Το Σαββατιάτικο σχόλιο του Στ. Στέλλα
/ΤΡΑΜΠ - ΕΥΡΩΠΗ – ΕΛΛΑΔΑ
Τι σημαίνει για την ΕΕ και την Ελλάδα η εκλογή του Τραμπ στην Αμερική;
Είναι γεγονός ότι, σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, οποιαδήποτε αλλαγή σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο, επηρεάζει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο την κατάσταση στη χώρα μας. Ο επηρεασμός αυτός είναι τόσο σε γεωστρατηγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Έτσι λοιπόν, μετά την εκλογή του Τραμπ στην Αμερική, οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία αναμένονται σημαντικές. Το βασικό σλόγκαν του Τραμπ ήταν και είναι «πρώτα η Αμερική». Δηλαδή μια «εσωτερικότητα» που σε οικονομικό επίπεδο, σημαίνει υψηλό βαθμό προστασίας των Αμερικανικών προϊόντων με αύξηση των δασμών εισαγωγής. Αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές ευρωπαϊκώνπροϊόντων, άρα και ελληνικών, προς την Αμερική.
Όταν η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινωθεί, όταν η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η Γερμανία αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα, η ίδια η ΕΕ θα έχει πρόβλημα. Πρόβλημα στους διαθέσιμους πόρους, στα αναπτυξιακά προγράμματα κλπ
Ο Τράμπ έχει εξαγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα ευνοϊκά οικονομικά μέτρα, προκειμένου να βοηθήσει την επανεγκατάσταση αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι η ΕΕ και η Ελλάδα δεν θα είναι τόσο ελκυστικές για τις επενδύσεις και η χώρα μας θα απωλέσει κάποιους δυνητικούς επενδυτές.
Η προτίμηση του Τραμπ στα ορυκτά καύσιμα θα ανατρέψει την πορεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα προκαλέσει μια αυξημένη ζήτηση στερεών καυσίμων και εφόσον οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν αυξήσουν την παραγωγή, θα επιφέρει αύξηση των τιμών. Γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τη χώρα μας η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τράμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα τερματισθεί. Εξάλλου ο Τραμπ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Αυτό θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο ΕΕ, αλλά οι τρωθείσες σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία θα αποκατασταθούν δύσκολα, με πολύ κόπο και θα χρειασθεί πολύς χρόνος. Ήδη η Ρωσία έχει προωθήσει εναλλακτικές συμμαχίες και αναπτύσσεται σε εναλλακτικές αγορές (ΒRICS +, Ευρασιατική Οικονομική Ένωση κλπ ).
Ο σημαντικότερος όμως γεωστρατηγικός αντίκτυπος, είναι η φιλοτουρκική στάση του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ερντογάν. Αρκεί να θυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη θητεία του, ο Τούρκος ηγέτης είχε εννέα επίσημες συναντήσεις μαζί του, ενώ με τον Μπαιντεν μονο μία.
Είμαστε λοιπόν, μπροστά σε μια κατάσταση κατ αρχάς αναμονής, αλλά και σταδιακής αναπροσαρμογής των παγκόσμιων δεδομένων, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, πολύ περισσότερο που ο προσανατολισμός της Ελλάδας θεωρείται δεδομένος και προβλέψιμος για τους υπερατλαντικούς συμμάχους και άρα τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας μηδαμινά.
Βέβαια από μια άλλη σκοπιά, ίσως αυτή η μεταστροφή και «εσωτερικότητα» του Τράμπ, ενεργοποιήσει τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά και το ευρωπαϊκό ιερατείο αποφασίσει να ενισχύσει μια πιο αυτόνομη, πιο ενοποιητική Ευρώπη, η οποία δε θα λειτουργεί σα δορυφόρος των ΗΠΑ.
Σ. Στέλλας
08-11-2024