Ο «Φιλικός» Π. Δημητρακόπουλος και οι πρώτοι Παριανοί αγωνιστές

Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ήταν γιός του Δημητρίου Δημητρακόπουλου, ο οποίος είχε έρθει στην Πάρο από την Πελοπόννησο μετά από την αποτυχημένη επανάσταση των «Ορλωφικών». Στην Πάρο, ο Δημήτριος ανέλαβε «επίτροπος της δόμνας Μαριώρας Μαυρογένεσας», συζύγου του αποκεφαλισθέντος από τους Τούρκους ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαου Μαυρογένους.

Ο Π. Δημητρακόπουλος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από έναν από τους μεγαλεμπόρους της Οδησσού, ή τον Παριανό Αλέξανδρο Μαύρο, ή τον Σπυρίδωνα Βιάζη που δρούσε στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πάρο, ήταν επικεφαλής των Φιλικών.

Στις 24 Απριλίου του 1821 ο Π. Δημητρακόπουλος με προκήρυξή του, κηρύσσει την επανάσταση στα χωριά Κέφαλο, Νάουσα, Λεύκες και Κώστο και την πρωτεύουσα της Πάρου. Ο ίδιος ως πλούσιος έμπορος, πληρώνει τα έξοδα των πρώτων αγωνιστών που επιστρατεύει, για να μεταβούν στην Ύδρα και από εκεί στην Πελοπόννησο, για να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Το εκστρατευτικό σώμα των Παριανών αγωνιστών έλαβε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και στη συνέχεια σε μάχες στο Ναύπλιο και όπου αλλού κλήθηκαν.

Το κείμενο της πρώτης προκήρυξης έχει ως εξής:

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ