Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη: 783 λέξεις αλλά ούτε μία αλήθεια από τον Έπαρχο Πάρου
/Ο κ. Μπιζάς χρησιμοποίησε 783 λέξεις για να απαντήσει στα τέσσερα απλά -απλούστατα- ερωτήματα που του θέσαμε. Επτακόσιες ογδόντα τρεις λέξεις, αλλά ούτε μία δεν απαντά:
1. Είναι ο ΦοΔΣΑ ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων όπως αυτά στο Ζευλάκι, για τα οποία συκοφαντικά κατηγόρησε ο Έπαρχος τον Δήμο Πάρου;
2. Είναι ο ίδιος ο Έπαρχος εκπρόσωπος του 40% στον ΦοΔΣΑ;
3. Κατέχει μόλις το 2,66% του ΦοΔΣΑ ο Δήμος Πάρου;
4. Πόσο ξεδιάντροπο είναι το 40% να κατηγορεί το 2,66%, μόνο και μόνο για να μην αναλάβει τις πραγματικές του ευθύνες ο Έπαρχος Πάρου και, αντ’ αυτών, να προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά των ψεμάτων του ενόψει δημοτικών εκλογών;
Οι 3 αλήθειες για τον ΦοΔΣΑ
(που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μπιζά)
Ο ΧΥΤΑ Πάρου-Αντιπάρου είναι ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος για τη διαλογή, επεξεργασία και ταφή απορριμμάτων στο νησί της Πάρου.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη του ΧΥΤΑ (ΑΔΑ:Ω2ΧΒΟΡ1Ι-005), εκτός άλλων:
- οδηγούνται προς ταφή χαρτιά και χαρτόνια, γυαλιά, βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης, ρούχα, υφάσματα, βρώσιμα έλαια και λίπη, χρώματα, μελάνες, κόλες και ρητίνες, απορριπτόμενος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ξύλο, πλαστικά, μέταλλα, χώματα και πέτρες, ογκώδη απόβλητα κ.λπ.
- οδηγούνται στο σύστημα επεξεργασίας αδρανών υλικών: σκυρόδεμα, τούβλα, πλακίδια, κεραμικά, μείγματα ασφάλτου και ορυκτής πίσσας, μέταλλα, χώματα, υλικά δομικών κατασκευών με βάση το γύψο, απόβλητα δομικών κατασκευών και κατεδαφίσεων καθώς και απόβλητα κήπων και πάρκων, κ.λπ.
- οδηγούνται στο σύστημα τεμαχισμού ογκωδών και ξυλωδών υλικών: απόβλητα από συσκευασίες, απορροφητικά υλικά, υφάσματα σκουπίσματος, υλικά φίλτρων και προστατευτικός ρουχισμός, μη προδιαγραφόμενα άλλως.
3. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του, ο ΧΥΤΑ Πάρου-Αντιπάρου είναι από τους λίγους Χώρους Υγειονομικής Ταφής στο Νότιο Αιγαίο που διέθετε ήδη, όταν παραδόθηκε στον ΦοΔΣΑ:
- Περιβαλλοντική Άδεια με ισχύ έως 05-04-2031.
- Άδεια Λειτουργίας με ισχύ έως 05-04-2026.
- Εγκεκριμένη Μελέτη πυρασφάλειας.
Ο Έπαρχος Πάρου όφειλε να γνωρίζει ότι ο ΦοΔΣΑ υποχρεούται να συντάξει εναλλακτικά πλάνα διαχείρισης προκειμένου να ασκεί τις αποκλειστικές του αρμοδιότητες. Αυτό ακριβώς έχει κάνει σε όλα τα άλλα νησιά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Δήμων.
Τα προαναφερθέντα -και μόνον αυτά- εντάσσονται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Οτιδήποτε άλλο είναι, απλά, παράνομο.
Ο Δήμος Πάρου σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να παρανομήσει επειδή ο Έπαρχος Πάρου δεν είναι ικανός να κάνει τη δουλεία του στον ΦοΔΣΑ. Ούτε, ασφαλώς, θα μας υποχρεώσουν να παρανομήσουμε τα ψέματα και οι συκοφαντίες που εκτοξεύει αριστερά-δεξιά ο κ. Μπιζάς με στόχο, αφενός, να καλύψει την προφανή ανεπάρκειά του σε κάθε είδους διαχείριση και, αφετέρου, να κοροϊδέψει τους πολίτες της Πάρου, μήπως και υφαρπάξει καμία ψήφο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Οι πολίτες μας παρακολουθούν και μας κρίνουν κ. Μπιζά.