Για να υποστηρίξουν την κατάργηση των Ειρηνοδικείων τα απαξίωσαν εντελώς!
/Με ανοιχτό στόμα παρακολουθεί ο δικαστικός χώρος τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, όπου κύριο χαρακτηριστικό του είναι η κατάργηση των Ειρηνοδικείων και η ενοποίηση των δύο πρώτων βαθμών δικαιοδοσίας.
Κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου χάρτη, που βασίστηκε σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία η Δικαιοσύνη αντιμετωπίστηκε με όρους κόστους-κέρδους και όχι κοινωνικούς, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Γιώργος Φλωρίδης και ο Ιωάννης Μπούγας), υπεραμύνθηκαν του σχεδίου λέγοντας πως το ενοποιημένο Σώμα θα συμβάλει στην πολυδιαφημιζόμενη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
Όπως υποστήριξαν το νέο σχέδιο θα μειωθεί από 17% έως 24% ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης. Για να στηρίξουν δε το παραπάνω επιχείρημα απαξίωσαν εντελώς το έργο των ειρηνοδικών, λέγοντας πως μέχρι σήμερα το 80% της δικαστηριακής ύλης πήγαινε στο 50% των δικαστών, δηλαδή στους πρωτοδίκες, επομένως με την ενοποίηση θα υπάρξει ισοκατανομή.
Φυσικά, τα στατιστικά που ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην παρουσίαση του νέου χάρτη για να στηρίξει το σχέδιό της έχουν σχολιαστεί και από ειρηνοδίκες στη δημόσια διαβούλευση ως εξής: «Το νομοσχέδιο βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία. Από πού προκύπτει ότι οι ειρηνοδίκες δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού και οι πρωτοδίκες το 80%, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση; Με μια πρόχειρη έρευνα στα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι 916 ειρηνοδίκες εξέδωσαν το α’ και το β’ τρίμηνο του 2023, 40.723 και 34.901 αποφάσεις αντίστοιχα, ενώ οι 1.100 πρωτοδίκες και πρόεδροι Πρωτοδικών 40.627 και 40.512 αποφάσεις αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αριθμητικά λιγότεροι ειρηνοδίκες είναι πιο αποδοτικοί στην έκδοση αποφάσεων, καθώς εξέδωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά μέσο όρο 83 αποφάσεις ο καθένας, ενώ οι πρωτοδίκες 74 αποφάσεις ο καθένας».