Το Σαββατιάτικο σχόλιο του Στ. Στέλλα
/ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένουν επίκαιρα;
Μισό αιώνα μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου αναρωτιόμαστε εάν τα τότε συνθήματα που έβγαλαν τους νεολαίους, και όχι μόνο, στους δρόμους παραμένουν επίκαιρα.
Το 1973 στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν, μια αντιδημοκρατική, καταπιεστική, πραξικοπηματική κυβέρνηση. Χιλιάδες πολίτες ήταν σε τόπους εξορίας. Από όλο το πολιτικό φάσμα. Αρκετοί άλλοι, ήταν αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό.
Η καταπίεση και οι στρατεύσεις των φοιτητών, μετά την κατάληψη της νομικής σχολής είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στις σχολές.
Παρόλα αυτά το αντιδικτατορικό κίνημα ήταν ζωντανό οι Φοιτητικές Επιτροπές Αγώνα (ΦΕΑ) λειτουργούσαν στην παρανομία.
Όταν πάρθηκε η απόφαση για την κατάληψη του πολυτεχνείου, κανένας δεν περίμενε ότι θα είχε τόσο δυναμικά χαρακτηριστικά. Προφανώς και ο κόσμος ήταν ώριμος, είχε τη διάθεση, μετά από επτά χρόνια καταπίεσης να αντιδράσει.
Το βασικό σύνθημα (εκτός από το ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ) συμπυκνώθηκε σε τρείς λέξεις: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Οι λέξεις αυτές τελικά απέκτησαν μία διαχρονικότητα για τους παρακάτω λόγους:
· Σήμερα οι οικονομικές συνθήκες, για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι δυσμενέστατες, με δυσκολία κάποιος μπορεί να ανταπεξέλθει, στο κόστος διαβίωσης. Η χώρα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Γιατί αυτό έχει σημασία και όχι ο γενικός όρος ανάπτυξη ο οποίος στην καθημερινότητα των πολιτών, δεν λέει κάτι. Επίσης είναι στις τελευταίες θέσεις (τέταρτη από το τέλος) στο δείκτη ευημερίας των πολιτών, μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ. Έχουμε λοιπόν μια διαχρονικότητα και επικαιρότητα στο σύνθημα ΨΩΜΙ.
· Οι συνθήκες στα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι τραγικές. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών ανά́ διδάσκοντα, απέχοντας από́ τον ευρωπαϊκό́ μέσο όρο κατά́ 34 μονάδες. Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες για την παιδεία, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ (στοιχεία 2022). Η χαμηλή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει σαν αποτέλεσμα τα σχολεία να είναι υποστελεχωμένα και να μην έχουν επαρκείς υποδομές. Τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν αντιμετωπίζονται. Η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας, η έλλειψη αιθουσών και η μη ικανοποιητική χρηματοδότηση των δήμων (που διαχειρίζονται τις σχολικές αίθουσες) δημιουργεί άθλιες συνθήκες στις αίθουσες. Έχουμε λοιπόν διαχρονικότητα και επικαιρότητα στο σύνθημα ΠΑΙΔΕΙΑ.
·Το θέμα της ελευθερίας, θα πρέπει να το προσεγγίσουμε, όχι με την έννοια του κινδύνου στέρησης της ελευθερίας, εξορίας κλπ αλλά με βάση τους 83 δείκτες, που αφορούν την ατομική και την οικονομική ελευθερία, την εφαρμογή των νόμων, την ασφάλεια και την προστασία, το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά κλπ. Τους δείκτες αυτούς έχουν θεσπίσει διεθνείς οργανισμοί. Η χώρα μας, καταλαμβάνει την 26η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, (στοιχεία 2022). Ξεπερνάει μόνο την Ουγγαρία του Ορμπαν. Ειδικότερα, στο θέμα της τραπεζικής πίστης, μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Διότι το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και των FUNDS είναι ανύπαρκτο και αφήνει απροστάτευτους και δέσμιους τους πολίτες στις ορέξεις τους, ενώ σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις έχουν παρέμβει με κανονιστικές διατάξεις. Διαχρονικό και επίκαιρο, όσο ποτέ και το θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Σ. Στέλλας 16.11.2024