Τι στόχευση έχει τελικά το ΥΠ.ΕΝ. για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης), έστειλε προ ημερών ενημέρωση προς τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, σχετικά με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για την τύχη των δημοτικών επιχειρήσεων.

Η ενημέρωση έχει ως εξής:

«Προς Δ.Ε.Υ.Α.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Όπως γνωρίζετε η ΚΕΔΕ, η ΕΔΕΥΑ και η ΕΕΤΑΑ εκπόνησαν ολοκληρωμένη πρόταση για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης-αποχέτευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους δήμους.

Η πρόταση κατατέθηκε επίσημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 3 Απριλίου από τους θεσμικούς εκπροσώπους ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ (Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Κυρίζογλου και ΕΔΕΥΑ, Μαρινάκης) σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Σκυλακάκης και Βαρελίδης).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εμμένει στον σχεδιασμό τους για συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά πλέον η χωρική αρμοδιότητα των φορέων που θα προκύψουν από την συγχώνευση θα αφορά στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό) δηλ. σχεδιάζεται ένας φορέας ανά περιφερειακή ενότητα με τη δυνατότητα σε κάποιες μεγάλες περιφερειακές ενότητες να συσταθούν περισσότεροι του ενός φορείς, ενώ η νησιωτικότητα θα αποτελέσει ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της ιδιομορφίας της. Τελικώς και μετά την αντίδραση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίσθηκε να ξεκινήσει διαβούλευση ανάμεσα σε Ομάδες Εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την μια και του ΥΠΕΝ από την άλλη  για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα. Από το ΥΠΕΝ δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης.

Μετά την πρώτη συνάντηση των δύο Ομάδων που πραγματοποιήθηκε στις 18/4 προέκυψε ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση στις Δ.Ε.Υ.Α. σε πρώτη φάση (ένας φορέας plus ανά περιφερειακή ενότητα), ενώ σε δεύτερη φάση θα ασχοληθεί με τους δήμους που λειτουργούν υπηρεσίες ύδρευσης. Οι φορείς που θα προκύψουν από την συγχώνευση θα έχουν δημοτικό και όχι κρατικό χαρακτήρα. Η Ομάδα Εργασίας της Τ.Α. (Π. Μαϊστρος, επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Όλγα Κοτσελίδου, Γεν. Δ/ντρια της ΕΔΕΥΑ και Γ. Γούπιος Δ/ντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ) ζήτησε από τους εκπροσώπους του υπουργείου (Π. Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων) να δοθεί επιτέλους στην Τ.Α. νομικό κείμενο της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης ώστε η διαβούλευση να είναι στοχευμένη. Μέχρι στιγμής το ΥΠΕΝ δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Τ.Α.

Χθες ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συμμετείχε σε ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην οποία ανέπτυξε την μεταρρυθμιστική πρόταση της Τ.Α.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Βαρελίδης ο οποίος ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση των Δ.Ε.Υ.Α. διότι πολλές από αυτές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις θεσμικές τους υποχρεώσεις (π.χ. νέα Οδηγία για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης) χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες».