12 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων στο Ν. Αιγαίο
/Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και την παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο περιβάλλον των νησιών, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της αειφορίας, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα διαθέσει πόρους ύψους 12.000.000 ευρώ, μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Η πρόσκληση απευθύνεται στους δυνητικούς δικαιούχους:
Υπουργεία Υγείας, Ναυτιλίας και & Νησιωτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτευόμενοι φορείς τους
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμους Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 12.000.000 και έρχεται να προστεθεί σε χρηματοδοτήσεις που είχαν διατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για παρόμοιες παρεμβάσεις στα δημόσια κτήρια της Περιφέρειας, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η Δράση αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και προσθήκης βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, σε δημόσια δημοτικά κτίρια (Διοικητήρια, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, κ.λπ.) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και σε κτίρια όπου στεγάζονται πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες (μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πολυχώροι δημοτικά γυμναστήρια - κολυμβητήρια, κ.λπ.).
Ενδεικτικές παρεμβάσεις αποτελούν η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους και Η/Μ εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση συστημάτων φυσικού/τεχνητού φωτισμού, η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, η εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια, κ.λπ.
Προτεραιότητα δίνεται στα περισσότερο ενεργοβόρα δημόσια κτίρια και σε κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Μέσω των προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων προβλέπεται η βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης των ενισχυόμενων δημόσιων κτιρίων κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, η οποία θα τεκμηριώνεται με βάση τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ). Στο πλαίσιο παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προτεραιότητα θα δοθεί στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις κτιριακές υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι από τις 26/06/2023 έως και τις 31/07/2023, μέσω του ΟΣΠ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr