Το Σαββατιάτικο σχόλιο του Στ. Στέλλα
/Το νερό και η ανάγκη διαχείρισης
Θα πρέπει κατ’ αρχάς να κάνουμε τρεις βασικές παραδοχές. Πρώτον η κλιματική κρίση είναι εδώ. Δεύτερον η κατάσταση, βροχοπτώσεων κλπ λόγω του προηγούμενου γεγονότος, θα βαίνει επιδεινούμενη. Τρίτον η κρίση αυτή και η υπερκατανάλωση, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, επηρεάζει ουσιωδώς τα αποθέματα νερού.
Το βλέπουμε κάθε χρόνο και στο νησί μας. Άρα η αναπροσαρμογή του μοντέλου διαχείρισης είναι μονόδρομος. Το πως θα γίνει όμως αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι τοπικές αρχές.
Μέχρι τώρα στα νησιά έχουμε κατά τόπους διαχείριση, σε ότι αφορά στη διανομή και στην επάρκεια. Όμως αδειοδοτήσεις για γεωτρήσεις χορηγούνται από τη διεύθυνση υδάτων στη Σύρο, και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Διότι δεν υπάρχει ο επαρκής έλεγχος τόσο και τη διενέργεια της γεώτρησης όσο και κατόπιν. Η ανεξέλεγκτη άντληση των υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις είναι ένα από τα προβλήματα.
Το θέμα της τοπικής διαχείρισης έχει δημιουργήσει νησιά «δύο ταχυτήτων». Εκείνα τα νησιά που τα καταφέρνουν, έχουν αποτελεσματικές και κερδοφόρες δημοτικές επιχειρήσεις και σε εκείνα που οι ΔΕΥΑ δεν αποδίδουν, είναι ζημιογόνες, έχουν θέμα στην διαχείριση και στην εύρεση κονδυλίων για επενδύσεις κλπ. Στην πρώτη κατηγορία είναι τρία νησιά. Η Πάρος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Με δικαιολογία το παραπάνω γεγονός, δηλαδή της αναποτελεσματικότητας πολλών ΔΕΥΑ, η κυβέρνηση προωθεί την υπερσυγκέντρωση των ΔΕΥΑ των νησιών και την «ενσωμάτωση» τους στη ΕΥΔΑΠ. Η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων θα ορίζεται από την Αθήνα και όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται κεντρικά.
Εάν συμβεί το γεγονός αυτό, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα θέματα με επιπτώσεις κυρίως στους καταναλωτές. Ας απαριθμήσουμε μερικά:
1.Ο έλεγχος της τιμολογιακής πολιτικής περνά σε κέντρα εκτός τοπικών κοινωνιών. Βλέπουμε τι έχει γίνει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πόσο έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας.
2. Γίνεται πιο εύκολη η ιδιωτικοποίηση, κάτι για το οποίο «πίεζαν» οικονομικοί παράγοντες, μέσω της τρόικα, από το 2012 και το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί.
3. Τα χρηματοικονομικά κριτήρια επενδύσεων, επεκτάσεων, συντηρήσεων θα έχουν βάση αποκλειστικά την απόδοση και το κέρδος.
Εμείς στην Πάρο έχουμε καταφέρει να έχουμε μια ΔΕΥΑ, αποτελεσματική, κερδοφόρα, ουσιαστική. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει κάτι στο ιδιοκτησιακό ή οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας.
Αυτό έχει τονισθεί με πολλούς τρόπους σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες. Επίσης εχει τονισθεί, ότι ΟΛΟΙ οι Παριανοί θα σταθούμε απέναντι σε αυτό, με κλιμακούμενες αντιδράσεις. Άλλωστε είμαστε συνηθισμένοι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με κοινούς αγώνες.
Ξεκινάμε λοιπόν ξανά, με τη μεγάλη συγκέντρωση της Κυριακής στην πλατεία της Εκατονταπυλιανής στις 10.30 το πρωί. Θα είμαστε όλοι εκεί για να δικαιωθεί ο δίκαιος αυτός αγώνας. Γιατί οι χαμένοι αγώνες είναι, μόνο αυτοί που δε δόθηκαν.
Σταύρος Στέλλας