν και δεν τοποθετούνται, αποφεύγουν να πουν τι θα πράξουν, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα ψηφίσουν, ακόμα και αν θα προσέλθουν στην κάλπη.
- Δημοσκόπος μας ενημέρωσε πως μόνο 2 στα 10 τηλέφωνα απαντούν στις δημοσκοπήσεις για το τι θα πράξουν. Και πως πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις υποεκπροσωπείται. Πολλά δείγματα περιλαμβάνουν ακόμα και 15% ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι του πάνω από 31% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές.
- Ο τρόπος που κατανέμονται οι αναποφάσιστοι από τις εταιρείες προκειμένου να παρουσιαστεί η εκτίμηση ψήφου είναι, κατά κοινή ομολογία, μεθοδολογικά προβληματικός, ίσως και λανθασμένος.
-Οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη δεν μπορεί να μετρηθούν ως προς τη συμπεριφορά τους, μετά την απαγόρευση καθόδου του σχηματισμού αυτού στις εκλογές.
Ανεξαρτήτως αυτών το ό τι «οι εκλογές αυτές είναι μουγγές», για να θυμηθούμε και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον …Γκόρτσο στην εξαιρετική ταινία «Τζένη, Τζένη», το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας και στις παρέες μας.
Πώς μπορούν να συμπεριφερθούν, όμως, οι «μουγγοί ψηφοφόροι», που μπορεί να έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν, μπορεί και όχι;
-Να πουν «δίνουμε άλλη μια ευκαιρία στον Μητσοτάκη, όσο και αν θα πιάνουμε τη μύτη μας όταν ψηφίζουμε».
-Να πουν «θέλουμε να τιμωρήσουμε τον Μητσοτάκη και ψηφίζουμε Τσίπρα».
-Να πουν «με δεδομένο κιόλας ότι αυτές οι εκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση, να τιμωρήσουμε όλο το πολιτικό σύστημα, ψηφίζοντας «αντισυστημικά κόμματα», αποστέλλοντας μηνύματα σε όλους».
Ποια από την παραπάνω συμπεριφορά θα επιλέξουν οι «μουγγοί ψηφοφόροι» δεν γνωρίζουμε, σίγουρα όμως θα έχουμε καλύτερη γνώση προς το τέλος της εβδομάδας, λίγο πριν την κάλπη. Άλλωστε ακόμα και στις εκλογές του 2019, όπου τα πράγματα υπήρξαν πολύ πιο καθαρά από σήμερα, σύμφωνα με τα exit polls, το 10% αποφάσισε για την ψήφο του το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ακόμα και πάνω από την κάλπη!
ΥΓ1: Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αρχίζουν πλέον και δίνουν εύρος μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα κόμματα, δίνουν δηλαδή ανώτερο και κατώτερο όριο.
ΥΓ2: Προσέξτε και τη δημοσκόπηση της Marc την Κυριακή για το «Πρώτο Θέμα». Έχει μόνο πρόθεση και όχι πλέον εκτίμηση ψήφου. Για να καλυφθεί, βεβαίως, επικοινωνιακά το …έλλειμμα, επιλέχθηκε για πρώτη φορά το …εύρημα «Δώστε μια δεύτερη θητεία στον Μητσοτάκη», όπως είναι ο τίτλος στην εφημερίδα.