Ο δήμος Σύρου έδωσε σε ιδιώτη έκθεμα του Βιομηχανικού Μουσείου για εμπορική χρήση!

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε ο δήμος Σύρου καθώς αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτη ένα μοναδικό έκθεμα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και συγκεκριμένα τον αποκαταστημένο μηχανικό κλωστοϋφαντουργικό αργαλειό των αρχών του 20ου αιώνα ο οποίος συντηρήθηκε και αναδείχθηκε ως έργο τέχνης και έκθεμα ταυτόχρονα, μαζί με τις υπόλοιπες δεκάδες μηχανές και εργαλεία.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας «ο δήμος Σύρου αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτη ένα από τα καλά “κομμάτια” της συλλογής, μία κλωστοϋφαντουργική μηχανή της δεκαετίας του 1910, επικαλούμενος την αδυναμία του να τη συντηρήσει και να τη στεγάσει όπως και τα υπόλοιπα σπάνια ιστορικά μηχανολογικά τεκμήρια».

Ο Νίκος Μπελαβίλας επισημαίνει ότι ο δήμος Σύρου δεν είναι ιδιοκτήτης των συλλογών, των μνημείων και των ιστορικών τεκμηρίων με την έννοια του αγοραστή/πωλητή.

«Είναι θεματοφύλακας για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων μας. Δηλαδή δεν μπορεί ούτε να πουλήσει, ούτε να νοικιάσει, ούτε να παραχωρήσει οπουδήποτε ένα από τα τμήματα της συλλογής, πολύ δε περισσότερο σε έναν ιδιώτη για ουσιαστικά εμπορική χρήση. Η συλλογή και η συγκεκριμένη μηχανή, είναι αρχαιολογική στην κυριολεξία, καθώς εμπίπτει στον Αρχαιολογικό Νόμο και ο Δήμος Σύρου είναι ο διαχειριστής και ο φύλακάς της», επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, υπογραμμίζοντας ότι τα κονδύλια για το Μουσείο έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Μπελαβίλας επισημαίνει ότι «η απόφαση παραχώρησης τμήματος των μουσειακών συλλογών σε ιδιώτη δυσφημεί τη Σύρο, την κοινωνία της και αποτελεί ύβρι για όλες και όλους αυτούς οι οποίοι από την κρίση του ’90 έως τώρα μόχθησαν για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της όμορφης πόλης και του νησιού σας».

Να σημειωθεί ότι τον Μάϊο του 2000 μια ομάδα, νέων τότε επιστημόνων, στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Μπελαβίλας ανέλαβαν με εντολή του δήμου Σύρου ένα δύσκολο εγχείρημα, σε ελάχιστο χρόνο προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Το καταφέραμε και ζήσαμε εκείνη την πανέμορφη στιγμή, όπου παραδώσαμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, των πολιτικών αρχών, ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και κορυφαίων experts της βιομηχανικής αρχαιολογίας από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ένα ευρωπαϊκού επιπέδου μουσείο, το πρώτο πλήρες βιομηχανικό μουσείο της χώρας», σημειώνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ