Το Σαββατιάτικο σχόλιο του Στ. Στέλλα
/Πολιτικές παραδοξότητες 2024
Τελικά το 2024 θα είναι το έτος με τις πιο ραγδαίες μεταδικτατορικές πολιτικές εξελίξεις.
Το τρίτο κόμμα στις εκλογές έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Ένας άγνωστος φιλελεύθερος επιχειρηματίας από την Αμερική, εκλέχτηκε πρόεδρος στο μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης. Το κόμμα αυτό, με κυβερνητική θητεία, αποσυντέθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Το κόμμα που ψηφίστηκε από το 41% του εκλογικού σώματος και έγινε κυβέρνηση, έχει απωλέσει σχεδόν τη μισή εκλογική του δύναμη. Η τόσο μεγάλη μείωση των ποσοστών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταδεικνύει τη μεγάλη απογοήτευση από τη διάψευση των προσδοκιών των ψηφοφόρων της κυβέρνησης. Αυτό το κύμα της απογοήτευσης επηρεάζει όλο το εκλογικό σώμα, που διακατέχεται από ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, από τη λογική «όλοι ίδιοι είναι» ή «τίποτα δε γίνεται».
Όμως η ιστορία και ο χρόνος προχωρούν χωρίς εμάς. Στην πολιτική όπως και στη ζωή, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η δύναμη των γεγονότων είναι τέτοια που επιβάλλει λύσεις. Είτε μας αρέσουν είτε όχι. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ένα νέο πεδίο πολιτικής πραγματικότητας διαμορφώνεται.
Στο βασικό πυλώνα, πλέον, στο ΠΑΣΟΚ, αφού ανέκαμψε από τα μονοψήφια ποσοστά, επανέρχεται η λογική «το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» ή «εμείς εδώ είμαστε και θα κυβερνήσουμε». Όμως δε δείχνει να έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.
Το ΚΚΕ ακολουθεί το δικό του μοναχικό δρόμο.
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ / ΝέαςΑριστεράς, η κατάσταση παραμένει ρευστή, χωρίς κυβερνητικές προοπτικές. Άρα μονόδρομος είναι η συνεννόηση και η κοινήπροσπάθεια όλης της αντιπολίτευσης.
Μέχρι σήμερα οι μόνοι που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι προωθούν μια τέτοια λογική, είναι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Από τις πολιτικές προσωπικότητες, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο δήμαρχος Χ. Δούκας. Μπορούν οι δύο αυτοί να επηρεάσουν τα γεγονότα; Άγνωστο.
Τούτων δοθέντων, το πολιτικό σκηνικό 50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση διαφοροποιείται. Οι «μοναχικοί δρόμοι» ανήκουν στο παρελθόν. Τουλάχιστον στον πολιτικό βίο, το διάλογο και τη συνεννόηση, φαίνεται να εξευρωπαϊζόμαστε. Ακόμη και εάν η κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο νέος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και η πραγματικότητα μπορεί να γίνει αμείλικτη, ειδικά όταν προσπαθείς να « σκάψεις το λάκκο» του άλλου και καταλήγεις να πέσεις εσύ μέσα.
Σ. Στέλλας